“Ombudsman Halkla Buluşuyor”

“Ombudsman Halkla Buluşuyor” Programı Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un Katılımlarıyla Gerçekleştirildi   Vatandaşın ücretsiz avukatlığı yapan ve idareye yol gösteren Kamu Denetçiliği Kurumu, vatandaş ile kamu kurumları arasında..

“Ombudsman Halkla Buluşuyor”

“Ombudsman Halkla Buluşuyor” Programı Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un Katılımlarıyla Gerçekleştirildi

 

Vatandaşın ücretsiz avukatlığı yapan ve idareye yol gösteren Kamu Denetçiliği Kurumu, vatandaş ile kamu kurumları arasında dostluk köprüsü kurarak, vatandaşın idare karşısında sesi olmaktadır. KDK, İnsan haklarının ve hukukunun üstünlüğünü Türkiye’de gelişmesini temin etmeyi sağlamak için çalışırken diğer taraftan vatandaşa haklarını anlatıyor, hak arama kültürünü yaygınlaştırıyor. Vatandaşlardan gelen şikayetleri, insan hakları, hukuk ve hakkaniyet açısından inceleyerek, idarelerle görüşmeler yapıyor, böylece vatandaşlarımızın mahkemeye gitmeden sorunlarının çözümüne katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda ilimizde de düzünlenen  “Ombudsman Halkla Buluşuyor” Programı, Vali Hüseyin Aksoy ve Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

 

Welborn Luxury Hotel’de düzenlenen programa; Vali Hüseyin Aksoy ve Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un yanısıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Erdal Yücel, Adalet Komisyonu Başkanı Muhiddin Paça, Baro Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir,  Vali Yardımcısı Osman Ekşi, İlçe Kaymakamları,  İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, Kamu Denetçileri Hüseyin Yürük, Özlem Özgen Tuncak, Sadettin Kalkan, Yahya Akman ve  Arif Dülger,  Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Saffet Murat Kasapoğlu, kurum müdürleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, Kamu Denetçiliği Kurumunun tanıtım filmi sunuldu.

Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise yaptığı konuşmalarında; “ Bu yoğun mesai gününde vakit ayırıp geldiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kocaeli Türkiye’nin müsatesna illerinden birisidir. Bu salonda bunu gösteriyor. Kamu Denetçiliği Kurumunun ana görevi; kamu hizmeti veren kurumlarla hizmet alan vatandaşlar arasında bir sorun, sıkıntı, anlaşmazlık ve ihtilaf ortaya çıktığında olay mahkemeye intikal etmeden bir arabulucu olarak Kamu Denetçiliğinin bunu çözmesidir. Biz bu anlamda dünyadaki yaygın tanımlamayla halkın avukatlığını yapıyoruz. Aynı zamanda kamuoyunun vicdanını temsil ediyoruz. Verdiğimiz tavsiye kararlarıyla da idareye husumet ve hasım değil idarecilerimize, kamu hizmeti veren kurum ve yöneticilerine yol göstermiş, danışmanlık yapmış  oluyoruz. Bunun karşılığında da ülkemizde kamu hizmeti alan insanımız bu memlekette çok güzel kamu hizmeti sunuluyor desin yeter. Biz bu hedefe ne kadar yaklaşırsak okadar iyi. Adalete ulaşmada 3 unsur çok önemli. Birincisi kolay başvuru olması, ikincisi başvurunun ucuz olması ve üçüncüsü ise karar verme süreçlerinin hızlı olmasıdır. Kamu Denetçiliği Kurumu kendi çapında bu adalete erişmedeki üç unsuru temin eden bir kurumdur. Bize çok kolay başvuruluyor. Başvurularımızın %80’i elektronik ortamda geliyor. Kamu Denetçiliği Kurumu halkın şikayetini yada başvurusunu alırken herhangi bir ücret talep etmiyor. Yasamızda açık hüküm var ve bu kapsamda Kamu Denetçiliği Kurumuna bir müracaat yapıldığında en geç 6 ay içerisinde bunun sonuçlanması gerekiyor. Kurumumuza 2019 yılında 21 bin 525 başvuru yapılmıştır.  Türkiye’de son yıllarda olağanüstü imkanlar ve güzellikler sağlandı. Bizim Anayasamıza ve yasalarımıza baktığımızda hak ve özgürlükler açısından Avrupa’nın çoğu ülkelerinden daha iyi durumdayız ancak uygulamada sorunlarımız var. Buda ister istemez kamu hizmetlerinin kalitesine etki yapıyor. Eğer biz idarecilerimize hukukun üstünlüğünü yerleştirirsek, insanımızda da hak arama kültürünü yaygınlaştırırsak çok kısa süre içerisinde önemli mesafeler almış olacağız.” diyen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç tüm katılımcılara teşekkür etti.

 

Konuşmaların ardından programa katılan muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine söz verilerek,  talep ve önerileri dinlendi.

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL