‘’Mutlu şehir kent yoksulluğunun olmadığı şehirdir’’

Kartepe Zirvesi’nde bir şehrin ve şehirde yaşayanların mutlu olması için nelere sahip olması gerektiği anlatıldı. “Kentleşme ve Mutlu Şehir” teması kapsamında toplanan Kartepe Zirvesi’nde dünyanın farklı yerlerinden gelen akademisyen ve..

‘’Mutlu şehir kent yoksulluğunun olmadığı şehirdir’’

Kartepe Zirvesi’nde bir şehrin ve şehirde yaşayanların mutlu olması için nelere sahip olması gerektiği anlatıldı.

“Kentleşme ve Mutlu Şehir” teması kapsamında toplanan Kartepe Zirvesi’nde dünyanın farklı yerlerinden gelen akademisyen ve uzmanların katılımı ile devam ediyor. Beril Dedeoğlu Salonunda “Mutluluğun Dinamikleri” paneli gerçekleştirildi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği panelde şehirlerde insanları mutlu eden etkenler ele alındı. Prof. Dr. Şeker, ‘’Mutlu şehir kent yoksulluğunun olmadığı ve insanların eşit imkanlarda hizmet aldığı şehirlerdir’’ dedi.

 

ŞEHİRDE İNSANLARIN MUTLULUĞUNU ARTTIRAN ETKENLER

Dünya Mutluluk Raporundan örneklerle sunumuna başlayan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, “Dünya mutluluk raporuna baktığımızdan G20 ülkeleri arasında sadece 5 ülke mutluluk sıralamasında ilk 20’de bulunuyor. Yapılan araştırmalara bakıldığında insanların gelir artışı insanı belli bir noktaya kadar mutlu ediyor. Belli bir seviyeden sonra insan geliri ile mutlu olamıyor. Kamu harcamalarına bakıldığında kamu harcamaları genel olarak insanı mutlu ediyor. Kamu harcamalarının etkin ve yerinde olması gerekiyor. Örneğin yerel yönetimler yıllık bütçelerinde şehrin ihtiyaçları için harcama gerçekleştiriyor. Yapılan harcamalar sonucunda halk mutsuz ise yapılan kamu harcamalarının yerinde olmadığını gösteriyor. Yani kamu harcamalarının insanların ihtiyacına göre ayarlanması gerekiyor. İnsanların mutlu olmasında gelir dağılımının da önemi bulunuyor. Örneğin İstanbul’a baktığımızda nüfusun yüzde 80’i toplam gelirin yüzde 48,4’ü alırken en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik azınlık kesim toplam gelirin 51,6’sına sahip bulunuyor. Şimdi bu duruma baktığımızda, toplumun büyük bir kısmı toplam gelirin yarısından daha azına sahip oluyorsa o şehir de insanlar mutlu olabilir mi? Yerel yönetimlerde ulaşım, çevre hizmetleri, yeşil alanlar, sosyal hizmetler, belediye iletişim kanalları, kültür sanat ve spor faaliyetleri şehirdeki insanların mutluluğunu arttırıyor. Mutlu şehir kent yoksulluğunun olmadığı ve insanların eşit imkanlarda hizmet aldığı şehirlerdir” dedi.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL