CHP’den Haddehane için bir iptal davası daha…. Sarı; “Kartepe’nin geleceğini ipotek altına aldırmayız” CHP Kocaeli tarafından Yıldızlar Yatırım Holding A.Ş’ye yeni bir dava daha açıldı. Kocaeli ili, Kartepe ilçesi Uzunbey..
CHP’den Haddehane için bir iptal davası daha….
Sarı; “Kartepe’nin geleceğini ipotek altına aldırmayız”
CHP Kocaeli tarafından Yıldızlar Yatırım Holding A.Ş’ye yeni bir dava daha açıldı.
Kocaeli ili, Kartepe ilçesi Uzunbey Mahallesi sınırları içerisinde Yıldızlar Yatırım Holding A.Ş Kocaeli Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan eden Cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulması ve İPTALİ talepli dava 24.07.2023 tarihinde CHP Kocaeli İl Başkanı Bülent Sarı, CHP Kartepe İlçe Başkanı Nilay Merttürk, Kocaeli Milletvekilleri Muhip Kanko, Harun Özgür Yıldızlı, Nail Çiler, Hasan Bitmez vekilleri Kartepe Belediyesi CHP Gurup Sözcüsü Av.Özlem Çankaya tarafından açıldı.
“KARTEPE’NİN GELECEĞİNİ İPOTEK ALTINA ALDIRMAYIZ”
“Dava konusu proje; hava kirliliğine, toprak ve su kirliliğine sebep olan, insan sağlığına zararı bilimsel olarak ortaya konulmuş tesisler statüsünde bir projedir” diyen CHP Kocaeli İl Başkanı Bülent Sarı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Bu nitelikte bir projenin hali hazırda mevcut kirletici özellikte sanayiye eklenmesi ve yer seçimi anlamında sadece ekonomik sebeplerin saik olarak alınması hatalıdır. Kocaeli’nde her geçen gün azalan tarım, turizm ve doğal güzelliklerin ortasına yapılacak şekilde planlanmasını fayda maliyet analizi bakımından da hatalı görmekteyiz. İlçenin ekonomisinin tarım, hayvancılık ve sanayi kaynaklı olduğu ancak sanayi nedeniyle köylerde tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiği ortada. Pandemi gerçeği bize tarımın ve hayvancılığın önemini bir kez daha hatırlatmışken, Kartepe’nin geleceğini ipotek altına aldırmayız” dedi.
“TÜM KOCAELİ ZARAR GÖRECEK”
Sarı; “Kartepemiz Kocaeli’nin tarımsal faaliyetlerinin yoğun olduğu bir bölgedir. İlin tarımsal ihtiyaçlarının giderilmesinde büyük katkısı bulunmaktadır. Bölgede çiftçi kayıt sisteminin etkin şekilde kullanıldığı yaklaşık 500 kayıtlı çiftçi bulunduğu, ilçe genelinde yaklaşık 15 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunduğu, 2 Tarım Kredi Kooperatifi bulunduğu, çiftçilerin de bu kuruluşların ve Kocaeli Ziraat Odasının desteği ile tarımsal faaliyetlerini yürüttükleri bilinen bir gerçektir. Proje alanında bulunan biyolojik çeşitliliğin, orman alanının, su kaynaklarının, kuşların göç yollarının, arıcılığın, tarımın, bölge halkının etkileneceği ve zarar göreceği durumların yaşanacağı bellidir. İklim değişikliği ile tüm dünyada yaşanan gıda ve su sıkıntısı karşısında Kocaeli’nin gıda yüküne destek olan ilçenin, ÇELİKHANE ve HADDAHANE projesi inşası ve işletmesi ile tüm bu tarımsal faaliyetlerinin zarar göreceği dolaylı olarak da tüm Kocaeli halkının zarar göreceği açıktır” dedi.
İMAR PLANLARI BAKIMINDAN
“Dava konusu Özel Endüstri Bölgesi ilan edilen proje alanı imar planlarının düzenlenmediği ÇED raporunda da belirtilmiştir” şeklinde konuşan Sarı; “Projenin uygulaması yapılmadan önce projenin imar planlarının hazırlanıp daha sonra uygulamaya geçmesi yasal bir zorunluluktur. Önce projenin hayata geçirilmesi sonrasında imar planlarının yapılması doğru değildir. Proje alanının deprem bölgesinde yer alması, yerleşim yerlerine yakınlığı, trafik yükü oluşturması ve göç hareketliliğine neden olması nedeni ile de uygunsuzdur. Ayrıca ÇED dosyasında yapılan etki değerlendirmesinde tüm bu kuruluşların birlikte çalışması halinde oluşacak hava kirliliği veya diğer kirletici eylemlerin etkileri konusunda değerlendirme yapılmamıştır” ifadesini kullandı.
YERALTI SULARI BAKIMINDAN TEHLİKE YARATMAKTADIR
Başkan Sarı; “Yeraltı, yağmur ve yüzey sularının zemine olabilecek etkilerine karşı mutlaka önlem alınması gerektiği, drenaj sistemi ve temel izolasyonunun sağlanması gerektiği ÇED dosyasında yazılıdır. Bu anlamda atık sularının yeraltı sularına karışmasının ve kirlilik yaratmasının engellenmesi gerekmektedir. Ancak zemin etüd raporunda lokal sıvılaşma olduğu belirtilmiştir. Yeraltı sularının atık su ile karışması halinde sadece doğanın kirletilmesi değil aynı zamanda insan sağlığının da tehdit edilmesi söz konusu olacaktır.” ifadelerine yer verdi.
ÖZEL ENDÜSRTİ BÖLGESİNİN HAYATA GEÇMESİ HAVA KİRLİLİĞE DE NEDEN
“ÇED dosyası hazırlanırken SAĞLIK ETKİ DEĞERLENDİRMESİ yapılmamış veya mevcut açıklamalar uzman kişilerce hazırlanmamış ve konuyu tam değerlendirmemiştir” diyen Sarı; “Zira çevre hakkı artık tüm dünyada kabul gördüğü şekli ile “SAĞLIK DAHİL ÇEVRE HAKKI” dır. İnsan yaşamının nasıl etkileneceği hususu her şeyden daha önemlidir. İdarenin sorumluluğunda olan halkın bilgilendirilmesi toplantısı usulüne uygun yapılmadığından idare sorumluluğunu yerine getirmemiştir. ÇED dosyasında hâkim rüzgâr yönü hatalı aktarılmıştır. Çed Olumlu kararının iptali talepli açılan dava neticelenmeden bölgenin Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi usul ve hukuka aykırıdır. Sessiz kalmayacak ve daha önce de dile getirdiğimiz gibi doğup büyüdüğümüz toprakların hakkını sonuna kadar arayacak, savunacağız” şeklinde konuştu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)