Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/kocaelidebugun.com/httpdocs/wp-content/plugins/sayfa-olusturucu/inc/styles-admin.php on line 392
Artık kutlanmayan üzüm bayramlarının kitabı yayınlandı | Kocaelide Bugün

Artık kutlanmayan üzüm bayramlarının kitabı yayınlandı

Kocaeli üzüm bayramları ve bağcılık Tarihçi Rıdvan Şükür; kitap çalışmasıyla günümüzde artık kutlanmayan ve unutulmaya yüz tutan Kocaeli üzüm bayramları ve bağcılık kültürünü gün ışığına çıkarıp, hatırlatmayı hedeflediğini söyledi. Üzüm..

Artık kutlanmayan üzüm bayramlarının kitabı yayınlandı

Kocaeli üzüm bayramları ve bağcılık

Tarihçi Rıdvan Şükür; kitap çalışmasıyla günümüzde artık kutlanmayan ve unutulmaya yüz tutan Kocaeli üzüm bayramları ve bağcılık kültürünü gün ışığına çıkarıp, hatırlatmayı hedeflediğini söyledi.

Üzüm bayramları 1930larda başladı ve Kocaeli bölgemizde Eskihisar, Hereke, İzmit ve Değirmendere’de 1970lere gelene kadar yapıldı. Bu bayramlar festival şeklinde kutlandı ve birçok müsabakalara da ev sahibi oldu. Tarımın maalesef sanayileşme karşısındaki gerileyişi bu bayramları hem unutturdu hem de hatıralarımızdan sildi. Eskiden Tavşancıl deyince Balbal üzümü, Gebze’nin Çavuş üzümü çok meşhurdu. Hele Gölcük’ün Saraylı köyünün üzümleri kokusu, şekliyle adından söz ettirdi. Tarihçi Rıdvan Şükür, Cumhuriyet dönemi Kocaeli tarihi, kültürüne dair önemli bir eseri daha yayınladı.

Kocaeli valiliği, Üzüm yetiştiren bağcıları yılda bir defa bir araya getirerek üzümlerini sergileyip, daha iyisini yetiştirmelerini teşvik etmek amacıyla 1938’de Hereke’de 1939’da Eskihisar’da üzüm bayramı kutlamaları yapmış, daha sonraki yıllarda bu durum bir gelenek haline gelmiştir.

Bu çalışma sırasında, konuyla ilgili dönem gazeteleri taranmış, bağcı ailelerin ellerinde bulunan, dönemi yansıtan belge niteliğindeki fotoğraflar, çalışma içinde bolca kullanılmıştır. Kocaeli üzüm bayramları dışında bölge bağcılığı detaylı olarak ele alınmıştır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL