Zeytinoğlu 2018 yılı sanayi üretim endeksini değerlendirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan ve yüzde 9.8 azalan 2018 yılı aralık ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Sanayi üretiminde aralık ayında ciddi bir gerileme yaşadık…

Zeytinoğlu 2018 yılı sanayi üretim endeksini değerlendirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan ve yüzde 9.8 azalan 2018 yılı aralık ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Sanayi üretiminde aralık ayında ciddi bir gerileme yaşadık. 2018 yılını ise ortalama yüzde 1.8 üretim artışıyla tamamladık. Yıllık olarak baktığımızda sanayi üretimine, imalat sanayiden yüzde 1.5, enerji sektöründen yüzde 2.5, sermaye malı üretiminden yüzde 0.2, ara malı üretiminden yüzde 0.6 katkı geldi.” dedi. Zeytinoğlu sanayicilerimizin ara malı üreticisi olması gerektiğini belirterek, “Ara malı üretimi 2017 yılında yüzde 8.9 artarken, 2018’de sadece yüzde 0.6 artmış. Ara malı üretiminin azalıyor olması istediğimiz bir tablo değil. Zira bizim hedefimiz ara malı imalatçısı olabilmek olmalı. Dövizin mevcut seviyede kalması, ara malı ithalatını azalttığından, ara malı imalatının artışında itici bir güç olabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Yılın son çeyreğinde sanayi üretiminde yüzde 7.5 gerileme nedeniyle büyüme tahminlerinde de revizyona gidilmesi gerektiğini söyleyen Zeytinoğlu, “2018 yılını yüzde 2 – 2.5 oranında büyüme ile tamamlayabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

 Cari açık 2018 yılında 27.6 milyar dolar oldu

Zeytinoğlu, Merkez Bankası tarafından açıklanan cari açık verilerini de değerlendirerek, “İç talepteki daralma nedeniyle ithalatın azalması sonucu cari açığımız da geriledi. 2018 yılını beklentilerimizde uyumlu olarak 27.6 milyar dolar cari açıkla kapattık. Cari açıktaki bu azalışta dış ticaret açığındaki iyileşmeyle birlikte hizmetler dengesi kaynaklı girişler de pozitif katkı sağladı. Önümüzdeki aylarda yıllık cari açıktaki azalışların devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

Açığın finansmanına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Finansman kalitesi hala istediğimiz seviyede değil. Doğrudan yatırımlardaki net girişler 2017 yılının üzerinde ancak hala beklediğimiz seviyede değil. Portföy yatırımlarında ise 2018 yılında net çıkış olmuş. Bunun yanında resmi rezervlerin 10.4 milyar dolar azaldığını görüyoruz. 21.2 milyar dolar giriş ile net hata ve noksan kalemi de dikkat çekiyor.” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL