AFAD’dan Deprem Programlarına Aktif Katılım

TMMOB tarafından İzmit ve Gebze’de düzenlenen Deprem Anma Programlarına Kocaeli AFAD olarak aktif katılım sağlandı.   TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu tarafından İzmit’te, İMO Gebze Temsilciliği ve GTO tarafından Gebze’de..

AFAD’dan Deprem Programlarına Aktif Katılım

TMMOB tarafından İzmit ve Gebze’de düzenlenen Deprem Anma Programlarına Kocaeli AFAD olarak aktif katılım sağlandı.

 

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu tarafından İzmit’te, İMO Gebze Temsilciliği ve GTO tarafından Gebze’de düzenlenen deprem anma programları yoğun ilgi gördü.

Programlarda katılımcılara deprem anının yaşatılması ve yapısal olmayan hasarlarla ilgili önlemler konusunda bilgilendirilmesi amacıyla AFAD’ın simülasyon tırı da hazır bulunduruldu.

KOTO salonunda gerçekleşen İzmit programı önemli isimlerin katıldığı iki oturumlu panel şeklinde gerçekleşti. Kocaeli İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı Kahraman Bulut ve Mimarlar Odası Başkanı Füsun Yılmaz’ın oturum başkanlıklarını yaptığı panel programlarında İTÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul, Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki ve KOÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Beyen panelist olarak sunum yaptılar.

Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker’in de bir konuşma yaptığı programda ortak vurgu depremle ilgili herkesin topyekun sorumluluklarını yerine getirmesiydi.

Panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Cenk Yaldırak, depremleri tarihsel olarak irdeleyerek, gerçekleşme periyotları üzerinde dinleyicileri bilgilendirdi. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise afet hazırlıklarında Belediyelerin sorumlulukları üzerinde dururken, bireylerin alması gereken basit tedbirleri bile yerine getirmediğini vurguladı. AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul da 1999 sonrasında birçok başlıkta gerçekleşen kapasite geliştirmelerine ve yeniliklere değinerek yapılan hazırlıkları özetledi ve bir kurumun hazırlığının yetmeyeceği, toplumun tüm kesimlerinin üzerine düşen görevleri ifa etmesiyle hazırlıklı olunabileceğini ifade etti.

Daha sonra söz alan Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker de herkesin sorumluluklarına dikkat çekerek kentsel dönüşümlerin zaman geçirmeksizin uygulanması gerekliliği üzerinde durdu.

İkinci oturumda ilk sözü yıllardır Türkiye’de bulunan Japon yüksek mimar Yoshinori Moriwaki aldı ve depremi Japonya ile Türkiye arasındaki farklar bağlamında değerlendirdi.  İnşaat teknikleri, afet yönetimi ve insani yönler bakımından farklara işaret eden Moriwaki Japonya’da Belediyeler işini tam yaptığından yapı denetim diye mekanizma olmadığını söyledi. Son olarak söz alarak bir sunum yapan Prof. Dr. Kemal Beyen de 1999 depreminin öğrettikleri üzerinde durarak 1999 depreminin daha önce bilinmeyen birçok bilgiyi dünya bilim tarihinin hizmetine sunduğunu anlattı.

 

YOĞUN KATILIMLI GEBZE PROGRAMI

Gebze İnşaat Mühendisleri Odası ve Ticaret Odası ortaklığında Gebze Belediyesi himayelerinde Gölcüönü Meydanında organize edilen deprem anma programı Gebze protokolünün ve halkın yoğun katılımına sahne oldu. Her yıl Gebze’deki programlara öncülük eden İMO Gebze Temsilcisi Ahmet Kadı’nın açılış konuşmasıyla başlayan programda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, GTO Başkanı Nail Çiler, AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul ve diğer ilçe protokolü hazır bulundu. Engelliler Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Ufuk Koçak’ın hayat hikayesini anlattığı programda daha sonra söz alan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu depremle ilgili alınması gereken önlemleri sıraladı.

Alandaki AFAD’ın simülasyon tırında deprem anını yaşayan protokol ve vatandaşlar, programın bitiminde Deprem Anma Yürüyüşü yaptı.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL