Kortel Konağı küllerinden doğacak

2014 yılında büyük bir yangın geçirerek harap olan Kortel Konağı, Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yeniden restore edilecek Şehrimizde daha çok “Kortel Konağı” olarak tanınan ve eski müderrislerden Hacı..

Kortel Konağı küllerinden doğacak

2014 yılında büyük bir yangın geçirerek harap olan Kortel Konağı, Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yeniden restore edilecek

Şehrimizde daha çok “Kortel Konağı” olarak tanınan ve eski müderrislerden Hacı Ahmet Hilmi Efendi’ye ait olan konak, mülk sahipleri tarafından, “Kamu Yararına” kullanılmak üzere 2019 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesine bağışlandı. İzmit Hacı Hasan Mahallesi’nde çevresinde de tarihi yapılar bulunan Tescilli Taşınmaz Kültür Varlığı sınıfındaki Kortel Konağı, Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak rekonstrüksiyon çalışması yapılarak, aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek.

KONAK BÜYÜK BİR YANGIN GEÇİRMİŞTİ

Kortel Konağı, sahibi olan aile mensupları Av. Zehra Nuran Kortel ve Zehra Kuteyla Kortel tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlandı. Osmanlı Dönemi’nin önemli şahsiyetlerinden Müderris Hacı Ahmet Hilmi Efendi’ye ev sahipliği yapmış olan konak, 2014 yılında büyük bir yangın geçirmişti.

ASLINA UYGUN OLARAK

Büyükşehir Belediyesince projelendirme çalışmaları devam eden Kortel Konağı’nın, rölövesi ve yangın sonrası statik raporu Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 30 Temmuz 2019 tarihinde onaylanmıştı. Alınan onay sonrasında çalışmalarını hızlandıran İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü ve Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Planlama Şube Müdürlüğü uzman ekipleri; konağın yangın sonrası kalan ve tehlike oluşturan parçalarının sökümünü tamamladı. Gerçekleştirilen söküm sonrasında yapının yangın sebebiyle harap olan ve tehlike arz eden durumu giderildi.

KONAK KOCAELİ HALKINA HİZMET VERECEK  

Aslına uygun bir şekilde rekonstrüksiyon çalışması yapılacak olan Kortel Konağı, kullanılmak üzere Kocaeli halkına hizmet verecek. Yangından dolayı harap olan Kortel Konağı, küllerinden yeniden doğacak.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL