“Kooperatifçilik üretimin ortaklaşa yapılmasıdır”

Tarımsal Amaçlı  Kooperatiflerle   Bir araya Gelindi. İlimizde üretim yapan tarımsal amaçlı kooperatiflerle işbirliğini güçlendirmek, kooperatiflerin tarımsal üretimdeki önemini vurgulamak için Kocaeli üniversitesi işbirliği ile yapılan toplantı Kocaeli Ticaret odasında gerçekleştirildi…

“Kooperatifçilik üretimin ortaklaşa yapılmasıdır”

Tarımsal Amaçlı  Kooperatiflerle   Bir araya Gelindi.

İlimizde üretim yapan tarımsal amaçlı kooperatiflerle işbirliğini güçlendirmek, kooperatiflerin tarımsal üretimdeki önemini vurgulamak için Kocaeli üniversitesi işbirliği ile yapılan toplantı Kocaeli Ticaret odasında gerçekleştirildi. İl Müdürü Kerim Mete’nin başkanlığında yapılan  Toplantıda;  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kırsal Hizmetler Şube Müdürlüğü birim yöneticileri ,İlimizde Tarımsal amaçlı faaliyet gösteren kooperatiflerin yönetim kurulu üyeleri,S.S Kadın Girişimci Kartepe Kadın Eli Üretim ve İşletme Kooperatifi yönetim kurulu üyeleri, hazır bulundular.

Toplantının açılışında konuşan   İl Tarım ve Orman  Müdürü Kerim Mete kooperatiflerin önemine vurgu yaparak; Kooperatifçilik insanların ekonomik ve fiziki güçlerini bir araya getirerek faaliyetleri daha kolay yapabilmek için yapılan bir girişimdir. Kooperatifler  sadece insanların bir araya gelmesi olarak değerlendirilmemesi gerekir., Kooperatifçiliğin aynı zamanda fiziksel ve ekonomik kaynakların bir araya gelmesiyle üretimin ortaklaşa yapılmasıdır. Kooperatifçilik özellikle küçük üreticilerin işletmeleri için uygun bir modeldir. Çünkü küçük üreticiler için en büyük sorun girdi maliyetinin çok yüksekliği olduğundan, kooperatif sistemi ile üreticilerin girdilerini daha ucuz mal edebileceklerini söyledi.

Kooperatifçiliğin birlikte hareket etme, dayanışma ve sorunlara ortak çözüm bulma anlamında ele aldığımızda, tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğu görülecektir. Türk Toplumlarında birlikte çalışma ve ortaklaşa iş yapma şeklinde görülen dayanışma faaliyetleri ise; dönemsel olarak imece, lonca veya ahilik gibi yapılar altında bir araya gelmiş ve yüz yıllarca başarılı şekilde uygulanmıştır. Bu noktada, Türk kültüründe bulunan yardımlaşma ve dayanışmanın, 170 yılı aşkın süredir etkin bir şekilde uygulanan kooperatifçilikle birçok açıdan  benzeştiği  söylenebilir.

 

Kooperatifçiliği dünyada en zengin ülkeler  başarılı örneklerle olarak hayata geçirmiştir, AB ve Amerika’da girdi temininde ve pazarlamada kooperatifçilik payının en az yüzde 50, Japonya’da ise bu kooperatif paylarının yüzde 97 olduğunu söyleyerek, geliştirilmesi gereken sektör olduğunu söyledi.

Kooperatifçiliğin, insanların ekonomik ve fiziksel güçlerini bir araya getirmeleri, ürünlerini daha rahat satabilmeleri ve girdi maliyetlerini daha ucuza getirebilmeleri için şarttır. Kooperatifçiliğin başarılı olması için tabandan gelen bir isteğin olması gereklidir. Özellikle kırsal alanın kalkınması için kooperatifçilik gerekiyor. Ayrıca kooperatifçilik sadece tarımsal alanlar ile sınırlandırılmamalı. Ticari alanda, su ürünlerinde ve üretimin her alanında geliştirilmesi önemlidir. dedi.

Toplantı Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Fatma KarayeL, Kocaeli Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Bahar Aydın Can’ın Tarımsal üretimde kooperatifçiliğinin önemini vurguladığı sunumlarıyla devam etti.

Toplantı S.S Kadın Girişimci Kartepe Kadın Eli Üretim ve İşletme Kooperatifi yönetim kurulu üyesi Fatmanur Ceyhan;  Ülkemizin ve Bölgemizin ekonomisi için tarımsal kooperatifçiliğin gelişmesi önemli olduğunu ve ev kadınlarını ekonomiye dahil etmede en etkili girişim kooperatifçilik olduğunu vurgulayan konuşmasıyla sona erdi.

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL