Eğitim Genel Güncel Makale

KOÜ Turizm Fakültesi Öğrencilerinden Yeni Ürün Keşfi

Turizm Fakültesi öğrencileri, börülce ve dut kurusu unu ile zenginleştirilmiş fonksiyonel ekmek ürettiler Turizm Fakültesi’nde yürütülen TÜBİTAK Projesi kapsamında, börülce unu ve dut kurusu unu ile zenginleştirilmiş, protein ve lif..

KOÜ Turizm Fakültesi Öğrencilerinden Yeni Ürün Keşfi

Turizm Fakültesi öğrencileri, börülce ve dut kurusu unu ile zenginleştirilmiş fonksiyonel ekmek ürettiler

Turizm Fakültesi’nde yürütülen TÜBİTAK Projesi kapsamında, börülce unu ve dut kurusu unu ile zenginleştirilmiş, protein ve lif içeriği artırılmış fonksiyonel ekmek üretiliyor.

Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde yürütülen TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projesi kapsamında, fonksiyonel un katkıları ile zenginleştirilmiş, protein ve lif içeriği artırılmış fonksiyonel ekmek üretimi ve hamur reolojisi üzerine çalışmalar yapılıyor.

TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında, Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Dülger Altıner’in danışmanlığında lisans öğrencisi Berna Tunç, fonksiyonel ve besleyici özellikleri yüksek baklagil unu katkısı ve dut kurusu unu kullanarak zenginleştirilmiş ekmeğin hamur reolojosi ve duyusal özellikleri üzerine yaptıkları çalışmada ön denemeler sonrası projede ekmek üretimine başlandı. Gıda alternatifinin kısıtlı olduğu farklı hastalıklara ve gıda intoleransına sahip bireylerin diyetinde kolayca uygulanabilmesi için besinsel değeri yüksek ürün çeşitliliğinin artırılması nın önemli olduğu vurgulandı.

Dünyada yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı kronik hastalıkların artışı ve salgın hastalıkların hızlı yayılması ile vücut sistemlerinde problemlerin meydana gelmesi tüketicileri fonksiyonel gıdalara yöneltmiştir. Ekmek nötr bir tada sahip olması ve doyurucu yönü ile günlük beslenmemizde yer alan temel gıda maddelerinden biridir. Ancak ekmek yapımında kullanılan buğday unu işlenmesi sırasında bazı değerli bileşenlerini kaybetmektedir. Bu nedenle, proje kapsamında beslenme kaynaklı artan sağlık problemlerine karşı temel gıda maddelerinin farklı bileşenler katılarak zenginleştirilmesi yoluna gidildiği bildirildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL