Kocaeli Sanayi Odası Eylül Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında Zoom çevrimiçi toplantı yazılımı ile yapıldı.Toplantıya konuk konuşmacı olarak..
Kocaeli Sanayi Odası Eylül Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında Zoom çevrimiçi toplantı yazılımı ile yapıldı.Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır,yapılan çalışmaları,projeleri ve bakanlıkça sağladıkları destekler hakkında bilgi verdi.
KSO’nun Eylül ayı toplantısına 90 kişi ile katılım sağlanırken,ilk sözü alan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ekonomik değerlendirmelerde bulundu. KSO Başkanı Zeytinoğlu Ağustos ayında; İhracat 12,5 milyar dolar (- yüzde 5,7) ,Mayıs ayından bu yana aylık bazda artış gösteren ihracatımız, ağustos’ta biraz hız kesti. Otomotiv sektöründeki duruşların kalkmasıyla, eylül ayında tekrar yükseliş bekliyoruz.
İthalat 18,8 milyar dolar (+ yüzde 20,6) .İthalattaki artış beklentilerin üzerinde oldu.Bu artışın, firmalarımızın ertelenen alımlarından ve altın ithalatından kaynaklandığını düşünüyoruz.
Dış ticaret açığı 6,3 milyar dolar (+ yüzde 169,6).Buradaki artış, geçen yılın aynı ayındaki ithalatın çok düşük olmasından kaynaklanıyor” dedi
KSO Başkanı Zeytinoğlu, Yılın ilk sekiz ayını (ocak-ağustos) değerlendirdiklerinde” İthalatımızdaki gerilemeden daha fazla ihracatımızda gerileme olduğunu görüyoruz.2019 yılının ilk 8 ayında ihracatımız ithalatımızın yüzde 85,8’ini karşılarken, bu yılın ilk 8 ayında bu oran yüzde 75,7’ye düşmüş bulunuyor.Tabii turizm gelirlerinden hemen hemen hiç katkı alınmadığı bir yılda, dış ticaret açığının da artmaya başlaması cari açığı olumsuz etkiliyor. Dış ticaret açığının artmaya başlamasının bir nedeni de altın fiyatındaki hızlı yükseliş ile altın talebini ve dolayısıyla ithalatını ciddi biçimde artırmış olması. Cari açığa tek olumlu katkı petrol fiyatının geçen yıla göre düşük seyretmesinden geliyor”
Temmuz ayında yıllık Cari Açık’ın 14 milyar 941 milyon dolara yükseldiğini vurgulayan Başkan Zeytinoğlu, “Aylık açık 1 milyar 817 milyon dolar.Temmuz ayındaki bu açığın temelinde turizm gelirlerinin azalıyor olması yatıyor. Hizmet gelirleri geçen yıl temmuz ayında 4 milyar 905 milyon dolar katkı sağlarken, bu yıl katkısı sadece 288 milyon dolar oldu. Ağustos ayında turizm gelirlerinde bir artış olacaktır, ancak geçen yılın seviyesini yakalamamız söz konusu değil.Bununla birlikte ağustostaki yüksek dış ticaret açığı, cari açığı yükseltecek bir diğer etken”
Sanayi Üretimi (temmuz-yıllık) + yüzde 4,4 . Aylık + yüzde 8,4 olarak gerçekleştiğini belirten Başkan Zeytinoğlu,”Nisan ayında sanayi üretiminde taban yaptığımız için aylık artışlardansa, yıllık gerçekleşen yüzde 4,4 artışı çok değerli buluyoruz. Avrupa ekonomisindeki toparlanma bize göre çok daha yavaş gerçekleşiyor.Kapasite kullanım oranlarında geçen yılın yüzde 5 civarı gerisindeyiz. Ağustosun ikinci yarısı ve eylül ayından itibaren hem sanayi üretiminde, hem kapasite kullanım oranlarında geçmiş yılların potansiyelini yakalayabileceğimizi düşünüyoruz.Böylece Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekteki yüzde 9,9 küçülmesini, üçüncü çeyrekte sanayinin de katkısıyla telafi edeceğiz. Beklentimiz bir önceki çeyreğe göre yüzde on civarında bir artış olacağıdır”
Ekonomik değerlendirmelerinde İşsizlik oranlarına da değinen KSO Başkanı Zeytinoğlu, “İşsizlik oranı (haziran) yüzde 13,4 . (Bir önceki yılın aynı ayına göre 0,4 puan / Bir önceki aya göre 0,5 puan arttı.) İşsizliğin artmasında aylık olarak (mayıs-haziran) İşgücüne katılım 948 bin kişi artmasına rağmen. istihdam sayısı 673 bin kişide kalması etkili oldu. Özellikle son iki yıldır istihdam piyasasında bir daralma olduğunu biliyoruz:
2018 (haziran) 29 milyon 314 bin kişi . 2019 (haziran) 28 milyon 512 bin kişi ve 2020 (haziran) 26 milyon 531 bin kişiye kadar geriledi.Umarız pandemi bir an önce biter ve ekonominin büyümesine katkı sağlayacak çalışanların sayısı artar. Zira, nüfusa oranla çalışan sayımız Avrupa ülkelerine göre oldukça geride.
Maalesef sermaye malındaki artış yüzde 1,5 ile sınırlı kaldı. Bu oran bizim için önemli. Zira geleceğe yönelik büyümenin ön işaretini veriyor”
Sanayi Ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır
Kocaeli Sanayi Odası Eylül ayı meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır,sözlerine Pandemi sürecini vurgulayarak başladı. Bakan Yardımcısı Kacır, “ 6-7 aydır ülkemizde ve Dünyada çok fazla şey değişti.Hala bu süreç devam ediyor”
Türkiye’de nüfus yaşının ortalama 32 olduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı Kacır, “ Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama nüfus yaşı 38’dir. Milli Teknoloji hamlelerinde Türkiye’mizin en büyük avantajı bu genç nüfusumuzdur.Bu genç nüfusumuzun önünü açabilirsek teknoloji rekabetinde en büyük avantajımız olacaktır”
Son iki yıldır arzu ettikleri büyümeyi sağlayamadıklarını kaydeden Bakan Yardımcısı Kacır,” Bunu da en kısa sürede aşacağız. Ülke olarak dünyada insani yardımda en çömert ülkeyiz.Bugüne kadar 8 milyar dolar katkı sağladık”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)