Gebze Genel Güncel Manşetler Sağlık Yaşam

Güneşin Zararlı Işınlarına Dikkat!

Gebze Fatih Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Meriç Biçici  yaz mevsiminin yaklaştığı günlerde güneşin deri üzerindeki olumsuz etkilerine karşı dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Zararlı güneş ışınlarına maruz..

Güneşin Zararlı Işınlarına Dikkat!

Gebze Fatih Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Meriç Biçici  yaz mevsiminin yaklaştığı günlerde güneşin deri üzerindeki olumsuz etkilerine karşı dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

Zararlı güneş ışınlarına maruz kalanlarda erken dönemde ciltlerinde güneş yanıkları, bronzlaşma ve güneş lekeleri görülebilirken, geç dönemde de cilt yaşlanması ve kanser gelişimi görülebilmekte. Bu sebeple güneşin zararlı ışınlarından korunma noktasında güneş koruyucuları kullanma alışkanlığı kazanmak önemli.

Güneşin zararlı ışınlarından korunun   

Güneşin zararlı ışınlarından korunma noktasında uyarıda bulunan Uzm Dr. Gonca Meriç Biçici, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 saatlerinde açık alanda korunmasız gezilmemesi gerektiğini söyledi. Biçici; “Dışarıda olduğumuz saatlerde de daima gölgede durmak tercih edilmelidir. Yalnızca açık ve güneşli havalarda değil, bulutlu ve kapalı günlerde de ultraviyole (UV) ışınlarının yüzde 80’i dünya yüzeyine ulaşır. Giysilerimiz güneşten korunmada önemli bir bariyer oluşturur. Şapka ve güneş gözlüğü kullanımı unutulmamalı. Güneş ışınlarının gözdeki etkilerini ve katarakt oluşmasını önlemek için tam UVA-UVB filtreli güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Güneş koruyucular seçerken de hem UVA hem de UVB’ye karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ürünler seçilmeli, en az SPF 30 koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır” ifadelerini kaydetti.

Çocukların korunması

Kişiler tüm yaşamları boyunca alacakları toplam UV’nin yüzde 50’sine yaşamlarının ilk 20 yılında maruz kalmaktadır. Bu nedenle özellikle çocukların güneşten korunması, ileri yaşlarda gelişebilecek deri kanserlerinin önlenmesi açısından çok önemlidir. 6 aydan küçük bebeklerin uzun süreli direkt güneş ışınlarından korunması, 6 aydan sonra ise bebek cildine uygun mineral filtreli koruma faktörlü ürünlerle korunmaları gerekmektedir.

Güneşten Korunmanın Yolları

1.Koruyucu ürünleri güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce sürün.
2.Ter ve suya girmeyle birlikte deriden atılan bu ürünleri belirli aralılara yenileyin.
3.Güneşin dik açıyla geldiği 11.00-16.00 saatlerinde korunmasız dışarı çıkmayın.
4.Şapka ve gözlük takıp, uygun kıyafetler giyin.
5.Gölgede ya da şemsiye altında durmaya özen gösterin. Ancak yansıyan ışınların dahi cilde zarar verebildiğini unutmayın.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL