Güncel Manşetler

KOÜ’lü Akademisyenlerden “Mavi Balina” Uyarısı

Yüzlerce çocuğu ağına düşürüp intiharına sebep olan Mavi Balina oyunu hakkında KOÜ akademisyenlerinden açıklama “Mavi Balina buz dağının görünen kısmı”… Mavi balina, çocuklar arasında bir bilgisayar oyunu olarak biliniyor… Oyun..

KOÜ’lü Akademisyenlerden “Mavi Balina” Uyarısı

Yüzlerce çocuğu ağına düşürüp intiharına sebep olan Mavi Balina oyunu hakkında KOÜ akademisyenlerinden açıklama “Mavi Balina buz dağının görünen kısmı”…

Mavi balina, çocuklar arasında bir bilgisayar oyunu olarak biliniyor… Oyun olarak adlandırılsa da o oyun çocuklar için ölümcül sonuçlar doğuruyor. Mavi Balina oyunu yüzünden dünyada yüzlerce çocuk intihar etti. Peki, Mavi Balina oyunu nedir? Bu oyunda çocukları ölüme sürükleyen süreç nasıl işliyor? Aileler çocuklarını bu tehditlerden korumak için neler yapmalı?

250’ye Yakın Çocuk İntihar Etti

“Mavi Balina” oyununun eğlendirmenin aksine çocukları intihara kadar sürükleyen bir sürece soktuğunu kaydeden Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nursu Çakın Memik, “Bu oyun yüzünden dünya genelinde 250’ye yakın çocuğun intihar ettiğini görüyoruz. Çocuklar bu oyunu oynarken kendi güçlerini kanıtlama çabasına giriyor. ‘Ben karanlık bir odada yalnız kalabildim, korku dolu videolar izleyebildim, o zaman güçlüyüm, diğerlerinden farklıyım’ duygusu gelişmeye başlıyor. Mavi Balina oyununda verilen talimatların ağırlığı arttıkça ve çocuk bunu başardıkça bu durumdan haz almaya başlıyor. Ancak her ne kadar gündemde Mavi Balina oyunu olsa da bu oyun buz dağının görünen kısmı. Aslında çocukların ruh sağlığını etkileyen birçok oyun var” diye konuştu.

Ebeveynlere Büyük İş Düşüyor

Mavi Balina oyununda verilen talimatların yerine getirilmesi için çocuklar tehdit ediliyor. Ailelere bu konuda uyarılarda bulunan Nursu Çakın Memik, “Bu oyunu oynayan çocuklar talimatları yerine getirmedikleri takdirde annelerine zarar verileceğini düşünüyorlar ve bununla tehdit ediliyorlar” dedi. Talimatların gecenin geç saatlerinde verildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Memik, “Televizyon, bilgisayar ya da farklı teknolojik aletlerin ortak kullanım alanlarında bulunması gerekiyor. Aileler gece geç saatlerde çocuğunu kontrol etmekte zorlanabilir fakat temele bakıldığı zaman mutlu olan bir çocuk gece saat 02:00’da uyanma isteğinde bulunmayacaktır” şeklinde konuştu.

Bu sorun Bir Bütün Olarak Ele Alınmalı

Bilgisayar ve oyun bağımlılığının sadece çocuktan kaynaklanmadığını bunun bir bütün olarak ele alındığını kaydeden Doç. Dr. Özlem Yıldız Gündoğdu ise, bu konuda ebeveynlere büyük rol düştüğünü vurguladı. Doç. Dr. Gündoğdu, “Önce çocuğun kendi yapısından kaynaklanan sorunları anlamaya çalışıyoruz. Bunun yanında, aile içinde sorunlar var mı, anne-babanın çocukla kurduğu ilişki ne diye bakıyoruz. Ebeveynlerin daha doğumdan itibaren çocukla ilişkisini iyi tutmalı. Çünkü çocuk ilgi eksiliği hissettiği zaman o boşluğu bilgisayar oyunları ve internetle dolduracaktır” şeklinde konuştu.

Oyun Bağımlıları İçe Kapanıyor

Bilgisayar ve oyun bağımlılığının diğer madde bağımlıkları gibi tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Yıldız Gündoğdu ise “Bir madde bağımlılığının yol açtığı soruna bilgisayar ve oyun bağımlılığı da yol açabiliyor. Çocuk okul devamsızlık yapıyor, sosyal ortamlardan tamamen soyutlanıyor, eve kapanıyor ve bu sorunlar ailevi soruna dönüşüp kısır döngü olarak devam ediyor” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL