Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/kocaelidebugun.com/httpdocs/wp-content/plugins/sayfa-olusturucu/inc/styles-admin.php on line 392
“Görün Bizi” Projesi’nin Tanıtımı Gerçekleştirildi | Kocaelide Bugün

“Görün Bizi” Projesi’nin Tanıtımı Gerçekleştirildi

  11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü münasebetiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kocaeli Barosu ve İzmit Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun  koordinasyonluğunda genç kızların ve kadınların yaşam kalitelerini arttırmak,..

“Görün Bizi” Projesi’nin Tanıtımı Gerçekleştirildi

 

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü münasebetiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Kocaeli Barosu ve İzmit Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun  koordinasyonluğunda genç kızların ve kadınların yaşam kalitelerini arttırmak, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi sorununa dikkat çekmek amacıyla “Görün Bizi” Projesinin tanıtımı ve “Erken Yaşta Evlilikler” konulu panel Vali Hüseyin Aksoy ve Eşi  Hülya Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kocaeli Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleştirilen panele;Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Kocaeli Baro Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir,   Vali Yardımcısı Suat Yıldız, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilay Coşgun,  İl Emniyet Müdürü  Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Remziye Özdilek, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Nur Velidedeoğlu Kavuncu ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda; Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Nur Velidedeoğlu Kavuncu’nun konuşmalarının ardından Vali Hüseyin Aksoy yapmış olduğu konuşmalarında; “11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü münasebetiyle dünyada ve Türkiye’de de sorun olarak görülen “Erken yaşta evlilik, zorla  evlilik” konusunda toplumsal duyarlılığı daha üst seviyeye taşımak adına gerçekleştirdiğimiz bu programda sizlerle beraber olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade ediyor, bütün konuklarımıza  hoş geldiniz diyorum. Bu oldukça önemli bir konu ve birçok etkinlik gerçekleştiriliyor. Kız çocuklarının ve kadınların yaşamında pek çok açıdan risk oluşturan sorunlardan biri erken evliliklerdir. Erken yaşta evlilik, taraflardan en az biri on sekiz yaşından küçük iki kişinin, resmî, dinî ya da geleneksel bir evlilik sözleşmesiyle birleşmesi anlamına gelmektedir.  Taraflardan birinin 18 yaşından küçük olduğu evliliklerin mutlaka resmi nikâh ile kıyılmasına da gerek yoktur, geleneksel, dinsel törenler ile yapılan nikâhlar da erken yaşta evlilik kapsamına girer. 

Uluslararası hukuk bağlamında evlilik, yetişkinlere özgü bir hak olarak tanımlanmış, tarafların tam ve özgür iradesi evlilik birliğinin olmazsa olmaz kurucu unsuru olarak değerlendirilmiştir. Bu çerçevede kişisel bir hak ve özgürlük olan evliliğe hiç kimsenin baskı ve zorlaması olmaksızın karar verilmeli, sürekli yaşam ortaklığı kurulacak kişi, bireyin özgür iradesi ile belirlenmelidir. Bu bağlamda henüz fiziksel ve düşünsel gelişimini tamamlamamış olan on sekiz yaşından küçük çocuğun tam ve özgür iradesinden bahsetmek mümkün olmamaktadır. Bir insan hakkı ihlali olan on sekiz yaşın altındaki bu evlilikler çocukların, henüz gelişimlerini tamamlamadan gerçekleşmesi nedeni ile psikolojik, ruhsal, ekonomik ve sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olmaktadır.

Erken evlilikler toplumların gelişmişlik düzeyinden bağımsız olarak varlığını sürdürmeye devam etmektedir. UNICEF (2016)’in pek çok ülke verilerine dayalı olarak hazırladığı rapor, erken evliliklerin gelişmişlik düzeyinden bağımsız olarak hâlâ sürdürüldüğünü desteklemektedir. Bu rapora göre kalkınma hedefleri doğrultusunda çocukların refahını iyileştirmeye yönelik her ülke yatırım yapmadığı sürece 2030 yılına gelindiğinde, 750 milyon çocuğun erken yaşta evlenmiş olacağı belirtilmektedir.

Dünyada her yıl: 12 milyon kız çocuğu her yıl 18 yaşından önce evleniyor, 5 kız çocuğundan biri 18 yaş ve öncesinde evleniyor, 9 kız çocuğundan biri 15 yaş ve öncesinde evleniyor.

 

2017’de Kocaeli’de resmi olarak 13211 evlilik gerçekleşmiş ve 16-19 yaş grubunda evlenen erkek sayısının 140 kız sayısının 1355 olduğu tespit edilmiştir. 2017’de 16-17 yaş evliliklerine ilişkin bir veri açıklanmamıştır. 2018’de Kocaeli 16-17 yaşında evlenen kız çocuklarının sayısı 213, toplam evlenmeler(12928) içinde oran ise 1,6’dır. (Türkiye ortalaması 3,8’dir.) Kocaeli il sıralamasında 72. Sıradadır.

Kocaeli’de 2016’da 396, 2017’de 289, 2018’de 213 kız çocuğunun resmi evlilik yaptığı tespit edilmiştir. Koruyucu hizmet kapsamında bu çocukları kapsayan bir araştırma yürütülebileceği, araştırmada elde edilecek verilerin raporlaştırılması, erken yaşta evlilik yapan çocukların ihtiyaçları tespit edilerek uygun bir destek programı oluşturulabileceği görüşleri paylaşıldı. Özelikle sağlık, eğitim, hukuk ve şiddetle mücadele alanlarında kamu kurumları tarafından bilgilendirme ve yönlendirme yapılması ileriye dönük riskleri en aza indirilmesini sağlayacaktır.

Dünyanın önemli bir sorunu Türkiye’de belirli ölçüde önlenen ama yine de varlığını hissettiren bu sorunun toplumsal duyarlılığı daha üst seviyeye taşıyarak önleme konusunda bugün yapılacak bu çalışma ve panel de önemli katkı sağlayacaktır. Herkesin yapabileceği faaliyet söz konusudur. Toplumsal duyarlılığı bütün kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde belirli bir aşamaya taşıdığımızda bu alanda da önemli bir mesafe alacağımıza inanıyorum. Birçok sivil toplum kuruluşumuzun özellikle kadın, kız ve dezavantajlı gruplara yönelik faaliyetleri var. Bunların toplumsal duyarlılığı üst noktaya çıkarmada katkıları var. Soroptimist grupları bu anlamda  burada yaptığı çalışmayla bu konuyu gündemine alarak toplumsal duyarlılığı daha üst noktaya taşıma anlamında önemli bir çalışma ortaya koyacaktır. Bu çalışmaya katkı veren herkese teşekkür ediyorum. ” diyen Vali, bu çalışmanın toplumumuza, ülkemize, dünyaya hayırlı sonuçlar getirmesini diledi.

Konuşmaların ardından Moderatörlüğünü Sevde Solak’ın yaptığı ve  “Çocuk ve Evlilik, Çocuk ve Gelin” kavramları neden yan yana olmamalı konusunu psikolojik, sosyal, fizyolojik ve hukuki açıdan ele alarak, kız çocuklarının sesi olup, başta aileler olmak üzere toplulukların farkındalığını arttırmayı ve bu konuda sosyal bilinci yükseltmeyi hedefleyen “Görün Bizi” Projesinin “Erken Yaşta Evlilikler” konulu  paneli, panelistlerin konuşmaları ve  konukların sorularını yönelttiği soru  cevap şeklinde devam etti.

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL