SEKA Kağıt Müzesine nostaljik ziyaret

Seka’dan 1983 yılında emekli olan 89 yaşındaki Hakkı Dede, Seka Kağıt Müzesini ziyaret etti. Seka Kağıt Fabrikası’nın eski çalışanlarından 89 yaşındaki Hakkı Erşeker, torunu ile birlikte Seka Kağıt Müzesi’ni ziyaret..

SEKA Kağıt Müzesine nostaljik ziyaret

Seka’dan 1983 yılında emekli olan 89 yaşındaki Hakkı Dede, Seka Kağıt Müzesini ziyaret etti.

Seka Kağıt Fabrikası’nın eski çalışanlarından 89 yaşındaki Hakkı Erşeker, torunu ile birlikte Seka Kağıt Müzesi’ni ziyaret etti. 1983 yılında Seka’dan emekli olan Hakkı Erşeker, Müzeyi gezerek rehberlerden bilgi aldı. Hakkı Dede, bir zamanlar arkadaşlarıyla birlikte mesai yaptıkları ve her metrekaresinde ayak izlerinin saklandığı, alın teri akıttıkları Seka Kağıt fabrikasının müzeye dönüştürülüp halka açılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

 “GELECEK NESİLLER BİR TARİHİ GÖRÜYOR”

1960 yılında Seka Kağıt Fabrikası’nda çalışmaya başladığını söyleyen Hakkı Erşeker kendisine müzeyi gezdiren rehberlere anılarını aktardı: “Burada 23 yılım geçti. Ben taşlı değirmenler ve kağıt makinesi bölümünde görev yaptım. Arkadaşlarımızla çok güzel anılarımız oldu. Burası bizim evimiz, çalışma arkadaşlarımız da aileden birileri gibiydi. Gelecek nesillerin bu müze sayesinde fabrikayı görme imkânı bulacak olması beni sevindiriyor” ifadelerini kullandı. Müze ziyaretinden memnun olarak ayrılan eski Seka emeklisi Erşeker, böyle bir kazanım için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na da teşekkür etti. Erşeker, herkesi kağıt müzesini ziyaret etmeye davet etti.

 SEKA KAĞIT MÜZESİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu Türkiye’nin ilk, dünyanın en büyük kâğıt müzelerinden SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kâğıt Müzesi 6 Kasım 2016 tarihinde açıldı. 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 4 katlı, 16 farklı salondan oluşan müzede, fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli ’den Türkiye’ye yayılan kâğıdın hayat hikâyesi sergileniyor.

 ESKİ MAKİNALAR ÇALIŞIR HALE GETİRİLDİ

Kâğıt üretim sürecinde kullanılan tüm makina ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinası da sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi. Müzede, bu makine ve ekipmanların yanı sıra Roma dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL