Üreticiler Hasat Tarla Gününde Buluştu

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri kapsamında ” Doğayı Koruyalım, Yerli Mısır Çeşitlerimizi Tanıyalım Yayım Projesi “ nin faaliyetlerinden biri olan Tarla Günü 28 Ağustos 2019 tarihinde Körfez ilçesi Çıraklı Mahallesinde gerçekleştirildi…

Üreticiler Hasat Tarla Gününde Buluştu

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri kapsamında ” Doğayı Koruyalım, Yerli Mısır Çeşitlerimizi Tanıyalım Yayım Projesi “ nin faaliyetlerinden biri olan Tarla Günü 28 Ağustos 2019 tarihinde Körfez ilçesi Çıraklı Mahallesinde gerçekleştirildi.

Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Kerim Mete, Körfez Belediye Başkan Vekili İbrahim Çırpan, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Eğitim Yayım Bölüm Başkanı Ahmet Duman, Körfez Kaymakamı eşi Şengül Can, İlçe Müdürü Semra Koşumcu, Körfez ilçesi daire amirleri, İl ve ilçe Müdürlüğünden katılan teknik personeller, Birlik ve Kooperatif Başkanları, Körfez Mahalle Muhtarları ve üreticilerimizle birlikte yaklaşık 150 kişinin katıldığı tarla günü etkinliği büyük bir coşku ile gerçekleştirildi.

Proje yürütücüsü Ece Gezgin Demir, tarafından  Projenin  tanıtımı ve  sunumu yapıldıktan sonra  Protokol konuşmalarıyla devam eden programda, proje ortağımız Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü teknik personeli Ahmet Duman tarafından  ,projenin teknik sunumu yapıldı.

Doğayı Koruyalım Yerli Mısır Çeşitlerini Tanıyalım Yayım Projesiyle;  Yerli ve Milli mısır çeşitlerimizin bölgemiz  topraklarında verimli bir şekilde yetiştiğini çiftçilere yerinde göstermek ve bunun yaygınlaşmasını sağlayarak, sürdürülebilirliğinin devam etmesi amacıyla  Körfez Çıraklı Mahallesinde Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilmiş   6 farklı çeşit (ADA 523, ADA 9510, AGA, HACIBEY, ARİFİYE KOMPOZİT,SAMADA 07 ) mısır ekilişi yapıldı. Tüm kültürel tedbirler ve bakım şartlarının zamanında yerinde getirilerek hiç sulama yapılmadan bölgemiz için bu çeşitlerin verimli ve uygun olduğu  örnek biçim sonucu tespit edildi. Tarla günü etkinliği ile üreticilerimizin bu çeşitleri yerinde görmesi  ve verim özelliklerini karşılaştırması  sağlanmış oldu.

Ayrıca buna ilaveten proje kapsamında; bir sosyal mesaj verilerek Tarımda kullanılan  zirai ilaç ambalajlarının tehlikeli atık olduğu, toprak ve suya öylece bırakılan zirai ilaç kutularının sağlık  için büyük zarar teşkil ettiği, ve bunların mutlaka zirai ilaç toplama konteynırlarında toplanarak bertaraf edilmesi gerekildiğinin ve bu proje kapsamında 4 pilot köye zirai ilaç toplama istasyonlarının yerleştirildiğinin altı çizilerek çiftçilerimizin bilinçlenmeleri sağlandı.

Tarla günü, üreticilerimizin tarlayı gezip bizzat yetiştiriciliği yerinde görmeleriyle  ve soru cevaplarıyla son bulmuştur.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL