Bakanlar Meteorolojik Verilerin Paylaşımı Protokol İmza Töreninde

Meteorolojik Verilerin Paylaşımı Protokol İmza Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı İle Tarım ve Orman Bakanının Katılımıyla Gerçekleştirildi   Bilişim Vadisi’nde düzenlenen törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve..

Bakanlar Meteorolojik Verilerin Paylaşımı Protokol İmza Töreninde

Meteorolojik Verilerin Paylaşımı Protokol İmza Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı İle Tarım ve Orman Bakanının Katılımıyla Gerçekleştirildi

 

Bilişim Vadisi’nde düzenlenen törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın,  TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun ve TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş ve çok sayıda davetli katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı konuşmalarında; Bugünkü protokolle, TOGG ve Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz arasında meteorolojik verilerin paylaşımı mümkün hale geliyor. Bu imzaların salt meteorolojik bilgi paylaşımından çok daha önemli anlamlar içerdiğinin altını çizmemiz gerekiyor. TOGG-Meteoroloji Genel Müdürlüğü işbirliği, mobilite ekosistemimizde öncü bir adım olacak. Sektörle yakın temas içerisinde hazırladığımız “Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası”nı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız. Antarktika; Burada bir meteoroloji istasyonu kurduk ve Türkiye’nin Milli Uzay Programıyla birlikte acaba kendi meteoroloji küçük uydumuzu geliştirebilir miyiz diye yine çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 Artık Türkiye’nin, her alanda teknoloji üretiminde bir üst ligin üyesi olmak için adımlarını büyüttüğünü vurgulayan Bakan Varank, “Türkiye’nin rotasını Ar-Ge ve inovasyon da tutmakta kararlıyız. Suni gündemleri asla kabul etmiyoruz. İşte TOGG gibi büyük ve vizyoner projeler ülkemizin teknoloji ekosistemini de besleyip, büyütüyor. Yazılımdan mekanik parçalara kadar, üretim sürecine dahil olacak yerli tedarikçilerle TOGG çok yakın iş birliği içinde. Yaptıkları iş bakımından dünyada ilk olma özelliğine sahip startuplar dahi bu sürece katkı sağlayabiliyorlar. İnovasyon alanında her türlü yeni fikre ve girişime de kapı aralıyor. Bu anlamda TOGG, Türkiye’deki mobilite ekosistemine de liderlik ediyor. İşte bugün Tarım ve Orman Bakanlığımız ile birlikte somut bir iş birliğine imza atıyoruz. Bugünkü protokolle, TOGG ve Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz arasında meteorolojik verilerin paylaşımı mümkün hale geliyor. Bu imzaların salt meteorolojik bilgi paylaşımından çok daha önemli anlamlar içerdiğinin altını çizmemiz gerekiyor.  TOGG-Meteoroloji Genel Müdürlüğü iş birliği, mobilite ekosistemimizde öncü bir adım olacak.” dedi.

 

Bakan Varank, sektörle yakın temas içerisinde hazırlanan “Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası”nı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek, “Bu yol haritasında ortaya koyduğumuz en önemli projelerden biri de ‘Mobilite Açık Veri Setinin Oluşturulması’ dır. Bildiğiniz gibi bağlantılı ve otonom araç teknolojilerinde en kritik nokta veri meselesi. Verilerin toplanması, hazırlanması, yeni veri setlerinin oluşturulması, bunların anonimleştirilerek açık veri haline getirilmesi; sonrasında da şirketlere, girişimcilere ve akademisyenlere paylaşılması ve sunulması lazım. İşte bugün, Mobilite Açık Veri Seti Oluşturulması konusunda da ilk adımı atmış oluyoruz.” diye konuştu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün de TOGG’un verileriyle anlık hava şartları hakkında geri bildirim alacağına dikkati çeken Bakan Varank, “Örneğin, sis olayı bölgesel meteorolojik tahminlerde en zor konulardan biri. TOGG’un sis farlarının kullanımından, hangi bölgede sis yoğunluğu olduğu sisteme anlık olarak işlenebilecek. Tabi tüm bu veriler de anonim şekilde paylaşılıp kullanılacak. Yani kişisel verilerin burada kullanılması söz konusu olmayacak.  İşte veri, hayatımıza kolaylık sağlayan teknolojilerin üretiminde böyle önemli roller üstleniyor. Yeni nesil mobilite ekosistemi, veri temelli daha nice fikrin gelişmesine imkan sağlayacak. Bunun gibi açık veri paylaşımlarını çoğaltmak için diğer kamu kuruluşlarımızla da yakın çalışıyoruz. Böyle vizyoner bir işe öncülük ettiği için öncelikle Tarım ve Orman Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

 

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ise yaptığı konuşmalarında  Türkiye’nin son 18 yılda savunma sanayi, otomotiv, tarım ve sanayide büyük atılım içerisinde olduğunu ifade ederek; “Dünya devlerinin olmadığı bir alanda Türkiye gerekli inisiyatifi alabilmiştir. 21. yüzyılda ülkemize yakışacak özellikte teknolojik alanda bir yolculuğa çıkılmıştır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu arasında imzalanan “Meteorolojik Verilerin Paylaşımına İlişkin Protokol” kapsamında, MGM verileri rota boyunca anlık olarak TOGG araçlarına iletilecek.” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yeni sistemle birlikte adeta terzi usulü çalıştığını, herkese veri ürettiğini aktaran Pakdemirli, kurumlara ticari bilgi üretir hale geldiklerini bildirdi. İmzalanan protokolün araca ve sürücüye sağlayacağı katkılara değinen Pakdemirli, şunları kaydetti: “Gideceğiniz yerdeki buzlanma, yağmur gibi meteorolojik bilgilerden tutun rota önerilerine ve farların, sileceklerin, klimanın çalışmasına kadar aslında çok ciddi bir şekilde araca yardımcı olacak. Bununla birlikte aracı kullananın konforunu artıracak bir netice doğurmasını bekliyoruz. Mesela, Kocaeli’den Şanlıurfa’ya gittiğimizi düşünelim. Valizimizi Şanlıurfa’nın hava durumuna göre hazırlamamız lazım. Bununla ilgili bilgiyi araçtan alabileceğiz. Muhtemel rotamız, tam 5 ayrı bölgeden ve 9 ilden geçecek. Bununla ilgili hava durumuna göre ‘şuradan gitme, şu rota daha uygun, şurada kar yağışı var’ gibi bilgileri bize verecek.”

Bakan Pakdemirli, rota boyunca MGM’den hava durumu verilerinin anlık olarak araca iletileceğini belirterek, şu bilgileri verdi: “MGM vatandaşa, milletimize, sürücüye çok önemli bir fayda sağlarken, aynı zamanda bu araçlar birer yürüyen bilgisayar olduğu için Türkiye çağında da biz meteoroloji istasyonu sayımızı artırmış olacağız. Elbette bize buradan gelen veriler anonim olacak. Yani hangi sürücüden, hangi araçtan ne veri geldiğini takip etmiyor olacağız. Ancak binlerce, on binlerce aracın yolda dolaştığı, çok sayıda meteoroloji istasyonu olması bizim hava tahminlerini çok daha iyi yapmamızı sağlayacak. TOGG ile dünya devlerinin henüz bulunmadığı bir alanda önemli bir inisiyatif aldık, yerli araçta katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Dünya çapında örnek teşkil edecek olan bu anlaşmaya göre, TOGG’un akıllı yaşam platformu olarak adlandırılan elektronik arabirimine, MGM tarafından sağlanacak gözlem, hava tahmini, kara yolları tahmin sistemi ve MeteoUyarı gibi ürünlerin entegrasyonu sağlanacak. TOGG ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasındaki veri paylaşımı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın TOGG’u yetkilendirmesiyle gerçekleşecek.

Sürücüye Yönelik Uygulamalar, Araç İçi Uygulamalar ve Araçtan Alınacak Sensör Verilerinin Kullanımı olarak üç başlık altında hayata geçirilecek uygulamalar ve sağlanması hedeflenen katma değer sayesinde yeni teknoloji ve servislerin geliştirilmesinin de önü açılacak.

Anlaşma kapsamında, TOGG otomobillerinde yer alması planlanan hava tahmin gösterimi, navigasyon da güvenli rota hesaplama ve adaptif menzil hesabı için MGM’nin verileri kullanılması planlanırken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Karayolları Hava Tahmin Sistemi’nin (KHST), TOGG Akıllı Yaşam Platformuna entegrasyonu sağlanacak.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL