Güncel Manşetler

“Uykusuzluk Kişiyi Ölüme Götürebilir”

Günlük yaşamın önemli bir parçası olan uyku, sosyal yaşantımızı sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için oldukça önemlidir. Uyku bozuklukları ile mücadele eden kişilerin gündelik hayatı ise olumsuz yönde etkilenmektedir. 3..

“Uykusuzluk Kişiyi Ölüme Götürebilir”

Günlük yaşamın önemli bir parçası olan uyku, sosyal yaşantımızı sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için oldukça önemlidir. Uyku bozuklukları ile mücadele eden kişilerin gündelik hayatı ise olumsuz yönde etkilenmektedir. 3 haftadan uzun süren uykusuzluklara dikkat edilmesi gerektiğini belirten KOÜ Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kutlu, “Obstrüktif Uyku Apne Sendromu tedavi edilmezse kişiyi ölüme götürebilir” dedi.

3 Haftadan Uzun Süren Uykusuzluklara Dikkat!!!

Doç. Dr. Kutlu, “İnsanlar zaman zaman uykusuzluk problemi yaşayabilir. Bu problem 3 haftadan uzun sürüyorsa dikkatli olunmalı çünkü hastalarda primer uyku bozukluğu dediğimiz bozukluklar gözlenebiliyor. Bu durum huzursuz bacak sendromu, obstrüktif uyku apne sendromu veya nörolojik faktörler gibi uykuya ait hastalıklardan kaynaklanabiliyor” seşlinde konuştu.  

“Risk Grupları Obstrüktif Uyku Apne Sendromunu İhmal Etmemeli”

Uyku bozukluklarının sebeplerini sıralayan Prof. Dr. Kutlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sebep, psikiyatrik, madde bağımlılığı veya çevresel faktörler olabilir. Sorunun teşhis edilmesi için uyku tetkiki (Polisomnografi) yapılan kişiler belli bir yaşın üzerindeyse, hipertansiyonu, diyabeti, kalp hastalığı varsa obstrüktif uyku apne sendromu olma olasılığı çok yüksek. Bu sendrom tedavi edilmezse kişiyi ölüme kadar götürebilir”  “Bu kişilerin 1 gece uyku laboratuvarında yatması, uyku anamnezlerinin alınması ve bu doğrultuda tedavi sürecinin başlaması gerekir. Uyku apne sendromu normale dönünce gündüz enkaz gibi uyanan hastalar artık dinç bir şekilde uyanıyor. Böylece hastanın hayat kalitesinde büyük farklılıklar oluşuyor ve hasta yeniden doğmuş gibi hissediyor.”

“Öğle Saatlerinde 30 dakikalık Şekerleme Yapılmalı”

Her vücudun kendine özgü bir ritmi olduğundan söz eden Kutlu, “Kimi insana günde 5-6 saat saatlik uyku yetiyor ve onların günlük uyku ihtiyacını karşılıyor. Kimileri ise ancak 10-12 saat uyuyunca kendini iyi hissediyor.10-12 saatlik uyku, özellikle çalışanlar ve öğrenciler için mümkün olmuyor. Bu kişiler emekli ya da ev hanımıysa kendilerine 12:00 ile 13:00 saatleri arasında 30 dakikalık şekerleme yapmaları öneriliyor. Kısa süreli şekerlemeleri gündüz faaliyetleri açısından oldukça tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.   

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL