Genel Güncel Manşetler Sağlık Yaşam

Obeziteye Sebep Olan Beslenme Hataları

Obezite, vücuttaki yağ dokusunun zaman içinde olması gerekenin çok üstüne çıkmasından oluşan, bunun sonucunda da kişinin sağlık problemlerine ve hastalıklara yakalanma riskinin artmasına sebep olan bir rahatsızlıktır. Dünya Sağlık Örgütü..

Obeziteye Sebep Olan Beslenme Hataları

Obezite, vücuttaki yağ dokusunun zaman içinde olması gerekenin çok üstüne çıkmasından oluşan, bunun sonucunda da kişinin sağlık problemlerine ve hastalıklara yakalanma riskinin artmasına sebep olan bir rahatsızlıktır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, Vücut Kütle İndeksi (VKİ) 30’un üzerinde olan kişiler “obez” olarak kabul edilirler.

Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan obeziteyi ve risk faktörlerini anlattı.

Sanayileşmenin Obeziteye Etkisi Büyük!

Günümüzde sanayinin gelişmesi ile birlikte birçok hazır gıdaya ulaşım kolaylaşmış, küçük yaşlarda başlayan beslenme bozukluğuna bağlı obezite insidansı yükselmiştir. Düzensiz beslenmeye ek olarak, hareketsiz yaşantı, stres faktörünün günlük yaşantıda baskın olması gibi etkenler genetik meyil ile birleştiğinde ne yazık ki kişinin genel sağlık durumunu tehdit etmeye başlıyor. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18’i, kadınlarda ise yüzde 20-25’ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır.

Obezitede Risk Faktörlerini Tanıyın

Obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörleri vardır. Bunları sıralamak gerekirse; aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, hormonal ve metabolik etmenler, sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, kullanılan bazı ilaçlar (antideprasanlar vb), sigara- alkol kullanma durumu gibi etkenler başı çekmektedir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL