Abdülhamit Han vefatının 100. yılında anıldı

Sultan Abdülhamit’e yakışan anma etkinliği. SDKM Büyük Sahne’de gerçekleşen “Sultan 2. Abdülhamit Han’ı Anmak ve Anlamak” konulu söyleşiye tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Prof. Dr. Haluk Selvi ve Payitaht Abdülhamit..

Abdülhamit Han vefatının 100. yılında anıldı

Sultan Abdülhamit’e yakışan anma etkinliği.

SDKM Büyük Sahne’de gerçekleşen “Sultan 2. Abdülhamit Han’ı Anmak ve Anlamak” konulu söyleşiye tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Prof. Dr. Haluk Selvi ve Payitaht Abdülhamit dizisinde Tahsin Paşa’yı canlandıran yazar Bahadır Yenişehirlioğlu katıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü ise televizyon programlarıyla tanınan gazeteci-yazar Serdar Tuncer yaptı. Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından büyük bir özenle organize edilen söyleşiye Kocaelililer adeta akın etti. Özellikle gençlerin söyleşiye yoğun ilgi göstermesi nedeniyle SDKM Büyük Salon tıklım tıklım doldu. Çok sayıda vatandaş söyleşiyi ayakta izledi. Yer bulamayan izleyiciler için ise SDKM Fuayesinde barkovizyon kuruldu.

Söyleşiyi vatandaşlarla birlikte Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Yeşildal, Teftiş Kurulu Başkanı Süleyman Büyükşahin, İzaydaş Genel Müdürü Muhammet Saraç, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Ali Bilgi, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Raşit Fidan, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Hasan Yılmaz, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni ve  Payitaht Abdülhamid dizisinde İzzet Paşa’yı canlandıran Fatih Sevdi izledi.

 TUNCER’DEN BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Serdar Tuncer ise, son dönemde batı medeniyetinin her haliyle yeryüzüne bir şey veremeyeceğini ifade ettiğini belirterek, “Onun gidişi bir başkasının gelmesi manasını taşıyor. Peki kim gelecek. Herkes bunu İslam medeniyetinin Osmanlı mirasından bekliyor. Biz tıpkı adaleti taşıyan dedelerimiz gibi yeniden yeryüzüne diriltici bir nefes sürme iddiasındayız. Bu da ancak kendimizi tanımakla olur” dedi. Turgut, bu nedenle Sultan Abdülhamit’in vefatının 100. Yılı nedeniyle düzenlenen programın son derece önemli olduğunu belirterek,  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

 PROF. ŞİMŞİRGİL’DEN ÖNEMLİ YORUM

Söyleşide ilk konuşmayı tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil yaptı. Sultan Abdülhamit Han döneminin siyasi çalkantılarına dikkat çeken Prof. Dr. Şimşirgil, “İçinde bulunduğumuz dönem, Abdülhamit döneminin birebir aynısıdır. Dönemin insanları Abdülhamit’i iyi anlayamadı. Ama şimdi halkımız Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ı çok iyi anlıyor ve herzaman onun yanında” dedi.  Prof. Dr. Şimşirgil ilgiyle izlenen konuşmasında Osmanlı Devleti’nin bu topraklara son derece önemli bir zenginlik bıraktığını söyledi. Ancak bizlerin bu zenginliğin farkında olmadığımızı kaydeden Prof. Dr. Şimşirgil, “Medeniyetimizin düşmanları 2. Abdülhamit’i tahtan indirip bu zenginliklerin bize miras kalmaması için elinden geleni yaptı. 80 yıl bize Kızıl Sultan diye öğrettiler. Ama o anlıyoruz ki, o ulu hakandır” dedi.

 SULTAN ABDÜLHAMİT’İN SİYASİ DÖNEMİ

Söyleşide Prof. Dr. Haluk Selvi ise, Sultan Abdülhamit döneminin siyasi çalkantılarına değindi. Prof. Haluk Selvi, “Abdülhamit kadar kritik dönemde padişahlık yapan başka bir padişah yok. İçerde ve dışarda çok muhalifi vardı. Ülkenin en zayıf, rakiplerinin en güçlü olduğu dönemde tahta geçti. Müthiş bir siyaset izledi, tam bir diplomasi dehasıydı. Eğitime vermiş olduğu değer çok büyüktü. Kendine muhalif grupları birbirlerine karşı çok iyi kullandı. Sultanın büyüklüğü tahtan indirildikten 4 yıl sonra anlaşıldı” dedi

 DİZİNİN ÖNEMİ BÜYÜK

Söyleşide, Payitaht Abdülhamit dizisinde Tahsin Paşa’yı canlandıran yazar Bahadır Yenişehirlioğlu görüşlerini dile getirdi. Payitaht Abdülhamit dizisinin gençlere bu önemli devlet adamını tanıtması ve hatırlatması anlamında önemli bir rolü olduğuna dikkat çeken Yenişehirlioğlu, “Böyle güzel çekilen diziler insanımızı okumaya teşvik ediyor. Tarih asla dizilerden öğrenilemez ama tarihi anlamak ve öğrenmek için diziler topluma bir heyecan veriyor” diye konuştu.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL