‘Mültecilerin yüzde 90’ı kentlerde yaşıyor’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Göç, Mültecilik ve İnsanlık” ana temalı Kartepe Zirvesi tüm salonlarda düzenlenen oturumlarla devam etti. Hayat Salonu’nda oturum başkanlığını AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun yaptığı ‘’Yerel..

‘Mültecilerin yüzde 90’ı kentlerde yaşıyor’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Göç, Mültecilik ve İnsanlık” ana temalı Kartepe Zirvesi tüm salonlarda düzenlenen oturumlarla devam etti. Hayat Salonu’nda oturum başkanlığını AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun yaptığı ‘’Yerel Yönetimlerde Göç Yönetimi’’ konulu sempozyum yapıldı.

BELEDİYE BAŞKANLARI KATILDI

Oturuma UNHCR İstanbul Ofis Müdürü Selen Ay, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Sancaktepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Yusuf Tarık Uçar, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta konuşmacı olarak katıldı. Oturum başkanı Zehra Taşkesenlioğlu, “2000’li yıllardan sonra yapılan sosyal belediyecilik anlayışı, göç konusuyla beraber ne kadar önemli olduğunu kanıtladı” dedi.

MÜLTECİ MECLİSİ KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ VAR
Oturumda ilk konuşmayı UNHCR İstanbul Ofis Müdürü Selen Ay yaptı. Ay, “Binlerce müulteci zaten vardı. Suriye’de yaşanılan olaylarla da ülkemize göç eden Suriyeli mültecilerimiz de var artık. Belediyelerin rolü daha önceleri anlaşılmadı ama göç kriziyle beraber belediyelerin önemi tamamen ortaya çıktı. Mültecilerin %90’ı artık kamplarda değil, kentlerde yaşıyor. Dil kursları ve meslek eğitim kursları açtık. Belediyeler kentlere gelen mültecilerden sonra kadın meclislerine birer mülteci koydu. Şimdi de mülteci meclisi kurulması için çalışmalarımız var” diye konuştu.

MÜLTECİLERİN KENDİLERİNE GÜVENLERİ ARTTI

“12 belediyede sosyal koruma masaları açtık” diyerek konuşmasına devam eden Ay, “Mültecilerin haklarına erişememesi ve onlara bu bilgileri aktarararak yapmaları gerekenleri bilmesi için koruma masalarını kurduk. Mülteciler koruma masamızdan çok memnun ve artık kendilerine de güvenleri var. Göç etmiş Suriyelilere, gelir getirici işleri öğreterek yaşanabiklir bir hayat kurmalarını sağlıyoruz. Ayrıca göç ve uyum konusunda belediyelerimizde ayrı bir departman kurulmalısı gerektiğini düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

ALLAH KİMSEYİ VATANSIZ BIRAKMASIN

Ay’dan sonra konuşmasına başlayan Bağcılar Belediye Başkanı Çağırıcı, “1922 yılında ilçeleşen Bağcılar göç alarak oluşmuş bir yerdir. Bağcılarda 51 bin 948 mültecimiz var. Biz Anadoluya göre daha şanslıyız çünkü bizlere gelenler çalışma ortamları bulabiliyor. Göç ve uyum birliğini kurduk. İlçemizdeki tüm okullarda Türkçe eğitimleri vermeye başladık. İlçemizde mülteciler için Kızılay Toplum Merkezi açıldı. Almanya Hamm Büyükşehir Belediyesi ile de işbirliğine girerek meslek atölyeleri açtık, Almanya’da da eğitim aldılar. Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Kartepe Zirvesi’ni düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim” dedi.

PSİKOLOJİK GÖRÜŞMELER YAPIYORUZ

Sancaktepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Yusuf Tarık Uçar ise 2017-2018 tarihleri 1179 mülteciye koruma masası aracılığıyla destek verdiklerini belirterek, “Psikolojik görüşmelerde yaşadıkları sıkıntıları tek tek dinleyerek çözüm üretmek adına belediye olarak elimizden gelen herşeyi yapıyoruz” dedi.

GÖÇ, BATILI KAFALARDA SORUN DEMEKTİR

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise, “Göç batılı kafalarda bir sorundur. Bizde ise bir sorumluluk alanıdır. Bizim insanlarımız kimseyi göçmen ya da mülteci olarak görmez onu kardeşi olarak görür. Nüfusumuzun %10’u mültecidir ve vatandaşlarımız onları mülteci ya da sığınmacı olarak görmüyor. Göçü biz iyi yönetirsek geleceği biz yöneteceğiz demektir. 16 milyonluk İstanbul’da ben gerçekten İstanbulluyum diyen kişi sayısı sadece %16’dır. Bizim üzerimize düşen en büyük sorumluluk da şehirde yaşayan herkesin kendini evinde gibi rahat hissetmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.

MÜLTECİLERE TÜRKÇEYİ ÖĞRETMELİYİZ

İnsanların mecbur kaldığı için göç etmek zorunda kaldığını belirterek konuşmasına başlayan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Usta, “Mülteci masası projesi ile göçmenlerin uyum politikası kapsamında psikolojik idari ve hukuki sorunları ile ilgili danışmanlık hizmeti veriyoruz. Türkçe öğretmek zorundayız uyumun ilk şartı budur. Belediyelerimiz dil entegresyonu yapmayı zorunlu hale getirmeli. Göç etmek artık geri dönmek anlamına gelmiyor. Şuanda da bu olayı yaşıyoruz gencecik çocuklar geleceğini burada kurmayı düşünmeye başladı. Bizler de bu durumu mercek altına alarak artık onların bizden olduğunu kabul ederek eğitim ve sağlık konusunda mutlaka adımlar atmak zorundayız” ifadelerini kullandı. Oldukça yoğun katılımın gerçekleştiği oturumda konuşmalar sonrasında soru cevap kısmına geçildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL