Sağlık

Vertigo nedir nasıl tedavi edilir?

Baş dönmesi ve mide bulantısıyla başlayan vertigo hastalığı nasıl geçer? Vertigo hastalığının belirtileri neler tedavisi var mı? Vertigo hastalığıyla ilgili tüm detaylar haberde. Son dönemde sıklıkla gösterilen hastalıklardan biri vertigo…

Vertigo nedir nasıl tedavi edilir?

Baş dönmesi ve mide bulantısıyla başlayan vertigo hastalığı nasıl geçer? Vertigo hastalığının belirtileri neler tedavisi var mı? Vertigo hastalığıyla ilgili tüm detaylar haberde.

Son dönemde sıklıkla gösterilen hastalıklardan biri vertigo. Vertigo hastalığına yakalananlar baş dönmesi ve mide bulantısı şikayetiyle doktora gidiyor. Peki Vertigo hastalığının tedavisi var mı?

Vertigo, hastanın kendisinin ya da çevrenin hareket illüzyonudur. Baş dönmesi ile aynı anlamda olan Vertigobir hastalık değil, bir semptomdur. Tansiyon düşmesi gibi sebeplerden dolayı oluşan baş dönmesi, vertigo hastalığı kapsamında değildir.

Vertigo hastalığı, labirentit, iç kulak iltihabı, meniere hastalığı gibi durumlarda oluşan baş dönmelerini kapsamaktadır. Aynı zamanda korkudan dolayı oluşan baş dönmesi de vertigo hastalığı kapsamındadır.

VERTİGODA TEDAVİ

Vertigo sadece bir bulgu olduğundan öncelikle altta yatan hastalık tedavi edilmelidir. Videonistagmografi testi ile eğer iç kulaktaki kristallerle ilgili problem saptanırsa (BPPV), özel manevralar (Epley, Semont, Barbeque, Gufoni ) veya özel egzersizler (Brandt-Daroff) yaptırılarak kanallarda kristallerin stabilizasyonu sağlanır. Tecrübeli ellerde yapılan test ve manevralarla hastalar bir seansta bile yıllardan beri çektiği vertigo şikayetinden kurtulabilmektedirler. Eğer baş dönmesi Meniere hastalığına bağlı ise, tuz kısıtlaması, sigara yasağı, stresten uzak durma ve gerekirse psikolojik tedavi, allerjen gıdalardan uzak durma ve bazı ilaçlar ile baş dönmesi ataklarının sıklığı ve atakların süresi azaltılmaya çalışılır. Kriz dönemlerinde gerekirse hasta yatırılarak tedavi edilir. Migrenöz vertigolarda tedavi migren baş ağrılarında olduğu gibidir. Vestibüler nörinit başlangıç döneminde yatak istirahati önerdiğimiz, her gün şikayetleri biraz daha azalarak 15-30 gün içerisinde kendiliğinden düzelen, denge organının bir tür nezlesidir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL