“Topyekün hazırlık ve risk azaltma faaliyetlerine yoğunlaşmak şart”

İzmit Kent Konseyi Panelinde Topyekün Hazırlık Vurgusu Yapıldı  “Deprem Gerçeği İle Yaşamak” konulu panelde topyekün hazırlığa ve riskleri azaltmaya dikkat çekildi.   İzmit Kent Konseyi ile İzmit Belediyesinin birlikte organize..

“Topyekün hazırlık ve risk azaltma faaliyetlerine yoğunlaşmak şart”

İzmit Kent Konseyi Panelinde Topyekün Hazırlık Vurgusu Yapıldı

 “Deprem Gerçeği İle Yaşamak” konulu panelde topyekün hazırlığa ve riskleri azaltmaya dikkat çekildi.

 

İzmit Kent Konseyi ile İzmit Belediyesinin birlikte organize ettiği deprem paneline konuşmacı olarak İTÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, KOÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Arsoy ve Kocaeli AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul katıldı.

Kocaeli Mimarlar Odası Başkanı Füsun Yılmaz Deniz’in yönettiği panelin açılış konuşmasını İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol ve İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural yaptı.

Panelde ilk sözü alan Prof. Dr. Naci Görür, Ülkemizde yaşanan depremlerin Arap ve Avrasya levhalarının Anadoluyu sıkıştırmasından kayanaklandığını anlattı. Sözlerinin devamında “Kocaeli’de yakın zamanda deprem olacak mı? İzmit fayı üzerindeki enerji boşalmıştır. 100 seneye kadar bu faydan ileri gelen bir deprem tehlikesi yok ama İstanbul sizi etkileyecektir. Bu deprem İzmit’i sarsabilir” dedi.

İkinci konuşmacı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da AFAD tarafından yenilenen Deprem Yönetmeliği ve Deprem Tehlike Haritası ile ilgili bilgiler vererek, deprem hazırlıklarına ilişkin yapılması gerekenleri ve önerilerini içeren bir sunum yaptı. Afet risk azaltma planının kamuoyuna açıklanmasında gecikildiğini söyledi.

Daha sonra söz alan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Arsoy, mühendislik hizmeti almış deprem dayanıklı inşaat yapımına dikkat çekerek, eski yapıların mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini anlattı. Arsoy, “binaların 40-50 yıl bir ekonomik ömrü var. Yapınız 40 yaşını aşmışsa ilk fırsatta yenilemeyi düşünmekte fayda var. 20 yılı aşmışsa dayanıklılık testlerinin yapılması gerekir” dedi.

 

“Topyekün hazırlık ve risk azaltma faaliyetlerine yoğunlaşmak şart”

Son konuşmacı olarak sunumunu yapan AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul, topyekün hazırlığın önemine değinerek, afet yönetiminin bir makinenin dişlisi gibi düşünülmesi gerektiğini, toplumsal paydaşların bir ya da birkaçı hazırlık yapmadığında çarkın dönmesinin imkansız olduğunu vurguladı. Müdahale kapasitesine katkı anlamında tüm vatandaşlarımızı AFAD gönüllüsü olmaya davet eden Tekoğul, sunumunun sonunda birlikte hazırlanmanın önemini hissettiren ilginç yapıların fotoğraflarını gösterdi.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği deprem paneli, şilt takdimi, toplu fotoğraf ve zelzele heykelinin açılışı ile son buldu.

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL