Dünya Genel Politika

Kudüs’ü Filistin Devleti’nin Başkenti Olarak Tanıyalım

İİT Olağanüstü Liderler Zirvesi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Kudüs kararı hakkında, “Filistin meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmadan, bölgesel ve küresel ölçekte kalıcı barış ve istikrardan söz edilemez…

Kudüs’ü Filistin Devleti’nin Başkenti Olarak Tanıyalım

İİT Olağanüstü Liderler Zirvesi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Kudüs kararı hakkında, “Filistin meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmadan, bölgesel ve küresel ölçekte kalıcı barış ve istikrardan söz edilemez. Hukuku çiğneyen, vicdanları yaralayan bu tür adımlar, uluslararası sisteme ve Birleşmiş Milletlere yönelik güveni de dinamitliyor. Hepimizin geleceğini ilgilendiren bu duruma seyirci kalamayız” dedi.

“İSRAİL BİR İŞGAL DEVLETİDİR”

Konuşmasında, Filistin topraklarının 1947 yılından bugüne İsrail tarafından nasıl işgal edildiğini ekrandaki harita üzerinden gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1947’de İsrail neyse şimdi de Filistin ne yazık ki aynı duruma getirildi. Böyle bir taksimi inanın kurt-kuzu mücadelesinde kurt bile yapmaz. Ama bu taksim işte burada yapıldı” diye ekledi.

İsrail’in bir işgal ve aynı zamanda bir terör devleti olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail askeri tarafından 10 yaşındaki Filistinli çocukların gözaltına alınarak demir kafeslerin içine yığıldığını, 14 yaşındaki bir çocuğun gözleri bağlanarak şiddet gördüğünü, küçük bir kızın dipçikle dövülen annesinden elinden zorla alındığını gösteren fotoğrafları hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “Yani bu işgalci değil de, bu terörist değil de nedir, bunun izahı var mı? İnsan olan, vicdan sahibi olan buralardan gerekli dersi alması lazım” ifadelerini kullandı.

Bölgede ve Kudüs’te barışın; her kesimden, her milletten, her inançtan ahlaklı, dürüst ve adil insanların çabasıyla sağlanacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası hukuka ve hakkaniyete sahip çıkan tüm ülkeleri Kudüs’ü Filistin Devleti’nin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet etti. İslam ülkeleri olarak, başkenti Kudüs olan egemen ve bağımsız Filistin Devleti talebinden asla vazgeçmeyecekleri vurgusunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail askerlerinin, ABD’nin Kudüs kararını protesto eden Filistinlilere uyguladığı zulmü lanetlediğini, Filistin davasının tüm şehitlerini rahmetle andığını ifade etti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL