Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/kocaelidebugun.com/httpdocs/wp-content/plugins/sayfa-olusturucu/inc/styles-admin.php on line 392
'Padişahların bilinmeyenleri' | Kocaelide Bugün

‘Padişahların bilinmeyenleri’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 11. Kocaeli Kitap Fuarı’nda sevenleriyle buluşan tarihçi yazar Erhan Afyoncu, Osmanlı Padişahları konulu söyleşisiyle okuyucularla buluştu. Yahya Kaptan Konferans Salonu’nda gerçekleştirdiği söyleşinde Osmanlı Padişahlarına ait az..

‘Padişahların bilinmeyenleri’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 11. Kocaeli Kitap Fuarı’nda sevenleriyle buluşan tarihçi yazar Erhan Afyoncu, Osmanlı Padişahları konulu söyleşisiyle okuyucularla buluştu.

Yahya Kaptan Konferans Salonu’nda gerçekleştirdiği söyleşinde Osmanlı Padişahlarına ait az bilinen gerçekleri gün yüzüne çıkartan Afyoncu “Ramazan’da huzur dersleri yapılırdı. Kuran’ı Kerim’in tefsiri padişahın huzurunda Ramazan Ayı’nda yapılan özel etkinliklerdi. Fatih Sultan Mehmet, bazen Avrupa’dan yöneticileri ile dünya meseleleri hakkında tartışmalar da yapardı” ifadelerini kullandı.

“OSMANLI’DA İSTİŞARE ÇOK ÖNEMLİ İDİ”

“Biz millet olarak organizasyon yapma kabiliyetimiz var” diyerek söyleşisine başlayan tarihçi Erhan Afyoncu” Osmanlı’da en önemli konulardan birisi istişaredir. Bir sefere çıkıldığı zaman üst düzey devlet adamlarının yanı sıra en alt seviyedeki askerlerin de görüşleri alınırdı. Sadrazam,  veziriazam yanlış yaptığı zaman Şeyhülislam’ın bu yanlışa dur diyebilirdi.” Diyerek Osmanlı’daki devlet yönetimi hakkında kısa bilgiler verdi.

“BOL MİKTARDA ERKEK ÇOCUKLARININ OLMASINI İSTERLERDİ”

Osmanlı padişahlarının bol miktarda erkek çocuğunun olmasını istediğini kaydeden Afyoncu” Bunun nedenini o dönemlerde salgın hastalıkların çok olmasıyla açıklayabiliriz. Çünkü o dönemlerde bu hastalıklara yakalanan çocuklar erken yaşta vefat etmişlerdir. Mesela Fatih Sultan Mehmet’in genç yaşta vefat ettiği söylenir. Aslında Fatih 49 yaşında vefat etmiştir. Fatih’in döneminde ortalama ömür yaşı 25 olduğu düşünülürse 49 yaş uzun bir ömür olarak nitelendirilebilir.” şeklinde konuştu.

GÜNLÜK MEŞGALEDEN UZAKLAŞMAK İÇİN…

Günlük meşgaleden uzaklaşmak için padişahların bazı uğraşlar yaptıklarını belirten Afyoncu” Av yapma da bunlardan bir tanesidir. Fatih Sultan Mehmet yabancı dillere merak salmıştır mesela. Bazı padişahlar kuyumculuk yapmıştır” dedi. Padişahların en önemli özelliklerinden birisinin de stres şartlarında karar vermek olduğuna dikkat çeken Afyoncu”  Fatih Sultan Mehmet bu özelliğe en önemli örnektir.1. Mahmut ayaklanmalarda son derece kararlı ve sert hareket etmiştir. Bu ayaklanmaların başlamadan sonunu getiren birinci Mahmut en son Belgrat’ı alan padişahlardan bir tanesidir. 3. Ahmet ise bir ayaklanmada kararlı olmamasından sonra büyük sorunlar yaşamış bir padişahtır. Padişahlar son derece karizmatik ve otoriter idi. Ama 17. yüzyıldan sonra bu olgu yıkılmıştır. Bu nedenler güçsüz padişahlar otoritesini yitirmiştir” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL