Kocaeli Üniversitesi, Yalova’daki Deprem Fırtınasını Araştırıyor

Uzun yıllardır turizm ve sağlık sektörüne hizmet veren Yalova’nın Termal ilçesinde 2014 yılı Ağustos ayında 6000’in üzerinde deprem meydana geldi. Kocaeli Üniversitesi akademisyenleri de yapılan projeyle birlikte bu olağan dışı..

Kocaeli Üniversitesi, Yalova’daki Deprem Fırtınasını Araştırıyor

Uzun yıllardır turizm ve sağlık sektörüne hizmet veren Yalova’nın Termal ilçesinde 2014 yılı Ağustos ayında 6000’in üzerinde deprem meydana geldi. Kocaeli Üniversitesi akademisyenleri de yapılan projeyle birlikte bu olağan dışı deprem fırtınasını araştırıyor.

 Özellikle 2014 yılında oluşan 6219 depremin araştırılacağı projede, bölgedeki jeotermal kaynakların tespit edilmesi ve var olan jeotermal yeraltı su kaynağının daha etkin kullanımının sağlanması hedefleniyor.

 Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi, TÜBİTAK destekli ARDEB 1001 projesiyle Yalova’da çok sık meydana gelen depremlerin termal kaynakların kullanımıyla olan ilişkisini araştıracak.

 “Manyetotellürik, Gravite Yöntemleri ve Sismolojik Analizlerle Yalova-Termal Bölgesinin Üst Kabuk Yapısının Modellenerek Deprem Fırtınası ve Gömülü Jeotermal Kaynakların Araştırılması” isimli projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Proje Yürütücüsü Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertan Pekşen, projeden elde edilecek verilerin meydana gelen depremlerin sebeplerini anlamada önemli olduğunu aktardı.

 1 Ayda 6219 Deprem Meydana Geldi

Yalova’da meydana gelen depremlerin termal suyun kullanımdan kaynaklanabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Pekşen, “Bu güne kadar karşılaştığımız en önemli olay, 2005 yılında kurulan Armutlu Sismik Ağı’ndaki (ARNET) istasyonlarının 2014 yılı Ağustos ayında kaydettiği 6219 depremdir. Oldukça küçük bir alanda ve çok kısa bir dönemde meydana gelmiş olan bu deprem fırtınasının tamamının kaydedilebilmiş olması çok önemli bir veri seti elde edilmesini sağladı. Yapılan ilk çözümlemelere göre 3 farklı tür/bölgede deprem meydana geldiği görülüyor” dedi.

 Bölgede Yeni İstasyonlar Kurulacak

Bir depremin konumunun güvenilirliği, depremi kaydeden istasyon sayısı ve dağılımı ile doğrudan ilişkili olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Pekşen, “Sadece Yalova’da değil çevre bölgelerde de çok sık bir istasyon ağı var. Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (YUBAM) ile Alman Helmholtz-Centre Potsdam (GFZ) ortaklığı ile Armutlu Yarımadası ve civarında 2005 yılında kurulmuş olan Armutlu Sismik Ağı’nda (ARNET) bulunan istasyonların bölgedeki deprem verilerini anında bize aktarıyor”

 “Proje kapsamında, ARNET ağına ait mevcut istasyonlar içerisinde yeni bir düzenleme yapılarak, bölgeye 8 adet sismometre taşınacak. Böylece 3 yıl süre ile bölge içinde meydana gelen depremler daha iyi dağılımla ve daha fazla istasyon tarafından kaydedilerek, sismolojik analizler ve deprem tomografisi çalışmaları yüksek çözünürlüklü bir şekilde yapılabilecek. Türkiye’de bir ilk olan çok sık istasyon dağılımı ile jeotermal bir alanın deprem aktivitesinin izlenerek Yalova ili ve civarının mikro deprem aktivitesi gözlemlenecek. Bu aktiviteyi oluşturan etkenlerin ortaya çıkarılması projenin temel amacıdır” ifadelerini kullandı.  

 Bölgenin Deprem Aktivitesi Sürekli İzlenebilecek

Yrd. Doç. Dr. Ertan Pekşen, proje ekibinin Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Bülent Oruç, Yrd. Doç. Dr. Berna Tunç, Arş. Gör. Dr. Deniz Çaka, Sakarya Üniversitesi’nden Arş. Gör. Dr. Emrah Budakoğlu ve Yalova AFAD’tan Jeof. Müh. Taylan Türkmen’den oluştuğunu belirtirken danışman hocanın ise Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış olduğunu söyledi.

 Yrd. Doç. Dr. Pekşen ayrıca projede önerilen yeni istasyon dağılımı ile bölgenin deprem aktivitesinin de sürekli olarak izlenebileceğinin ve elde edilen verilerin Yalova Valiliği, Yalova AFAD ve T.C Sağlık Bakanlığı Yalova Kaplıcaları İşletme İdaresi ile paylaşılacağını aktardı.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL