“Yoğun Bir Destek Bekliyorum”

Bağımlılıkla Mücadele Masaya Yatırıldı, Kapsamlı Çalışmalar Başlatıldı İlimizde madde bağımlılığının azaltılması ve önlenmesi, madde bağımlılarının eğitilmesi ve topluma kazandırılması amacıyla düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu 2021 yılı 2. Toplantısı..

“Yoğun Bir Destek Bekliyorum”

Bağımlılıkla Mücadele Masaya Yatırıldı, Kapsamlı Çalışmalar Başlatıldı

İlimizde madde bağımlılığının azaltılması ve önlenmesi, madde bağımlılarının eğitilmesi ve topluma kazandırılması amacıyla düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu 2021 yılı 2. Toplantısı Vali Seddar Yavuz’un başkanlığında gerçekleştirildi.

Akçakoca Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve Vali Seddar Yavuz’un başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Yılmaz, Vali Yardımcıları; Dursun Balaban, Ekrem Çalık, Abdul Rauf Ulusoy, İsmail Gültekin, Aslan Avşarbey, Suat Yıldız ve Ali Ada,  İlçe Kaymakamları, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Küçük, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Demirbaş, İlçe Kaymakamları,  İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ümit İlbayı, kamu kuruluşlarının il müdürleri, oda, birlik, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Arz ve talep konusunda eşzamanlı çalışmanın önemine değinerek konuşmalarına başlayan Vali Yavuz: “Hepinizin bildiği gibi bağımlılık yapıcı maddelerin insan sağlığını ve toplumu da içerisine alarak makro düzeyde ülkemize maddi ve manevi büyük zararlar verdiği göz önüne alındığında; uyuşturucu madde üretimi ile ticaretinin engellenmesi ve bu maddelere olan talebin azaltılması ancak toplumun tüm kesimlerini kapsayacak etkin bir mücadele ile mümkün olacaktır. Bu doğrultuda bağımlılık yapıcı etkisi olan tüm maddeler ile mücadele konusunda arz ve talebin birbirinden ayrı olarak düşünülemeyeceği, her iki mücadelede eş zamanlı hareket edilerek, tedavi ve sonrasındaki rehabilitasyonu da içerisine alan sosyal uyum sürecinin de bu mücadeleye dâhil edilmesinin gerekliliği, bu sayede bağımlı bireylerin tekrar topluma kazandırılacağı bilinmektedir.”

2019/2 sayılı Cumhurbaşkanlığımız genelgesiyle Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu yeniden oluşturularak Bağımlılık ile Mücadele Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarının revize edildiğini belirten Vali Yavuz; “İlimizde bizim Başkanlığımızda Kocaeli İli Bağımlılık İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu ve Kaymakamlarımız Başkanlığında Bağımlılık İle Mücadele İlçe Koordinasyon Kurulları oluşturulmuş ve çalışmalarını titizlikle yürütmektedir.” dedi.

Uyuşturucu ile ilgili Valilik olarak onaylanan eylem planlarına  ilişkin açıklamalarda da bulunan Vali Yavuz, şunları kaydetti: “İlimizdeki mücadeleyi daha etkin ve daha iyi noktalara taşımak için 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na uygun şekilde Bağımlılık ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu üyesi tüm kurum ve kuruluşların katkısıyla “Kocaeli İli 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Yerel Eylem Planı’’, 2018-2023 Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na uygun şekilde “Kocaeli İli 2020-2023 İl Tütün Kontrol Eylem Planı’’, 2019- 2023 Davranışsal Bağımlılıklar ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na uygun şekilde ise ‘‘2019-2023 Kocaeli İli Davranışsal Bağımlılıklar İle Mücadele Yerel Eylem Planı’’ hazırlanmış ve Valilik Makam Oluru ile onaylanmıştır.”

 

Emniyet ve Jandarma birimleri tarafından yapılan başarılı operasyonlara değinen Vali Yavuz,  güncel verileri de paylaştı: “Özellikle emniyet ve jandarma birimlerimizde istihbarat birimlerimizin yoğun çalışması neticesinde başarılı yakalamalar yapılmış ve özellikle arz konusunun önlenmesinde önemli başarılar elde edilmiştir. Emniyet Müdürlüğü bölgesinde  2021 yılı ilk 6 ayında 1.641 adet olay meydana gelmiş, 2.847 kişi yakalanmış, adli makamlara sevk edilen bu şahıslardan 382 kişi tutuklanmış, 99 kişi adli kontrol cezası almış, 2.366 kişi serbest bırakılmıştır. 2021 yılı ilk 6 ayında yapılan bu operasyonlar neticesinde; 166 kg 889 gr Eroin,  6 kg 967 gr Kubar Esrar, 3 ton 876 kg ve 752 gr Toz Esrar ve yine 1 kg 269 gr Kokain,  9 kg 474 gr Skunk,  29 kg 941 gr Sentetik Kannabinoid (Bonzai),  67 kg 948 gr Metamfetamin,  1459 adet Ecstasy,  196 kök Hint Keneviri,  99.827 adet Captagon, 2.906 adet Sentetik Ecza Uyuşturucu Madde,  38 kg 550 gr Afyon Sakızı ele geçirilmiştir.

UYUMA Projesi Kapsamında, İlk 6 Ayda 274 İhbar Yapılmıştır

UYUMA projesinden de bahseden ve açıklamalarda bulunan Vali Yavuz, şunları söyledi :  “İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne intikal eden ihbar sayısı 2021 yılı ilk 6 ayında 274 adet olup, olumlu ihbar sayısı 20’dir. Uyuşturucu İle Mücadele Mobil Uygulaması (UYUMA) Projesi kapsamında, toplam 562 ihbar yapılmış olup, olumlu ihbar sayısı 51’dir. Bu noktada UYUMA, KADES gibi uygulamaların kamu çalışanları kanalıyla yaygın kullanılmasının sağlanması büyük önem arz etmektedir.

47 Olay Meydana Gelmiştir

İl Jandarma Komutanlığının Narkotik Suçlar İle Mücadele kapsamında yapmış olduğu çalışmalara ilişkin verileri de paylaşan Vali Yavuz, şunları kaydetti: “2021 yılı ilk 6 ayında 47 olay meydana gelmiş, olaylara karıştığı tespit edilen 78 şahsın 6’sı tutuklanmış, 4’ü adli kontrol cezası almış, 68 kişi ise serbest bırakılmıştır. 2021 yılı ilk 6 ayında yapılan bu operasyonlar neticesinde; 2.611 gr. Kubar Esrar,  13 gr. Eroin,  108 gr. Sentetik Kannabinoid (Bonzai),  26 adet Sentetik Hap,  235 gr. Metamfetamin,  824 kök Kenevir ele geçirilmiştir. İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne intikal eden ihbar sayısı 2021 yılı ilk 6 ayında 19 adet olup, olumlu ihbar sayısı 9’dur.”

Uyuşturucu ticareti yapanların ve bunlara yardımcı olanların yakalanması konusunda emniyet ve jandarma tarafından önemli başarılar elde edildiğini vurgulayan Vali Yavuz, mesai mevhumu gözetmeksizin görev yapan güvenlik güçlerimize teşekkür ederek başarılarının devamını diledi.

Gerçek dışı ihbarların çok yapıldığına da dikkat çeken Vali Yavuz, bununla ilgili kurumların toplumu bilgilendirici çalışmalar yapması gerektiğine dikkat çekti.

ÖNEM Projesi Bağımlılıkla Mücadeleye Önemli Katkılar Sağlamaktadır

Özel Nedenlerin Engelleriyle Mücadele (ÖNEM) projesine destek verilmesine ilişkin çağrıda bulunarak tüm kamu kurum ve kuruluşlardan katkı sunmalarını isteyen Vali Yavuz şunları kaydetti: “Suçların önlenmesindeki en önemli unsur suçun etkenlerinin değerlendirilerek suça ortaya çıkmadan müdahale edilmesidir. Her yönüyle benim projem olan ve görev yaptığım yerlerde de başarıyla uyguladığım Özel Nedenlerin Engelleriyle Mücadele (ÖNEM) projesinde ana hedef sorun çözme becerisi kazandırılmış nesillerdir. Sorun çözme becerisi kazandırılmamış, kişilik gelişimi kazandırılamamış nesillerin bağımlılığa ve dışsal müdahalelere daha açık olma konusunda hepimiz hem fikirizdir. Bu nedenle ÖNEM projesini çok önemsiyorum. Özellikle okulların açılması, yüz yüze eğitimin başlamasıyla beraber rehberlik servislerimizin desteğiyle, risk grubunda bulunan çocuklarımızın tespitinden sonra bu çocuklarımıza yönelik 19 başlık altında faaliyet ve projelerimiz uygulanmaya devam edecek. Sizlerden çocuklarımıza hami olmanızı, en az bir çocuğumuza haftada yarım saatinizi ayırmanızı bekliyoruz. Bu çocuklarımızın iyi ve kaliteli vakit geçirmesinde, doğru rol modelleri ve örnek alabileceği, yaşam koçluğu yapabilecek sizlerle buluşması noktasında katkı ve destek bekliyoruz.”

Tüm Kamuoyundan Yoğun Bir Destek Bekliyorum

Toplumun her kesimiyle, çocuklarımıza katkı sunacak, özgüvenlerini arttıracak, hayata hazırlayacak adımları atmalıyız diyen Vali Yavuz: “Sevgi ve şefkat açığının mutlaka kapatılması gerekiyor. Çeşitli şehirlerde yapmış olduğum anketlerde sevgi ve şefkat açığının en büyük açıklardan bir tanesi olduğunu gördüm. Dolaysıyla dünyada iki tane kavga var birincisi; menfaat, ikincisi ise; sevgi. Menfaat belki verilerek kapatılabilir ama sevgisiz bir çocukluğun iade edebilmesinin imkânı yoktur. Bu bakımdan da özellikle bu projemizde sizlerden ve tüm kamuoyundan yoğun bir destek bekliyorum. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalar neticesinde 25.000 çocuğumuzu bu proje kapsamında değerlendirmeye aldık, bu sayının çalışmaların genişlemesiyle 50 bin civarında bir çocuğumuzu kapsayacağını tahmin ediyorum. Sevmek başarmak demektir. Eylemle desteklenmeyen hiçbir sözün benim nazarımda değeri yoktur. Biz şikâyet eden değil, karşılaştığımız sorunları çözmeye çalışan bir yaklaşımı benimsemeliyiz. Karşılaştığımız her sorun bizi ilgilendiriyor. Duvarlarını örmüş içeri almayan, sadece kendi dünyası içerisinde yaşayan yapıların bu yüzyılda ayakta kalabilmesinin imkânı yoktur. Genç bir nüfusumuz var. Çocuklarımızı güzel işlerle meşgul etmeliyiz ve öz güvenlerini arttırmalıyız. Bu toplantıyı bu kapsamda değerlendiriyor, bütün paydaş kurum ve kuruluşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından; İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, KOÜ Erişkin Psikiyatri Anabilim Dalı, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Hayata Dönüş Derneği yetkililerince sunum yapılarak, 2021 yılının ilk 6 aylık döneminde bağımlılıkla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar, faaliyetler, yapılan operasyonlar, gerçekleştirilen eğitim ve denetim faaliyetleri hakkında toplantıya katılan kurul üyelerine bilgiler verildi.

Vali Yavuz, bağımlılıkla daha etkin bir mücadele yürütülmesi için alınması gereken tedbirler, yapılması gereken çalışmalar konusunda toplantıya katılanların görüş, öneri ve düşüncelerini dinleyerek istişarelerde bulundu.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL