Öğrenci Yurdu’nda tahliye tatbikatı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Afet Acil Durum Eylem Planı’nın test edilmesi ve Acil Durum Ekiplerinin çalışma yeteneğinin geliştirilmesi amacıyla Gazanfer Bilgi Öğrenci Yurdu’nda tahliye tatbikatı düzenledi. Tatbikatta ekiplerin olayları yönetebilmesi,..

Öğrenci Yurdu’nda tahliye tatbikatı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Afet Acil Durum Eylem Planı’nın test edilmesi ve Acil Durum Ekiplerinin çalışma yeteneğinin geliştirilmesi amacıyla Gazanfer Bilgi Öğrenci Yurdu’nda tahliye tatbikatı düzenledi. Tatbikatta ekiplerin olayları yönetebilmesi, bir deprem ve yangın tatbikatının nasıl icra edileceğini göstermek ve acil durum eylem planının işleyen ve işlemeyen yönlerini göstermek hedeflendi.

 ÇÖK, KAPAN, TUTUN

Tatbikatta oluşturulan senaryo gereği Gazanfer Bilge Yurt Müdürlüğünde öğrenciler okula gitmek için hazırlık yapıyorlar. Saat 11.00 sularında merkez üssü Gölcük olan ve 20 saniye süren 7.1 şiddetinde bir deprem meydana geliyor. Sirenler çalmaya başlıyor. Öğrenciler ve personel kendilerine belirledikleri güvenli alanlarda “çök, kapan, tutun” kuralını uygulayarak “hayat üçgeni” oluşturuyorlar. Hemen arkasından Acil Durum Ekip Amirleri, yurt görevli personel ve yöneticiler hızlı bir şekilde koridora çıkıyorlar ve öğrencilere sakin olunması ve belirlene acil çıkışlardan toplanma bölgesine gidilmesini söylediler.

 KRİZ MASASI

Toplanma merkezinde kriz masası oluşturularak sayım yapıldı. Acil Durum Toplama Bölgesi Sorumluları kat, blok ve bina yangın sorumlularından aldığı listeleri inceleme sonucunda bir öğrencinin 2. Katta bir öğrencinin de üçüncü katta kaldığı belirlendi. Acil Durum Ekiplerinden bir ekip yaralı öğrencileri bulmak, binada başka bir öğrenci, personel olup olmadığı hususunda araştırma yapmak, binada elektrik, gaz ve su vanalarını kapatmak, binada yangın, hasar, göçük olup olmadığı kontrol etmeleri için harekete geçti.

 YARALILAR KURTARILDI

Ekip, binaya hareketinden önce kendi aralarında planlama yaptı.  Ekip Çalışmalarda yardımcı olması için yanlarına sedye, ip, çakı, fener, düdük aldı. Ekipler arama-kurtarma faaliyetlerine zemin kattan başladı. Kazan dairesine varan ekip buradan dumanlar geldiğini gördü. Alan vardıklarında burada yeni başlamış bir yangın gördüler. Yangına derhal müdahale ettiler. Binayı gezen ekipler. 2. katta bir öğrencinin sabitlenmeyen bir maddenin düşmesi sonucu yaralandığı, şuurunun yerinde olduğu gördü. Ekip, yaralı öğrenciye gerekli müdahaleyi yaptı. Yaralı kriz merkezine teslim edildi ve üçüncü kattaki yaralı için tekrar binaya girdiler. Burada şoka girmiş halde bulunan üçüncü kattaki öğrenci de ilk müdahaleni ardından dışarı çıkarıldı.

SIĞINAKLARA GİDİLDİ

İl Afet Müdürlüğü’nden alınan bilgiler doğrultusunda deprem sonrası İGSAŞ Fabrikası’nda gaz kaçağı olduğu 10 km kadar alanda kimyasal gaz salınımı olduğu derhal sığınaklara gidilmesi ikinci bir emre kadar sığınaklarda beklenilmesi gerektiği haberi verildi. Bunun üzerine personel ve öğrenciler sığınaklara yönlendirildi. Saat:11:30 sularında gelen ikinci bir emir ile kimyasal gaz tehlikesinin tehlikeli boyutta olmadığı bilgisi geldi. Personel ve öğrenciler sığınaklardan çıkarak Acil Durum Toplanma Bölgesinde toplandı. Öğrenciler ve personel GSM hatları meşgul olduğundan kurumsal telefon ile aileler ile bağlantı kuruldu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL