Ekonomi Genel Güncel Manşetler Surmanset

KOTO’da ‘Turizm Ortak Vizyon Toplantısı’ düzenlendi

Hedef: Turizm kenti Kocaeli Kocaeli Ticaret Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliğiyle, ilimizin turistik destinasyonlarının tespit edilmesi, tanıtılması, değer kazandırılması ve turizm potansiyelinin arttırılması amacıyla geniş kapsamlı ‘Turizm Ortak..

KOTO’da ‘Turizm Ortak Vizyon Toplantısı’ düzenlendi

Hedef: Turizm kenti Kocaeli

Kocaeli Ticaret Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliğiyle, ilimizin turistik destinasyonlarının tespit edilmesi, tanıtılması, değer kazandırılması ve turizm potansiyelinin arttırılması amacıyla geniş kapsamlı ‘Turizm Ortak Vizyon Toplantısı’ düzenledi.

KATILIM YOĞUN OLDU

Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz’ın, Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kozluca ile birlikte ev sahipliği yaptığı toplantıya; Kültür ve Turizm İl Müdürü Adnan Zamburkan, MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, TÜRSAB Yedigöller Yürütme Kurulu Başkanı Aytekin Şahinbaş, Kartepe Belediye Başkan Yardımcısı M. Sabri Çakır, Cengiz Topel Havalimanı Müdür Yardımcısı Caner Gazi Göncü, Kocaeli Turizm Derneği Başkanı Soner Kılıç, Kocaeli Ticaret Odası Meclis Üyesi Yusuf Erenkaya, Kartepe Turizm Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tülay Polat Üzümcü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Adem Yavaş, Akçakoca MTAL Okul Müdürü Kemal Aktaş, Gebze Çolakoğlu MTAL İlgili Bölüm Şefi Fatma Altınkaya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, İzmit, Başiskele ve Kartepe ilçeleri yetkilileri, seyahat acentesi sahipleri ve turizm sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri katıldı.

YILMAZ: 2018 YILINDE 4 FARKLI FUAR DÜZENLENECEK

Toplantı, Kocaeli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. KOTO olarak ilimizin turizm potansiyelinin yükseltilmesi amacıyla yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Yılmaz, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezi’nde fuarlar düzenliyoruz. 2018 yılı içerisinde 4 farklı tarihte fuar düzenleyerek gerek Türkiye genelinde gerekse de uluslararası ziyaretçiler çekmeyi hedefliyoruz. Bunların dışında 2024 Avrupa Şampiyonasına ülkemiz aday oldu. Aday gösterilen illerden biri de Kocaeli. Turizm alanlarının iyileştirilmesi ve daha fazla yatırım yapılması adına önemli bir organizasyona şehir olarak hazır olmamız gerekmektedir. Güzel bir toplantı olmasını umuyorum. Buradan çıkan sonuçları tüm paydaşlarımıza aktarıp ilk elden sonuç alacağımıza inanıyorum. Katılım gösteren fikir sunan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

ZAMBURKAN: KOCAELİ’DE TURİZM ALTYAPISI OLUŞMAYA BAŞLADI

KOTO ve MARKA’ya teşekkür ederek konuşmasına başlayan Kültür ve Turizm İl Müdürü Adnan Zamburkan ise Kocaeli’nde turizm altyapısının oluşmaya başladığını ancak turistik değerlerimizin daha etkin değerlendirilebilmesi için daha fazla tanıtım atağına ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, Kocaeli yıllardan beri sanayi kenti olarak anılmış ve bu yola çıktığımızda doğru dürüst otellerimiz bile yoktu. Ama son yılarda baktığımızda Kocaeli’de turizmin altyapısı oluşmaya başladı.

‘DAHA FAZLA TANITIMA İHTİYACIMIZ VAR’

Kocaeli; tarihi, doğası, denizleri, panaromik manzarası, yeşili ve müzeleriyle turistleri çekebilecek bir cazibe merkezidir. Biraz daha fazla tanıtıma ihtiyacımız var.

Havaalanımızın daha etkin kullanılmasına ihtiyacımız var. Cengiz Topel Havalimanı’nın yaz sezonunda turizm bölgelerine seferler yapması, tanıtım ataklarının devam etmesi, tur operatörlerinin bölgemizi daha fazla ön plana çıkartması, ulusal ve uluslararası medyada Kocaeli’nin adının daha çok duyurulması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Doğu Marmara’da yabancı turistlerin yüzde 40’ı Ortadoğu ülkeleri kökenlidir.  Kocaeli’de ise yüzde 62 ile batı ülkelerinin ağırlığı görülmektedir. Doğu Marmara’ya 37 bin 380 kişiyle en çok turisti Suudi Arabistan, akabinde Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri göndermektedir. Kocaeli’ne en çok Almanya, ABD, İtalya ve Rusya’dan turist gelmektedir. Bu veriler doğrultusunda Kocaeli’de iş turizminin ağırlığından söz edebiliriz. Benzer şekilde bölgedeki turizm yatırımlarında da ciddi artış görülmektedir. 2007 yılında 18 adet turizm işletme belgesi varken, bu sayı bugün 51’e ulaşmış durumda. Yatak kapasitemiz de 44 bin seviyesine ulaşmıştır. Ayrıca Kocaeli’de 10’u uluslararası taşıma birliği üyesi 108 seyahat acentesi faaliyet göstermektedir. Bölge turizminin gelişme süreci 2010 yılı sonrası yaşanmıştır.

73 TURİZM PROJESİNE DESTEK SAĞLANDI

Bölge turizminde kritik eşiğin arifesindeyiz. Bu durum bölgede turizmin tema ve destinasyon olarak 2 farklı yönde çalışmalar yapılmasını gerektirmektedir. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak 3 Yıllık Turizmde Destinasyon Yönetimine Geçiş Sonuç Odaklı Programı’nı geliştirdik. 2023 yılı için ajansımızın Doğu Marmara için koyduğu hedef, bölgesinde 500 bini yabancı olmak üzere 3,5 milyon turist ağırlamaktır. MARKA olarak bu hedefe katkı sağlamayı sürdürmekteyiz. Mali ve teknik desteklerle sektörün gelişimine katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Ajansımızın kuruluşundan bu yana toplam 73 turizm projesine destek sağladık. Kocaeli’de iş turizminin önemini pekiştirmek ve faaliyetlerini çeşitlendirmek de öncelikli hedeflerimiz arasında” dedi.

ŞAHİNBAŞ: ACENTELERE ÇOK BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

TÜRSAB Yedigöller Yürütme Kurulu Başkanı Aytekin Şahinbaş ise yaptığı konuşmada, acentelere ve yerel yönetimlere çok büyük görevler düştüğünü ifade ederek, “Verilere baktığımızda Ortadoğu’dan gelen misafirlerimizin İstanbullu firmalarla çalıştığını görüyoruz. Bu Kocaelili acentelerimiz için çok önemli bir eksi. Yereldeki acentelerimizi daha fazla tanıtmamız gerekiyor. Kocaeli’deki seyahat acenteleriyle, Arap turistlerle ilgili çalışma

yapabilirsek çok önemli bir eşik atlamış oluruz diye düşünüyoruz. Seyahat acentelerini canlandırmalıyız. Sektörde artık tanıtım kitaplarla, dergilerle değil dizi sektörlüyle yapılıyor. İstanbul’dan Kocaeli’deki dizi setlerine misafir getirmeye çalışıyoruz. Kocaeli’nin çok iyi tanıtılması gerekir. Ayrıca Kocaeli’yi çevre illeriyle bir bütün olarak programlamalıyız” dedi.

GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ YAPILDI

Konuşmaların sonunda TÜYAP Doğu Marmara Bölge Müdürü Fatih Güngör, Kocaeli Ticaret Odası tarafından bu yıl 21- 25 Mart 2018 tarihleri arasında 4.’sü gerçekleştirilecek olan İdeal Ev, Evlilik ve Konut Fuarı hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulundu. MARKA Uzmanları Cem Bayrak’ın sunumu ve Hüseyin Özgür Aksu’nun moderatörlüğünde tartışma konularına geçildi. Katılımcılar, “Yurtdışı ve yurtiçi turist getirme (inbound tourist) hizmet kapasitesi ve insan kaynağı, Yerel konaklama tesisleri ile işbirliği düzeyi, Ulusal seyahat şirketleri ile işbirliği düzeyi, İşbirliği yapma potansiyeli, hedef turist profili ve segmenti, yurtiçi fuarlar, yurtdışı fuarlar, ortak bir logo ve slogan, fuarlara gelen ve Kocaeli’de konaklayan katılımcılara doğa turları, kültür turları, doğal ortamda kahvaltı vb. yan ürünlerin pazarlanması, ekolojik Turizm: Doğa ve Yayla Turları, Doğa Sporları, Sağlık Turizmi: Termal su ile tedavi odaklı, Sağlık Turizmi: Tıbbi tedavi odaklı, Sahil/Deniz Kıyısı Turizmi, Kış Sporları ve Kış Turizmi, Fuar ve Kongre Turizmi, Yaşlı Turizmi, Hac ve Umre Turizmi (outbound), İşadamları için tarifesiz (charter) uçak seferleri ve/veya özel uçakla seyahat, yoğunluk yaşanan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı için bir alternatif” konularında görüşlerini ifade etti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL