“Otomotiv Sektörü Uçurumun Kıyısında”

Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, otomotiv sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılar ile ilgili TBMM’de basın toplantısı yaptı.   Tahsin Tarhan, gerçekleştirdiği basın toplantısında “Ne yazık ki siyasal atmosfer tüm sektörleri doğrudan etkiliyor..

“Otomotiv Sektörü Uçurumun Kıyısında”

Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, otomotiv sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılar ile ilgili TBMM’de basın toplantısı yaptı.

 

Tahsin Tarhan, gerçekleştirdiği basın toplantısında “Ne yazık ki siyasal atmosfer tüm sektörleri doğrudan etkiliyor ve tetikliyor.Ekonomik krizden etkilenen ve büyük zarar gören sektörlerden bir tanesi de otomotivdir.” dedi

OTOMOTİV SEKTÖRÜ UÇURUMUN KIYISINDA

Tahsin Tarhan, “Türkiye ekonomisinin taşıyıcı kolonu otomotiv sektörüdür. Otomotiv sektörü kendi bünyesi dışında, Ham madde ve yan sanayi Yedek Parça Ürünlerinin tüketiciye ulaşması Pazarlama, bayii, servis, akaryakıt, finans ve sigorta sektörleriyle de doğrudan ilişkilidir. Yani bir aksilik olduğunda onlarca sektör, yatırımcı ve çalışan doğrudan etkilenmektedir.

Türkiye’de otomotiv sanayinin güçlü sermaye yapısı, yabancı ortaklıkları, güçlü yan sanayinin varlığı, nitelikli iş gücü, coğrafi konumu, esnek üretim yapabilme yeteneği, kalite sisteminin sağlanmış olması rekabet açısından sektörün güçlü yanlarını oluştururken;

Özellikle son yıllarda, düşük kapasite kullanım oranından kaynaklanan yüksek üretim maliyeti, dış pazarlarda yaşanan sorunlar,

Ana – yan sanayi ilişkilerinin yetersizliği ve üretim maliyetlerinin artması sektörü iyice zayıflatmaktadır.” Dedi

VOLSKWAGEN MUTLAKA TÜRKİYE’YE GELMELİ

Tahsin Tarhan, “Şimdi Volkswagen markasının Türkiye’ye yatırım yapması ve fabrika açması konuşuluyor.Zamanın Cumhurbaşkanı, Ford fabrikasının Türkiye’ye yatırım yapması için yer gösterilmesi tartışmalarına “gerekirse köşkün bahçesini veririz” diyerek sahip çıkmıştı.

O günlerden otomotiv sektörünün bugün geldiği nokta, maalesef içler acısıdır…” Dedi

  1. KALKINMA PLANI OTOMOTİVE ÇARE OLMAZ

Tahsin Tarhan, “Otomotiv sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı % 20.Yani ülke olarak yaptığımız ihracatın 5 te 1’i otomotiv sektöründen elde ediliyor.Ekonomideki kötü gidiş sadece otomotiv sektörüne bakılarak görülebilir.Örnek verecek olursak; Binek Otomobil satışları, 2019 yılı ilk altı ayında geçen yıla göre %43 oranında azalmıştır.Ticari araç satışlarında ise 2019 yılı Ocak-Haziran döneminde, geçen yıla göre %49, azalma gerçekleşmiştir.

Otomotiv sektöründeki ÖTV İndirimi 2018’de son 2 ay devreye girmesine rağmen pazardaki daralmanın ancak yüzde 35’te kalmasını sağlayabilmiştir.

2019 yılının ilk 6 ayı sonunda da pazardaki daralma teşvikler olmasına rağmen yüzde 45 olarak sonuçlanmıştır. Tablo bu kadar açıkken 11. Kalkınma planında yerli otomobili üretip otomotiv sanayini ayağa kaldıracağız diyerek sektöre çare olamazsınız” Dedi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ İÇİN ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALI

Tahsin Tarhan, “Eğer önlem alınmazsa tarım, tekstil, enerji, sanayi ve inşaat sektöründe olduğu gibi otomotiv sektörü de büyük bir çöküş içerisine girecektir. En kısa sürede otomotiv sektörünün geleceği planlanarak, uygun politikaların belirlenmesi için iktidar muhalefet ayrımı yapmadan elimizi taşın altına koymanın zamanı gelmiştir. Ticaret ve Sanayi bakanlıklarını ortak, acil eylem planı hazırlamaya çağırıyorum.” Dedi

BEŞ BABAYİĞİDİN BU FAİZLE ÜRETİM YAPMA ŞANSI YOK

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tarhan, bir soru üzerine, 11. Kalkınma Planı’nda otomotiv sektörüne yönelik sadece yerli araç üretimine yönelik ifadelerin bulunduğunu söyledi.

Yerli araç üretiminin yıllardır Türkiye’nin gündeminde bulunduğunu ancak bu konuda somut bir adım görülmediğini öne süren Tarhan, “Bugün yerli aracı değil, mevcut otomotiv sektörünü nasıl ayakta tutarız, onu konuşmamız gerekiyor. Beş babayiğidin bugünkü faizle bu üretimi yapma şansı yok. Çok büyük rakamlar bunlar.” Dedi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL