Kocaeli türkülerini hep birlikte dinleyelim

Kocaeli’nin köylerinde söylenmeye devam eden, ancak çok bilinmeyen türküleri; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Bilge Şehir Kocaeli projesi kapsamında derlendi. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen “Kocaeli Yöre Türküleri,..

Kocaeli türkülerini hep birlikte dinleyelim

Kocaeli’nin köylerinde söylenmeye devam eden, ancak çok bilinmeyen türküleri; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Bilge Şehir Kocaeli projesi kapsamında derlendi. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen “Kocaeli Yöre Türküleri, Yöre Müzisyenleri ve Yöre Çalgılarının Araştırılması Projesi”nde derlenen 22 adet türkü, tanınmış halk müziği sanatçıları tarafından seslendirildi. Gelin alma, asker yolu bekleme gibi her birinin ayrı hikayesi olan bu türküler, 11 Nisan Çarşamba günü saat 19.30’da SDKM’de düzenlenecek konserle gün yüzüne çıkacak. Bu özel gecenin sunuculuğunu ise TRT’nin tanınmış spikerlerinden Ayşe Egesoy yapacak.

BİLGE ŞEHİR KOCAELİ

Büyükşehir tarafından hayata geçirilen Bilge Şehir Kocaeli projesi kapsamında kentin saklı kalmış değerleri bir bir açığa çıkartılıyor. Kent kültürünün araştırılması, zamanla unutulmaya yüz tutmuş değerlerin ortaya çıkarılması ve kayıt altına alınması amacıyla ilk olarak “Yöresel Yemekler Festivali” düzenlendi ve kent genelindeki gastronomi kültürü “Kocaeli Yemekler Kitabı’’nda toplandı. Proje kapsamında Kocaeli’nin türkülerini, manilerini, köy seyirlik oyunlarını ve sözlü kültür geleneğini de kayıt altına almak için Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı hocalarından oluşan heyet, Kocaeli köylerinde çalışmalar yürüttü.

TANINMIŞ SANATÇILARDAN KOCAELİ TÜRKÜLERİ

TRT repertuvarına daha önce alınmış 6 türkü, Karamürsel’den İbrahim Akbaba tarafından derlenmiş 3 türkü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen alan tarama çalışmalarında ilk kez derlenen 23 türkü arasından 13’ü seçilerek, 22 adet Kocaeli türküsünün yer aldığı albüm hazırlandı. Yapılan çalışmalar neticesinde derlenen Kocaeli Türkülerinin, TRT repertuvarına kayıt edilmesi için başvuruda bulunuldu. Albümdeki türküleri Orhan Hakalmaz, Şükriye Tutkun, Mustafa Arı, Ethem Kaya, Onur Şan, Emel Taşçıoğlu, Adile Kurt Karatepe, Nursaç Doğanışık gibi tanınmış sanatçılar seslendirdi.

HER TÜRKÜNÜN BİR HİKAYESİ VAR

Ünlü sanatçılar tarafından stüdyoda okunan Kocaeli türkülerinin birbirinden farklı hikayeleri var. Kocaeli tarihi ve kültürüne ışık tutan türküler, o dönemin sosyo-kültürel yapısına dair ipuçları da veriyor. Ünlü sanatçı Orhan Hakalmaz tarafından seslendirilecek ‘’Ulaşlı’nın İçinde’’ isimli türküde, kız alma töreni sırasında erkek tarafının kız evi önünde söyledikleri; gelinin ve damadın övüldüğü, yeni yuvanın mutlulukla dolması dileklerini içeren sözler bulunuyor. ‘’Biz Gidiyoruz Taştan Taşa’’ isimli türküde ise gelin almaya giden köy gençlerinin darbuka eşliğinde söylediği türküyle “darbuka çalacak kol kalmadı” diyerek bahşiş beklentileri dile getiriliyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL