Genel

Brezilyalı aktivist Guindy ‘’Erdoğan gibi bir lidere ihtiyacımız var’’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu – Kartepe Zirvesi’nde Prof. Dr. Miguel Barrientos, Yrd. Doç. Dr. Ena Kazıc, ve aktivistler Kamal Qurrish, Jorge Elias Gil Viant..

Brezilyalı aktivist Guindy ‘’Erdoğan gibi bir lidere ihtiyacımız var’’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu – Kartepe Zirvesi’nde Prof. Dr. Miguel Barrientos, Yrd. Doç. Dr. Ena Kazıc, ve aktivistler Kamal Qurrish, Jorge Elias Gil Viant ve Dr. Moustfa El-Guindy dünyadaki farklı ülkelerde darbe deneyimlerini 15 Temmuz’a atıfta bulunarak aktardı. Akademisyen ve aktivistler 15 Temmuz’da Türkiye’nin örnek bir tavır sergilediğini, halkın gösterdiği cesur tutumun tüm dünyaya örnek olduğunu belirtti. Brezilyalı aktivist Dr. Moustfa El-Guindy’nin 15 Temmuz’un Türkiye’nin gelişmesinden korkanlar tarafından yapıldığını belirterek, dünyanın Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lidere ihtiyacı olduğunu söylemesi damga vurdu.

ASIL HEDEF ERDOĞANDI

Brezilyalı aktivist Dr. Moustfa El-Guindy’in 15 Temmuz’un nedenleri ve Türkiye hakkında tespitleri Demokrasi Salonu’ndaki konferansa damga vurdu. Dr. El-Guindy, ”Recep Tayyip Erdoğan’a kadar, meclise kadar hedefi büyüten bu hareket, ölçeğine bakıldığında kısa süre içinde duracak görülmüyordu. Ama Türkiye güçlüydü, hayır dedi. Türk halkı Cumhurbaşkanının çağrısıyla sokaklara çıktı. Halk ve Cumhurbaşkanı aynı çizgide olduğu için kazanıldı. Asıl hedef Erdoğan da değildi. Türkiye’ydi’’ tespitini yaptı.

HER LİDERİN YAPAMADIĞINI YAPTI

Türkiye’nin son yıllarda ekonomide gözde görülür bir artış yaşadığını belirten Dr. Moustfa El-Guindy, ”Recep Tayyip Erdoğan’ın Myammar’da yaşananların izlenildiği bir toplantıdaki dünyaya verdiği tepki her liderin yapamadığı bir davranıştı. Gözleri yaşlı söylediği, ‘Böyle bir dünyada yaşamak istemiyorum’ sözü ve dünyaya haykırışı örnek idi. Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lidere ihtiyacımız var” sözlerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN GÜÇLENMESİNİ İSTEMEDİLER

Türkiye’nin her türlü konuda güçlenmesini istemediklerini kaydeden Dr. Moustfa El-Guindy, ”Türkiye’nin başarılı olmasını istemediler. 2002-2012 yılları arasındaki gelişiminden korktular. Türkiye’nin ortalama büyümesi pek çok gelişmekte olan ülkelerden çok fazla idi. İşte bu yüzden hedef Erdoğan değildi Türkiye idi. Türkiye, Ortadoğu’da rol model ülke oldu“ dedi.

TÜRK HALKI ÖRNEK KARAKTER SERGİLEDİ

Prof. Dr. Miguel Barrientos, Latin Amerika’daki darbelerle ilgili yaptığı konuşmasında ise 16 ülke üzerinde çalıştığını ifade ederek, ”Bu ülkelerde farklı farklı yönetimler uygulandı. Evrensel oy kullanma oyları olmadığı dönemlere demokratik sistemler yaşanmıştır. 125 darbe olmuş bu ülkelerde. Birçok çıkar grubu var. Ülkemizde de şimdilerde diktatörlüğe geçmek isteniyor. Çok dikkat etmek istemeliyiz” dedi. Türkiye’deki 15 Temmuz sürecinde demokrasi için verilen mücadeleye de dikkat çeken Barrientos, ”Türkiye bu konuda, halkı ile beraber örnek bir karakter sergilemiştir” dedi.

TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLDU

Bosna Hersekli Yrd. Doç. Dr. Ena Kazıc, Bosna Hersek’in de demokrasi için mücadele ettiğinin altını çizerek, ”Demokrasinin korunması gerektiği konusunun önemi çok büyük. Devletin iyi işlemesi için de elzemdir. Ceza hukukunun Türkiye’deki analizine baktığımda, çok hakim olmamakla beraber Anayasada demokrasinin Türkiye’deki en önemli hususlardan olduğunu ve her zaman için korunacağını görürüz. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda 15. Maddede buna karşı bazı yaptırımların olduğu da buna bir kanıttır. Türkiye’deki darbede halk gösterdiği cesur tutum, tüm dünyaya örnek olmuştur” ifadelerini kullandı.

KUBBELER MİĞFER, CAMİLER KIŞLAMIZ

Ziya Gökalp’in Kubbeler miğfer, camiler kışlamız dizesini okuyarak sözlerine başlayan Kamal Qurrish, “Birkaç yıl önce bu şiir iyi anlaşılmamıştı. Türkiye özgür bu ülke şimdi. Türkiye birçok ülkeye liderlik yapmakta, Türkiye’yi İslamın bir çiçeği olarak görmekte Müslüman ülkeler. Türkiye’de dünya çapında etkili olan anahtarlar var. Türkiye bölgenin hala lideri” dedi. Kübalı aktivist Jorge Elias Gil Viant ise 1 Ekim 1957 yılında İstanbul’dan bir Kübalı doktorun Fulgenco Batista’nın feci sonuçları hakkında suç duyurusu konusunu izleyicilere aktardı.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL