“Şiir insanın farkındalığını arttırır”

Şair ve akademisyen Nurullah Genç, 10. Kocaeli Kitap Fuarı’na şiir ve insan konulu söyleşisiyle konuk oldu. İnsanın Allah’ın verdiği aklı iyi kullanması gerektiğini söyleyen Genç, “Bu da yetmez bunun yanı..

“Şiir insanın farkındalığını arttırır”

Şair ve akademisyen Nurullah Genç, 10. Kocaeli Kitap Fuarı’na şiir ve insan konulu söyleşisiyle konuk oldu.

İnsanın Allah’ın verdiği aklı iyi kullanması gerektiğini söyleyen Genç, “Bu da yetmez bunun yanı sıra insanın kalbinin de hareket halinde olması ve böylece insanın iç âlemini keşfetmesi şarttır. Bunun da yolu şiirdir. Şiir insanın farkındalığını arttırır” dedi.

 KAÇSANIZ DA HAKİKAT SİZİ BULUR

Yahya Kaptan Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte Genç, “Şiir ve İnsan” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. İnsanın düşünmeye başladığında; geleceği, iyiliği, kötülüğü, cenneti, cehennemi, ölümü, zulmü, hastalığı yani her şeyi düşünmeye başladığını anlatan Genç, “Bunun ağırlığı fazladır. Bunu düşünmezseniz basit bir şekilde yaşar ve ölürsünüz. Hakikat şudur ki; kaçsanız da onlar size kendini düşündürür. İsteseniz de istemeseniz de ölüm sizi gelir bulur. Ama bir şiir okuyarak baharı, kışı, içinizi ısıtabilir, başkalarının iç huzuruna bir kandil yakabilirsiniz” dedi.

 ŞİİR FARKINDALIĞI ARTTIRIR

Genç, insanın Allah’ın verdiği aklı iyi kullanması gerektiğini aktararak, “Bu da yetmez bunun yanı sıra insanın kalbinin de hareket halinde olması ve böylece insanın iç âlemini keşfetmesi şarttır. Bunun da yolu şiirdir. Şiir insanın farkındalığını arttırır” ifadesini kullandı.

 BU BEYTİ OKUYAN KÖTÜLÜK YAPABİLİR Mİ?

“Balık denizdedir ama denizde olduğunu bilmez” diyen Genç, insanın böyle olmaması gerektiğini kaydetti. Düşüncesinin ne olduğunu bilmeden yaşamanın mümkün olmadığını söyleyen Genç, “Aklı, ruhu, kalbi taşıyıp, kötülük yapanı anlamak mümkün değil. Zalimi anlamak mümkün değil. Bir insan başkasına nasıl çile çektirir. Zalim zulmetmeden önce, ‘ol mahiler ki derya içredir; deryayı bilmezler’ beytini okusa o kötülüğü yapabilir mi?” diye sordu.

 ŞİİRLER OKUDU

Özellikle gençlerin ilgiyle takip ettiği söyleşisinde birbirinden güzel şiirler de seslendiren Nurullah Genç, ardından Kitap Fuarı’nd

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL