Zeytinoğlu ekonomik değerlendirmelerde bulundu

Kocaeli Sanayi Odası  Şubat Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı   Kocaeli Sanayi Odası(KSO) 2021 yılı Şubat ayı  meclis toplantısı yapıldı. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığ’ında gerçekleştirilen Meclis toplantısına  konuk..

Zeytinoğlu ekonomik değerlendirmelerde bulundu

Kocaeli Sanayi Odası  Şubat Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

 

Kocaeli Sanayi Odası(KSO) 2021 yılı Şubat ayı  meclis toplantısı yapıldı. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığ’ında gerçekleştirilen Meclis toplantısına  konuk konuşmacı olarak Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof.Dr.Haluk Görgün katıldı.

KSO’nun On Line olarak gerçekleştirilen Meclis Toplantısı Pazar günü Gara’da şehit olan asker, polis ve sivillerimiz için saygı duruşu  ve hep birlikte istiklal marşının söylenmesi ile başladı.

Kocaeli Sanayi Odası’nın Şubat ayı Meclis toplantısında ilk sözü alan Başkan Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasına Pazar günü Gara’da şehit olan asker, polis ve sivillerimize Allahtan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı dileyerek başladı.

KSO Başkanı Zeytinoğlu daha sonra ekonomik değerlendirmelerde bulunarak,

Ocak ayında;İhracat → 15 milyar 48 milyon dolar (+ % 2,4)    En yüksek ocak ayı gerçekleşmesi.Yıla iyi bir ihracat performansıyla başladık.

2021 yılında pandeminin hızı aşının da etkisi azalırsa aylık bazda 18-20 milyar dolar Sseviyelerini görmeyi temenni ediyoruz.

En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülkeye baktığımızda,

*Almanya → 1,5 milyar dolar (+ %3,11)   *ABD → 933 milyon dolar ( + %25,3)   *Fransa → 737 milyon dolar ( + %12,6)

*İtalya → 864 milyon dolar ( – %2,2)   *İngiltere → 814 milyon dolar ( – %6,1)   İthalat → 18 milyar 123 milyon dolar (- % 5,6)

Yatırım malları ithalatındaki artış,  yatırımların devreye alınması açısından umut veren bir gelişme.

*Yatırım (Sermaye) malları → + %9,5  *Hammadde (Ara mallar) → – %7,7   *Tüketim malları → – %2,7

İhracatın artması ve ithalatın gerilemesiyle;

*İhracatın ithalatı karşılama oranı → %83  (2019 ocak → %76,5 idi.)

*Dış ticaret açığı → 3,1 milyar dolar (- % 31,9)  (Cari açık açısından önemli)

Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre ocak ayında Kocaeli’den gerçekleşen;

*İhracat → 2 milyar 392 milyon dolar (- % 4,6)   *İthalat → 3 milyar 808 milyon dolar (+ % 12)

 

Yıllık cari denge 2020’de  36 milyar 724 milyon dolar açık verdi.

Aralık ayı  – 3,2 milyar dolar

Bu açığın temelinde pandemi sebebiyle hizmet gelirlerinin katkısının azalması var.

Dış ticaret açığındaki artış da açığı yükselten diğer etken.

Hizmet gelirleri (2020 → 9,6 milyar dolar / 2019 → 35,5 milyar dolar idi)

Dış ticaret açığı (2020 → 37,9 milyar dolar / 2019 → 16,6 milyar dolar idi)

2021 yılında, turizm gelirlerinin toparlanarak normal seviyelerine erişmesiyle cari açığın tekrar gerileyeceğini temenni ediyoruz.

 

Enflasyon verilerine baktığımızda ocak ayında;

TÜFE → % 14,97 (aylık → + % 1,68)

ÜFE → % 26,16 (aylık → + % 2,66)

Kurdaki gevşemenin devam etmesine rağmen enflasyon yükseldi.

Önümüzdeki bir iki ay daha enflasyondaki yükseliş devam edebilir.

 

ÜFE’deki hızlı artışlarla, TÜFE ile aralarındaki makas açılıyor.  (11,19 puan)

ÜFE’deki yüksek seviyeler maliyet artışıyla TÜFE’yi de etkiliyor.

Ocak ayı kapasite kullanım oranı;

*Türkiye → yüzde 75,4

(Geçen yıla göre 0,1 puan / aralık ayına göre 0,2 puan geriledi.)

*Kocaeli → yüzde 69,9

(Geçen yıla göre 0,6 puan / aralık ayına göre 0,9 puan geriledi.)

 

Sanayi Üretimi (aralık-yıllık) →  + yüzde 9,0

Aralık’ta gerçekleştirdiğimiz rekor ihracat ile üretim artışının devam edeceğini bekliyorduk.

Bu artışla birlikte 2020 yılında sanayi üretimi ortalama % 1,6 arttı.  (2019 → % 0,5 daralmıştı.)

 

2020 yılı son çeyreğinde ise, bir önceki yılın son çeyreğine göre yüzde 10.1’lik artış gösterdi.

Buradan son çeyrek ekonomik büyüme oranlarına sanayiden güçlü katkı geleceğini görebiliyoruz.

2020 yılını pozitif büyüme ile tamamlayarak, pandemi sürecinde en yüksek büyüyen ülkeler arasına girebileceğimizi düşünüyoruz.

 

Bütçe (Ocak) → 24,15 milyar TL açık verdi.

*Gelirler → 89,61 milyar TL (- %26,7)

*Giderler → 113,8 milyar TL (+ %13,0)

 

Giderlerdeki artışın enflasyon oranının altında tutulduğunu görüyoruz.

Gelirler kalemindeki azalışın ise, geçen yıl ocak ayında Merkez Bankası’ndan bütçeye yapılan erken aktarımın bu yıl henüz yapılmamış ve muhtemelen de yapılamayacak olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz.

 

Gelirler tarafında ocak ayında;

Vergi gelirleri → 79,2 milyar TL  (+ %17,5)

Vergi gelirlerinin alt kalemlerine baktığımızda

*Dahilde alınan KDV → 12,3 milyar TL    (+ % 35,6)  /  (2020 → 9,1 milyar TL idi)

 

*ÖTV →  16,1 milyar TL   (+ % 24,6)   /   (2020 → 12,9 milyar TL idi)

ÖTV alt kalemlerinde en dikkat çekici artış ise motorlu taşıtlar vergisi. Otomobil talebinin devam ettiğini görüyoruz.

-Motorlu Taşıt Araçlarına İlişkin ÖTV →  3,4 milyar TL   (+ % 285,0)   /   (2020 → 875 milyon TL idi)

-Dayanıklı Tüketim Mallarına İlişkin ÖTV →  1,2 milyar TL   (+ % 76,5)   /   (2020 → 655 milyon TL idi)

 

ASELSAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE GENEL MÜDÜRÜ PROF.DR. HALUK GÖRGÜ

 

KSO Meclis toplantısında son konuşmayı yapan Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof.Dr. Haluk Görgün, “  Pandemi sürecinde tüm sektörler olarak zorlu bir süreçten geçtik. Şirketler kriz yönetimi stratejilerini gözden geçirmeye başladılar. Yapay, zeka, robotik ve bulut teknolojilere entegre hale gelindi. Şirketlerin iş yapış şekilleri özellikle dijitalleşe anlamında süreçleri hızlandırmaları söz konusu oldu. Sanal fuarlar düzenlenmeye başlandı. Var gücümüzle üretime devam ettik.

ASELSAN olarak, pandemi yılında, ulaşım sıkıntısı yaşandığı dönemde 454 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi imzalayarak tarihi bir rekor kırdık. Daha önceki sözleşme miktarını geçti. İlk defa bakiye siparişimiz 1 milyar doları aştı. Şuan da 9 buçuk milyar dolarlık bir backlog var. Bunun 1 milyar dolarını da ihracattan karşıladık. 6 tane yeni ülkeye de ihracat gerçekleştirdik. Değişen koşullara hızlı ayak uydurmak için gayretle çalıştık. İhracat yaptığımız toplam ülke sayısı 70’ ulaştı.

Türkiye’nin ve dünyanın birçok derecelendirme kuruluşundan da ödüller aldı. Türkiye İnsan Yönetimi Derneği, Aselsan, “İnsana Değer Ödülleri”nde Zor Zamanlarda Değer Yaratmak Kategorisinde 1. oldu. International Business Awards’da Most Valuable Corporate Response ödülüne layık görüldük.

Aselsan, yılsonu raporumuzu yönetim kurulu toplantımızda açıklayacağız. 746 milyon dolar, ilk dokuz ayda yeni sözleşme imzaladık. Bakiye siparişlerimiz 9 buçuk milyar dolara ulaştı. Hasılatımız TL cinsinde yüzde 10 oranında arttı. Bir önceki yıla göre göre değerlendirdiğimizde pozitif ivmelenme olduğunu görüyoruz. Yurtiçi ve yurtdışı satışlarımıza baktığımızda geçen seneyi 13 milyar TL ile kapatmıştık, ilk dokuz ayda 8 buçuk milyar TL’ye ulaştık.

Asıl yerleşkelerimiz Ankara’da. Üç tane üretim tesisimiz var. Ankara’nın dışında İstanbul Teknopark’ta yerimiz var, çeşitli ilçelerde ofislerimiz var. Gebze Bilişim Vadisi’nde bir yer kiraladık. Taşındığımızda özellikle sivil alandaki çalışmalarımızı ve tasarımlarımızı yapacağız.  Bizim yurtiçi ve yurtdışı iştiraklerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Strateji planımızda olan ve kendi içimizden çıkabilecek şirketleşmeleri de destekler bir yapıda büyümeye devam ediyoruz. Yurtiçinde Sivas’ta optik alanda üretim yapan bir tesisimiz vardı, bununla beraber, 2020’de faaliyete aldığımız Konya’da bir silah sistemleri fabrikamız oldu. Altınay ile birlikte Dasal Havacılık Teknoloji Şirketleri’ni İstanbul’da özellikle drone üretimi için kurduk. Toplamda 25 tane iştirakimiz var.

Dünyanın her yerinde olmaya gayret gösteriyoruz. Yurtdışında üretimler de yapıyoruz. Ürdün’de ve Kazakistan’da optik alanında üretim yapan fabrikalarımız var. Geçtiğimiz yıl, Pakistan, Ukrayna ve Uzak Doğu’da yeni ofislerimiz açıldı. Pandemi yılında, 1.479 yeni personeli aldık. Toplam personelimiz 8.888’ ulaştı. Bunların yüzde 60’ı mühendis. Personelimizin yaklaşık yüzde 70’i lisans ve lisans üstü eğitim almış. Ar-Ge merkezlerimizde çalışan personelimizin sayısıyla da bir teknoloji merkezi ve Ar-Ge şirketi olduğumuzu göstermekteyiz. Ar-Ge faaliyetlerine 2020’de 541 milyon dolarlık bütçe harcandı. Aselsan’ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı 7 Adet Ar-Ge merkezi var. Toplamda 15 Ar-Ge merkezinde faaliyet gösteriyoruz. 5.210 Ar-Ge personelimiz mevcut. 2017’ de Aselsan’ın cirosu 1.4 milyar dolardı. 2018‘de 1.8 milyar doları yakaladık. Daha sonra, 2.1 milyar doların üzerine çıktı.

5 ana alanda faaliyet gösteriyoruz. Haberleşme Bilgi Teknolojileri, uydu sistemleri, TÜRKSAD 5A gibi uydularımızda Aselsan’ın katkısı var. Ordumuzun kripto ürünlerini üretiyoruz. Savunma Sistemleri Teknolojileri iş kolumuzda, hava milli savunma sistemlerinin,  atış kontrol sistemlerini, radarlarını, arayıcı başlıklarını tasarlıyor ve üretiyoruz. ASELSAN olarak, Gebze-Darıca Metro Hattı’nın sinyalizasyon sistem çözümlerine katkı sağlayacağız.

Yapay Zeka, İleri Uzay Teknolojileri, Nanoteknoloji, Otonom araçlar, Artırılmış Gerçeklik, Nesnelerin İnterneti ve Yenilenebilir enerji konusunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Odaklanmış Güneş Enerjisi, Dikey Tarım, Kablosuz Enerji transferi, Artırılmış Gerçeklik ve Verimli Enerji ve Depolama gündemimizde olan konular. Özellikle, 4.5G konusunda çalışmalar yapıyoruz ve 5G’ye taşımayı istiyoruz. 5G Teknolojisinin geliştirilmesi gerekliliği, kaçınılmaz bir ihtiyaç olarak önümüze çıkıyor. Ulak Haberleşme Şirketi’nin yüzde 51 ortağı Aselsan’dır. Burada, Uçtan uca yerli ağ teknolojileri geliştirmek, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen mevcut 4.5G teknolojilerini sürdürülebilir kılmak ve gelişen teknoloji ve uygulamaların doğuracağı gereksinimleri karşılama doğrultusunda, 5G ve sonrası için dünya standartlarında yenilikçi ve yaratıcı, Ar-Ge’ye dayalı çözümler üretmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aselsan’ın birikimleriyle beraber hızlı yerlileşmesi için özellikle ortak olduk.

Görünmezlik Teknolojileri üzerine çalışıyoruz. Yurtdışına ihraç ettiğimiz ürünlerimiz var. Uzay teknolojileri alanında çalışıyoruz. Elektro Optik Faydalı Yükler Ve Uzay Gözetleme radarları konusunda çalışmalarımız devam ediyor.

Ekonomiye katkı sağlamak adına Savunma Sanayi’nde ihracat çok önemli. Türkiye’nin kilogram başına ihracat değeri 1.2 civarındaydı, Aselsan’ın kilogram başı ihracatı 1000 dolar civarında.

Aselsan olarak, 2020 yılında, 2.716’sı KOBİ olmak üzere, 3.189 firmaya sipariş verdik. Bu firmalara baktığımızda 1.5 milyar doların üzerinde siparişimiz var, toplam ödemeye baktığımızda 890 milyon dolar ödeme yapıldı. 2020’de yüzde 73’lük bir seviyeye çıktık. Bu millileştirmeye ne kadar önem verdiğimizin bir örneğidir. İş verdiğimiz yerli üretici sayısı da 2.500’ü geçti.

Kocaeli’de 2017’de savunma sanayine çalışan 177 firma vardı, biz geldikten sonra 100 firma daha eklendi. Yerli ve Milli Ürün Komitesini kurulduktan sonra 307 tane millileşen ürünümüz oldu. Bunlardan 26 milyon dolarlık bir kazanç sağlandı. Son bir yılda milli ürünlere 44 milyon dolar sipariş verdik. 50 adet stratejik ortağımız var, bunun artmasını istiyoruz.

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL