Güncel Manşetler Sağlık

Lösemide Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Türkiye’de çocuklarda en çok lösemi ve lenf bezi kanserleri görülüyor Kanser sıklığında ülkemizde lösemiden sonra ikinci sırayı lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı  lenfoma) alıyor. Bunları sırasıyla; sinir sistemi tümörleri,..

Lösemide Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Türkiye’de çocuklarda en çok lösemi ve lenf bezi kanserleri görülüyor

Kanser sıklığında ülkemizde lösemiden sonra ikinci sırayı lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı  lenfoma) alıyor. Bunları sırasıyla; sinir sistemi tümörleri, böbrek üstü bezi tümörleri, böbrek tümörleri ve yumuşak doku ve bağ dokusu tümörleri izliyor. Çocuk kanserleri genellikle hızlı çoğalan, büyüyen kanserler olarak biliniyor. Birkaç hafta hatta günler içinde hızla büyüyüp belirgin hale gelebiliyorlar. Hızlı büyüdükleri için de ilaç tedavisi (kemoterapi) ve ışın tedavisine (radyoterapi) duyarlıdırlar. Çocuk kanserleri cerrahi, kemoterapi ve gerektiğinde de radyoterapi yöntemleri ile tedavi edilebiliyor.

Tarım ilaçları da lösemiye davetiye çıkarıyor

Genellikle geçirilen bazı virüs enfeksiyonlarının (EBV ve HIV gibi virüsler) bağışıklık sistemini çökerterek kansere neden olduğu düşünülmektedir. Bunun yanında bazı genetik yatkınlıklar da tümör oluşumuna sebep olabiliyor (Li -Fraumeni sendromu, Beckwith Wiedemann sendromu gibi). Ancak içme suyuna karışan nükleer atıklar, tarımda kullanılan böcek ilaçları, hormon tipi gübreler de yediğimiz besinlere geçerek kanserojen etkisi yapıyorlar.

Erken teşhis ve farkındalık hayat kurtarıyor

Dünyada yılda 350 bin çocuk (15 yaş altı), Türkiye’de ise yılda yaklaşık yaklaşık 3 bin 500 çocuk yeni tanı konarak, kanser tedavisi görüyor. Kanser tanı ve tedavisinde kaydedilen önemli gelişmeler ile erken teşhis konan çocukluk çağı kanserlerinin sağ kalım oranlarının yüksek olması erken teşhis ve farkındalığın önemini gözler önüne seriyor. Erken teşhis ise farkındalık çalışmaları ve eğitimin yaygınlaştırılması ile mümkün. Bu nedenle de bu hastalıklara ilişkin bulgu ve belirtilerin kişiler tarafından bilinmesi, hızla tanıya gidilmesi ve bu hastaların tedavilerinin tam teşekküllü Onkoloji merkezlerinde yapılması, hastalıkla mücadelede başarıya ulaşılabilme açısından da büyük önem taşıyor.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL