‘Yetkilileri daha duyarlı ve etkin olmaya davet ediyoruz’

Kocaeli Aydınlar Ocağı’ndan basın açıklaması:   İstanbul ilçe belediyeleri ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Kocaeli’ye komşu illerin yerel yönetimlerince sokak hayvanlarının özellikle köpeklerin toplanarak Umuttepe civarına terk edilmeleri..

‘Yetkilileri daha duyarlı ve etkin olmaya davet ediyoruz’

Kocaeli Aydınlar Ocağı’ndan basın açıklaması:

 

İstanbul ilçe belediyeleri ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Kocaeli’ye komşu illerin yerel yönetimlerince sokak hayvanlarının özellikle köpeklerin toplanarak Umuttepe civarına terk edilmeleri hem Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, öğretim üyeleri, personeli ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne hizmet almaya giden vatandaşlarımız hem de terk edilen sokak hayvanları bakımından mağduriyete yol açmaktadır.

Umuttepe bölgesine terk edilen yüzlerce sokak hayvanı ciddi bir gıda eksikliği ve açlık sorunu yaşamaktadır. Hayvan sever vatandaşlarımızın gönüllü olarak bu sokak hayvanlarını besleme faaliyetleri, taşıma suyla değirmen döndürme misali yetersiz kalmaktadır. Başta Kocaeli Üniversitesi öğrencileri olmak üzere Umuttepe civarındaki vatandaşlarımız, açlık sorunu yaşayan bu sokak hayvanlarının saldırılarına maruz kalmaktadır. Özellikle, Üniversite civarındaki yurtlarda kalan kız öğrenciler akşam vakitlerinde yurda dönüşlerde sorun yaşadıklarını dile getirmektedirler.

2022 yılında resmi rakamlara göre ülke genelinde 340 saldırı ve 89 trafik kazası yaşandığı,  6’sı çocuk 3’ü kadın olmak üzere 13 kişinin hayatını kaybettiği, 52’si kadın 134’ü çocuk olmak üzere 307 kişinin yaralandığı ifade edilmektedir.

Nitekim 10 Haziran 2023 tarihinde, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon Sinema Bölümü 1. sınıf öğrencisi Lokman Emre YURTSEVEN, Fatma Seher Hanım Kız Yurdu önünde köpeklerin saldırısına uğramış, köpeklerden panik halinde kaçarken istinat duvarından yola atlamak isterken bariyerlere takılarak kafasını zemine çarpmış, işlek caddede otomobillerin önüne düşerek bilincini kaybetmiştir. Lokman Emre YURTSEVEN’in tedavisi yoğun bakımda devam etmektedir ve durumu ciddiyetini korumaktadır.

Gerek bir önceki rektör Sayın Hülagü ile, gerek yeni rektör Sayın Cantürk ile, gerekse Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Sayın Aksu ile değişik vesilelerle bir araya gelindiğinde bu problem görüşülmüş; kendilerinin hem insanların güvenliği hem de sokak hayvanlarının yaşam ve beslenme hakları yönünden konuya son derece duyarlı ve iyi niyetli yaklaştıkları görülmüştür. Ancak problemin çözümü için üniversite yöneticilerinin imkan ve yetkilerinin yetersiz olduğu, Kocaeli’nin yerel yöneticilerinin çevre illerin yerel yöneticileri ile birlikte hareket etmeleri ile problemin çözümünün mümkün olacağı değerlendirilmiştir.

Sokak hayvanları ile ilgili problemi çözmek için hızlı bir şekilde aksiyon alınmasının zorunlu olduğu ortadadır. Öte yandan, bu problem insan onur ve haysiyetine uygun bir şekilde çözülmelidir. Bu bağlamda, sokak hayvanlarının itlafı ve/veya toplanıp başka bir ıssız yerde açlığa ve ölüme terk edilmelerinin bir çözüm olmayacağı ve böyle bir çözüm teklif etmenin insan onur ve haysiyetiyle bağdaşmayacağı açıktır.

Kocaeli Aydınlar Ocağı olarak iki aşamalı bir eylem planı ortaya konulması gerektiği kanaatindeyiz.

Birinci aşama, problemin kısa vadede çözümü amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Kocaeli’nin tüm ilçe belediyeleri ve çevre illerin belediyeleri tarafından, bu sokak hayvanları için düzenli olarak gıda (mama) temini sağlanmalıdır. Bu gıda malzemelerinin sokak hayvanlarına ulaştırılmasında ve yine sokak hayvanlarının temizlik, sağlık vb. tüm ihtiyaçlarının karşılanmasında hayvan hakları gönüllü aktivistlerinden destek alınmalıdır.

İkinci aşama, İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda öncelikle İstanbul başta olmak üzere çevre illerde ve Kocaeli’de tıpkı özel hayvan otelleri gibi (Kartepe’deki Pasteur Veteriner Kliniği’nin çok daha büyük versiyonu) hayvanların barınma, soğuktan korunma ve gıda ihtiyaçlarının karşılanacağı büyük hayvan barınakları yapılmalı; bu barınaklarda yeteri sayıda veteriner hekim ve personel istihdam edilmeli; hayvan hakları gönüllü aktivistlerinin ve hatta bütün hayvan severlerin bu barınaklarda gönüllü olarak 7/24 hayvanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla görev yapabilmeleri sağlanmalıdır.

Tarihte kuşlar için evler yapan, vahşi doğadaki hayvanların kışın soğuklarda açlıktan telef olmamaları için vakıflar kuran ecdadın torunları olan bu milletin, bu sokak hayvanları problemini hem insan onur ve haysiyetine uygun hem de ecdada layık bir şekilde çözeceğine inanıyoruz.

Bu vesileyle başta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı olmak üzere tüm Kocaeli ilçe belediyeleri ile çevre illerdeki belediye yönetimlerini bu konuda daha duyarlı ve etkin olmaya davet ediyor; Şu an yoğun bakımda tedavisi devam eden sevgili üniversite öğrencisi kardeşimiz Lokman Emre YURTSEVEN’e de acil şifalar diliyoruz.

Kamuoyunun bilgisine sunulur…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL