Mart ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

KSO Başkanı Zeytinoğlu Mart ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi T.C. Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre mart ayı kapasite kullanım oranı sonuçlarını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan..

Mart ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

KSO Başkanı Zeytinoğlu Mart ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

T.C. Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre mart ayı kapasite kullanım oranı sonuçlarını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Oda olarak her ay düzenli olarak açıkladığımız imalat sanayinde kapasite kullanım oranı mart ayında, ilimizde yüzde 70.7 ile geçen aya göre 0.3 puan, geçen yılın aynı ayına göre 2.1 puan arttı. Merkez Bankası tarafından yüzde 74.7 olarak açıklanan Türkiye imalat sanayinin kapasite kullanım oranı ise geçen aya göre 0.2 puan, geçen yılın aynı ayına göre 0.6 puan geriledi.” dedi.

Geçen yıl, Covid-19’un ilk etkilerinin mart ayı verilerine az da olsa yansıdığını söyleyen Zeytinoğlu, bundan kaynaklı baz etkisinin Kocaeli verilerinde görüldüğünü söyleyerek, “Kapasite kullanım oranlarında önümüzdeki birkaç ay daha, geçen yıl salgın etkisiyle düşük oranlar çıkmasından kaynaklı artışlar görülecektir. Aynı zamanda mart ayında ilimizde gerçekleşen yüzde 70.7 seviyesi geçmiş yılların potansiyelinin yakalandığını gösteriyor. Şuanda firmalarımızın konteyner sıkıntısı sebebiyle duruşlar yaşadığını da biliyoruz. Buna rağmen kapasite kullanım oranlarındaki bu seviyeyi olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Mart ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının, nisan ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerine baktığımızda; firmaların yüzde 19’u nisan ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 18’i azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 63’ünde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların ise yüzde 20’si dış siparişlerinin nisan ayında arttığını belirtirken, yüzde 14’ü azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 66’sınde alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.” dedi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL