‘Çevrimiçi destekle tiyatroyu yaşat’

Gebze’den Türkiye’ye kıvılcım yakıldı 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde Gebze’den sekiz sivil toplum örgütü pandemide can çekişen tiyatro için Türkiye’ye çağrıda bulundu: Halk desteği olmadan yaşama şansı yok. Çevrimiçi oyunlara..

‘Çevrimiçi destekle tiyatroyu yaşat’

Gebze’den Türkiye’ye kıvılcım yakıldı

27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde Gebze’den sekiz sivil toplum örgütü pandemide can çekişen tiyatro için Türkiye’ye çağrıda bulundu: Halk desteği olmadan yaşama şansı yok. Çevrimiçi oyunlara destekle tiyatroyu yaşat

Ülkemizde bir yılı geride bırakan pandemi sürecinin en ağır darbeyi vurduğu alanlardan kültür sanatın tiyatro dalında, gerek tiyatro toplulukları gerek tiyatrocuların varlıklarını, sanatlarını ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için sıradışı etkinliklerden biri Gebze’de gerçekleşti. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde Gebze’den sekiz sivil toplum örgütü pandemide can çekişen tiyatro için Türkiye’ye çağrıda bulundu.

GEBZE’DEN KIVILCIM YAKIYORUZ

Açıklamada özetle, “Bir yılın sonunda anlıyoruz ki halkın desteği olmadan tiyatromuzun yaşama şansı yok. Bu noktada tüm sivil toplum örgütlerine büyük görev düşüyor. Hiç olmazsa bu gösterilere (çevrimiçi) bilet alarak hem izleyicilerin hem de tiyatrocuların yaralarına merhem olunabilir. Tiyatromuz yaşatılabilir. Şimdi seferberlik zamanı. Her ay bir ildeki sivil toplum örgütleri bir oyuna bilet alarak destek olabilir. Biz Gebze’den bir kıvılcım yakıyoruz. Tüm Türkiye’ye yayılması dileğiyle” denildi.

SEKİZ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ İMZA ATTI

“Türkiye’deki tüm sivil toplum örgütlerine açık mektup/açık çağrı” başlığıyla yapılan açıklamada hazırlanan metine Atatürkçü Düşünce DerneğiADD Gebze Şubesi, Bilimsel Kültürel Araştırmalar Yayıncılık ve Üretim KooperatifiBİLKAR, Çağdaş Yaşamı Destekleme DerneğiÇYDD Gebze Şubesi, Eğitim-İş Sendikası Kocaeli 2 No’lu Şube, Eğitim-Sen Gebze Şubesi, Kent Politikaları Üretim ve Geliştirme Derneği, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği, Tüm Emekli-Sen Gebze Şubesi imza attı. BİLKAR Yönetim Kurulu Üyeleri Derya Ağdaş ve Fatih Erdaş tarafından okundu.

TİYATRO İÇİN OKUMA TİYATROSU

BİLKAR Yönetim Kurulu Üyesi, BİLKAR Tiyatro Topluluğu yönetmen ve oyuncularından Fatih Erdaş tarafından kaleme alınan okuma tiyatrosu metni Fatih Erdaş ile birlikte ADD Gebze Şube Başkanı Nilgün Aydın, BİLKAR yönetiminden Tiyatro Toplulukları Genel Sanat Yönetmeni Abbas Kırçıl ve yönetmen/oyuncu Derya Ağdaş, ÇYDD Gebze Şube Başkanı Nurcan Çınar, Eğitim-İş Kocaeli 2 No’lu Şube Sekreteri Ayşe Karakuş, Eğitim-Sen Gebze Şube Sekreteri Meryem Meriç ve Tüm Emekli-Sen Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek tarafından okundu.

BİLKAR’ın instagramda bilkar_gebze, Facebook’ta Bilkar adresinden yayına konuldu.

ULUSLARARASI VE ULUSAL BİLDİRİLER

Etkinlikte ayrıca İngiliz tiyatro. sinema ve televizyon oyuncusu Helen Mirren tarafından kaleme alınıp dilimize Eylül Deniz Doğanay tarafından çevrilen Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi ve

ITI (Uluslararası Tiyatro Enstitüsü) Üniversiteler Türkiye Temsilcisi Bilkent Üniversitesi (Böl. Bşk. Jason Hale) ve ITI Türkiye Temsilciliği Yönetim Kurulu’nun (Turan Oflazoğlu, Engin Uludağ, Ayşe Emel Mesci ve Savaş Aykılıç) aldıkları ortak kararı ile duayen tiyatro ustaları Müjdat Gezen ve Metin Akpınar tarafından birlikte kaleme alınan Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi okundu.

PANDEMİ DEPREMİ VE YIKIM

“Büyük pandemi depremi ile Türkiye’de tiyatro alanında bir yıldır devam eden ve hasarları henüz tespit edilemeyen büyük bir yıkım yaşandı, yaşanıyor.

Pek çok sahne kapanmak zorunda kaldı ve yüzlerce tiyatro bir yıldır perde açamıyor.

Halka açık olanlar da vergi, SGK primi, stopaj, kira yükü altında eziliyor.

Binlerce sahne çalışanı/tiyatrocu işsiz, kelimenin tam anlamıyla yaşam mücadelesi veriyor.

ANAYASA’YA RAĞMEN SOMUT ADIM ATILMADI

Anayasa’nın 64’ncü maddesinde, ‘Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat, eğitim ve öğretim hakkı eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gerekli tedbirleri alır’ hükmüyle açık olarak belirtilmesine rağmen devlet ve yerel yönetimler tarafından geçici çözümler dışında depremin hasarını giderecek hiçbir somut adım atılmış değil.

Ve deprem hala devam ediyor.

ÇEVRİMİÇİ ETKİNLİKLER

Pandemi tedbirlerinden dolayı, fiziki olarak mümkün olmadığı için yüz yüze tiyatro faaliyetleri maalesef yapılamıyor ama canlı ve bant yayını olarak çevrimiçi etkinliklerle tiyatro ayakta kalmaya çalışıyor. İzleyiciler de sanatın/tiyatronun iyileştirici gücünü evlerinden de olsa hissedebiliyorlar.

Bir yılın sonunda anlıyoruz ki halkın desteği olmadan tiyatromuzun yaşama şansı yok. Bu noktada tüm sivil toplum örgütlerine büyük görev düşüyor.

Hiç olmazsa bu gösterilere bilet alarak hem izleyicilerin hem de tiyatrocuların yaralarına merhem olunabilir. Tiyatromuz yaşatılabilir.

Şimdi seferberlik zamanı.

Her ay bir ildeki sivil toplum örgütleri bir oyuna bilet alarak destek olabilir.

Biz Gebze’den bir kıvılcım yakıyoruz. Tüm Türkiye’ye yayılması dileğiyle.”

OKUMA TİYATROSU METNİ

  • Oyunumuzun başlamasına 10 saniye kaldı. 
  • Oyunumuzun başlamasına 5 saniye kaldı. 
  • Oyunumuz başlamak üzeredir. Lütfen tüm dış algılara kapalı olduğunuzdan emin olun.
  • İyi seyirler
  • Perdeyi aralamadan dünyayı net göremezsin. Sahneye bak perde kapalı mı?
  • Öyleyse bilet al.
  • Sesin geldiğinden emin ol! Kulağını kabart, ses gelmiyorsa sahnede kimse yoktur. 
  • Sahne emekçisine destek ol!
  • Gösteriden ibaret değil, görmenden ibaret! Eğer göremiyorsan bir ibretin eşiğindesin. Bu oyun senin için sahne alıyor.

 Görmeye çalış.

  • Yüzyıllardır devam eden bir ateşin çemberinde toplandık. Ateşin yanmaya devam etmesi için senin o çemberin çevresinde olman gerek. Ayrılma! 
  • Isınmaya devam et!
  • Ne televizyon, ne telefonun ne de bilgisayarın hiçbir şeyi değiştirmedi. Değişen tek şey senin bakış açın. Sen değil miydin samimiyetin yan yana olduğumuzda başladığını savunan? Şimdi de savun öyleyse.

 Sahnede oyuncu var. 

  • Değişen dünyada, ruhunun bedeninde çok şey anlattığı yerdesin.
  • Işığı izle.
  • Bizi insan yapan en büyük değer birlikte hareket ediyor olmamız. Bizim birlikte olduğumuzu anlatan en büyük araç tiyatrodur.
  • Aynada kendine bakman gibi,
  • Bir kalemle kendini yazman gibi,
  • Kim olduğuna kendini inandırman gibi, 
  • Sohbet etmemiz gibi, 
  • Beni anlıyor olman gibi,

Yani sen ve ben gibi tiyatro! Bizim gibi. 

  • Ben seyircilerin arasında oyunun başlamasını bekliyorum.
  • Sen neredesin? 
  • Dünya Tiyatro Günün kutlu olsun.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL