Güncel Manşetler Sağlık

KOÜ’nün Erken Teşhisi Kanseri Yenecek

KOÜ’nün bilim dünyasını heyecanlandıran TÜBİTAK destekli ARDEB 1001 projesi, tamamen yerli deney metotlarını kullanarak kadın ölümlerinde ikinci sırada yer alan meme kanserine erken tanı koymayı hedefliyor. Bilgiyi üreten ve uygulayan..

KOÜ’nün Erken Teşhisi Kanseri Yenecek

KOÜ’nün bilim dünyasını heyecanlandıran TÜBİTAK destekli ARDEB 1001 projesi, tamamen yerli deney metotlarını kullanarak kadın ölümlerinde ikinci sırada yer alan meme kanserine erken tanı koymayı hedefliyor.

Bilgiyi üreten ve uygulayan bir kamu kurumu sorumluluğuyla toplum sağlığının korunmasına ve iyileştirilmesine öncülük eden Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, sürdürdüğü bilimsel faaliyetler doğrultusunda uluslararası düzeyde araştırmalar yaparak bilimin gelişmesine katkıda bulunuyor.

Bilim Dünyasını Heyecanlandıran Proje

Yürüttüğü bilimsel projelerle bilim dünyasında heyecan yaratan KOÜ, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan’ın yürütücülüğündeki TÜBİTAK destekli ARDEB 1001 projesiyle meme kanserinin erken teşhisine yönelik biomarker moleküller keşfetmeyi amaçlıyor. Günümüzde mevcut moleküller hastalığın sadece seyri ile ilgili bilgi verirken bu proje meme kanserini erken teşhis ederek hastalığın ölümle sonuçlanmasına engel olmayı hedefliyor.

Deney Metotları Tamamen Yerli

Kanda dolaşan tümör dokusuna ait bir proteine ulaşmayı amaçlayan projenin deney metotları tamamen yerli olma özelliği de taşıyor.

2 yılda tamamlanması planlanan projenin detaylarını paylaşan Prof. Dr. Zafer Utkan, “Kanın içerisinde tümör hücresine karşı vücut tarafından üretilen otoantikor isimli savunma molekülleri var. Bu hücreleri kullanarak kanserin erken teşhis edilmesine yönelik molekül bulmayı amaçlıyoruz. Meme kanserini erken teşhis ederek ölüm oranlarını azaltmayı hedefleyen projenin devam sürecinde elde edilen veriler ise yeni projelerin kapılarını aralayacak.” ifadelerini kullandı.

 “TÜBİTAK ile KOÜ Altyapısı Birleşince Başarıya Ulaşılacak”

TÜBİTAK gibi prestijli bir kurumdan alınan destek ile KOÜ’nün altyapısı birleşince başarıya ulaşılabileceğini söyleyen Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kasap ise, “Projenin başarıyla sonuçlanması halinde patent almamız söz konusu. Bu yöntemi ticarileştirerek dünya çapında yaygın kullanımını sağlayabiliriz. KOÜ’nün mevcut laboratuvarları projeyi layıkıyla yerine getirecek altyapıya sahip. TÜBİTAK’ın verdiği destekle de başarılı sonuçlar elde edeceğimize inanıyoruz” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL