Ekonomi Genel Güncel Teknoloji

Zeytinoğlu kasım ayı cari açık rakamını değerlendirdi

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kasım ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşen cari açığın ağırlıklı olarak ihracatın artış hızının yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi. Türkiye’nin 2017’de aylık..

Zeytinoğlu kasım ayı cari açık rakamını değerlendirdi

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kasım ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşen cari açığın ağırlıklı olarak ihracatın artış hızının yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye’nin 2017’de aylık ihracatını 13 milyar doların üzerine çıkarmayı başarmasına rağmen, ithalatın da hızlı bir artış gösterdiğine dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu özellikle orta ve uzun vadede gerek üretimin gerek ihracatın kalitesini artıracak yapısal değişikliğe gitmek gerektiğine dikkat çekti.

“Cari açığın gerilemesi için ihracata ivme kazandırmak yoluyla dış ticaret açığının hızının azaltılması gerekiyor. Burada yüksek katma değerli ürün ihracatına ve yeni pazarlara ağırlık vermemizin daha da önem kazandığını görüyoruz.” şeklinde konuşan Ayhan Zeytinoğlu: “Kasım’da cari denge 4.2 milyar dolar açık verdi. Yıllık cari açığımız ise kasım itibariyle 43.75 milyar dolara yükseldi. Burada dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1.8 milyar dolar artarak 4.7 milyar dolara ve birincil gelir dengesi açığının 555 milyon dolar artarak 1.1 milyar dolara yükselmesi etkili oldu. ” dedi.

Yıllıklandırılmış olarak bakıldığında cari açığın 10 milyar dolarlık artışla 2016 kasım ayında 33,7 milyar dolardan 2017 kasım ayında 43,7 milyar dolara çıktığına dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu: “Dış ticaret açığı bu süreçte 13,7 miyar dolarlık artışla  41,6  milyar dolardan 55,3 milyar dolara çıkmış. Daha detayda bakarsak kasım ayları itibariyle yıllık olarak  ihracatta 16 milyar dolar civarında artış sağlamamıza rağmen, ithalattaki artış yaklaşık 30 milyar dolar olarak gerçekleşmiş.” dedi.

Hizmet ticaretinin 2017’de cari açığı gerileten bir faktör olarak devreye girdiğine dikkat çeken Zeytinoğlu “Hizmet ticaretinde 2016 kasım ayında yıllık olarak 15,3 milyar dolarlık bir fazlalık varken, 2017’de fazlalık 19.9 milyar dolara çıkmış. Aynı şekilde seyahat gelirleri 13,9 milyar dolardan 17,7 milyar dolara çıkmış. Bu arada doğrudan yatırım ve portföy yatırımlarında kayda değer bir değişiklik olmamış.” dedi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL