Geri Dönüşüme Büyük Katkı

İzmit Belediyesi 2019 yılında atıkların kaynağında ayrı toplanması, taşınması ve tekrar ekonomiye kazandırılması konusunda Türkiye’de önde gelen belediyelerin arasında yer aldı.   İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından..

Geri Dönüşüme Büyük Katkı

İzmit Belediyesi 2019 yılında atıkların kaynağında ayrı toplanması, taşınması ve tekrar ekonomiye kazandırılması konusunda Türkiye’de önde gelen belediyelerin arasında yer aldı.

 

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından 2019 yılında atıkların kaynağında ayrı toplanması, taşınması ve tekrar ekonomiye kazandırılması konusunda yaptığı çalışmalar belediyeyi bu konuda Türkiye’de önde gelen belediyelerin arasında konumlandırdı. Çevre koruması ve geri dönüşüme büyük önem veren belediye, çalışmalar sonucunda 2019 yılında bölgeden 4.200 ton ambalaj atığı, 7.200 litre atık yağ, 196.818 kilogram tekstil atığı, 22.660 kilogram e-atık ve 6.390 kilogram atık pil toplayarak büyük bir başarıya imza attı.

AĞAÇLAR KORUNUYOR

İzmit Belediyesi hammaddesi petrol olan plastik ve ambalaj atıkların geri dönüşümünün önemi ile ilgili okullarda ve iş yerlerinde sürekli olarak bilgilendirme çalışmaları yapıyor. Ambalaj atıklarının diğer çöplerden ayrı toplanması konusunda kent esnafına afiş ve broşürler dağıtılıyor. Belediyeye ait 7 araç ve 20 personel ile çift vardiya çalışma sistemi ile gece gündüz ambalaj atıkları toplanırken ayrı toplama çalışmalarında ise mahallelere 100 adet konteyner, alışveriş merkezlerine ve Kocaeli Üniversitesi kampüsüne kompaktör ve bütün okul ve işyerlerine geri dönüşüm kutuları dağıtıldı. Toplanan kâğıt ve kartonlar sayesinde daha fazla ağacın kesilmesinin önüne geçiliyor.

GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN KİTAP TEŞVİĞİ

İçeriğindeki ağır metaller sebebi ile insan sağlığına zararlı olan piller doğaya atıldığında 300 yılda yok olmakta ve 4 metreküp toprağı kirletmektedir. Ayrıca bir kalem pil 800.000 litre suyu kirletmektedir. Bu nedenle pillerin zararlarını en aza indirmek için diğer atıklardan ayrı olarak toplanması, biriktirilmesi ve ekonomiye tekrar kazandırılması gerekmektedir. İzmit Belediyesi 2019 yılında 6.390 kilogram atık pilin doğaya karışmasını önlerken belediyenin geri dönüşüm konusunda kenti teşvik etmek amacıyla düzenlediği kitap kampanyasıyla da Çevre koruma ve Kontrol Müdürlüğüne getirilen piller karşılığında vatandaşlara kitap hediye ediliyor.

BİTKİSEL ATIK YAĞLAR ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞÜYOR

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ nün geri dönüşüm çalışmaları kapsamında Bitkisel Atık Yağlar hane ve okullardan, işyerlerinden düzenli olarak toplanırken “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre yetki alan belediye ekipleri atık yağ çıkaran işyerlerini denetledi. Denetlenen 67 işyerinden lisanslı firmalar aracılığıyla 165 ton atık yağ toplandı. Ayrıca okul ve hanelerde de atık yağ toplama kampanyası yürüten belediye gelen talebe göre atık yağları hane ve okullardan teslim aldı. Buna göre 2019 yılında hane ve okullardan 7.200 litre atık yağ toplandı. Toplanan atık yağlar geri dönüşüm tesislerinde elektrik enerjisine veya biodizele dönüştürülüyor.

E-ATIKLAR ADRESTEN TESLİM ALINIYOR

Diğer atık türlerinde olduğu gibi e-atıklar da çevreye büyük ölçüde zarar veriyor. Elektrikli ve elektronik eşyaların içinde çevre ve insan sağlığına zararlı birçok metal ve gaz bulunmaktadır. Vatandaşların hurdacılara verdiği bu tür atıklar doğada parçalanmakta ve bütün zararlı maddeler toprağa, havaya ve suya karışmaktadır. Belediye ekipleri tarafından toplanan e-atıklar ise özel tesislerde ayrıştırılarak çevreye zarar vermeden ekonomiye kazandırılıyor. 2019 yılında İzmit Belediyesi tarafından toplanan e-atıkların çoğunluğu hane ve okullardan elde edilmiş olup İzmit belediyesi evinde e-atık bulunan vatandaşların 318 00 77 numaralı telefonu arayarak atıkları evlerinden aldırabilecekleri çağrısında bulundu.

TEKSTİL ATIKLARI GERİ DÖNÜŞÜMDE

İzmit Belediyesi, tekstil atık toplama projesi kapsamında 140 noktaya konulan kumbaralarda 2019 yılında 196.818 kilogram tekstil atığı topladı. Toplanan tekstil atıkları geri dönüşümleri sağlanarak tekrar ekonomimize kazandırıldı. Ayrıca içeriğindeki atıkların doğaya karışması engellenerek çevre kirliliğinin de önüne geçildi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL