İZAYDAŞ, çalışmalarıyla örnek olmaya devam ediyor

Türkiye’nin atık yönetiminde lider kuruluş olan İZAYDAŞ, çalışmalarıyla örnek olmaya devam ediyor. İZAYDAŞ’ın, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile imzaladığı protokol çerçevesinde hazırladığı, 6 adet Ulusal Meslek Standardı resmi gazetede yayımlanarak..

İZAYDAŞ, çalışmalarıyla örnek olmaya devam ediyor

Türkiye’nin atık yönetiminde lider kuruluş olan İZAYDAŞ, çalışmalarıyla örnek olmaya devam ediyor. İZAYDAŞ’ın, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile imzaladığı protokol çerçevesinde hazırladığı, 6 adet Ulusal Meslek Standardı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Belirlenen bu altı meslek dalı ile İZAYDAŞ, ülke genelinde yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme yapan bir kuruluş olmayı hedefliyor.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZAYDAŞ’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir kuruluşu olan Mesleki Yeterlilik Kurumu ile imzaladığı protokol kapsamında altı adet Ulusal Meslek Standardı 06.12.2018 tarih ve 30617 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylelikle İZAYDAŞ atık yönetimi meslek dalları eğitiminde, önümüzdeki yıllarda ülke genelinde otorite sahibi bir kurum haline gelecek.

HANGİ MESLEKLER VAR?

Çevre sektöründe aktif olarak ihtiyaca cevap verebilecek ve İZAYDAŞ ile MYK arasında imzalanan protokol kapsamında hazırlanan altı adet meslek standartları; Atık Besleme Elemanı, Atık Yakma Operatörü, Atık Yakma Ön İşlem Elemanı, Atık Yakma Saha Elemanı, Düzenli Depolama Bertaraf Saha Elemanı, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi Çalışanı olarak sıralanıyor.

ULUSAL MESLEKİ STANDARDI NEDİR?

Ulusal Meslek Standardı, bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normu ifade ediyor. Ulusal Meslek Standardı hazırlanacak meslekler, iş piyasasının ve eğitim kurumlarının öncelikli ihtiyaçları ve sektör komitelerinin önerileri dikkate alınarak belirleniyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu, Ulusal Meslek Standardı hazırlanmasına karar verilen mesleklerin ilişkili olduğu iş kolunda faaliyet gösteren ve gerekli şartları yerine getiren kurum ve kuruluşları Ulusal Meslek Standardı hazırlama konusunda yetkilendiriyor.

MESLEK STANDARDI HAZIRLAMA SÜRECİ

MYK Meslek Standartları Dairesi Başkanlığı, ulusal meslek standardı ve ulusal yeterlilik taslaklarını hazırlama konusunda, gönüllü kurum ve kuruluşlardan talep alarak, kuruluşların görevlendirilmesi ve işbirliği protokollerine yönelik teknik çalışmalar gerçekleştirdi. Bu kapsamda 12 Mayıs 2017 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan ve İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç’ın imzaladığı Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü ile atık işleme alanına yönelik meslek standardı hazırlama süreci başlatılmış oldu.

HEDEF YETKİLİ KURULUŞ OLMAK

Ulusal meslek standardı hazırlama süreci hakkında MYK eğitimcileri İZAYDAŞ’ta genel bilgilendirme yaptı. Her bir meslek için komisyonlar oluşturulurken, bu komisyonlar belirlenmiş meslekler ile ilgili olarak MYK standartları doğrultusunda formları hazırladıktan sonra MYK kurumuna gönderdi. İZAYDAŞ bir sonraki süreçte ise Ulusal Yeterlilik başvurusunda bulunmayı hedefliyor. Bir sonraki hedef ise ilgili mesleklerde yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme yapan bir kuruluş olmak.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL