Kankal Gebze’yi Anlattı 

Tarihçi Recep Kankal Gebze’yi Anlattı  Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Kültür Turizm Söyleşileri’ nin bu haftaki konuğu tarihçi yazar Recep Kankal oldu. Moderatörlüğünü Saliha Sarı’nın üstlendiği programda Gebze tarihi..

Kankal Gebze’yi Anlattı 

Tarihçi Recep Kankal Gebze’yi Anlattı 

Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Kültür Turizm Söyleşileri’ nin bu haftaki konuğu tarihçi yazar Recep Kankal oldu. Moderatörlüğünü Saliha Sarı’nın üstlendiği programda Gebze tarihi ile ilgili olarak yaptığı araştırmalar ile bilinen Kankal, bir Osmanlı şehri Gebze ve Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’ni anlattı.

Gebze tarihine dair soruları cevaplayan tarihçi yazar Recep Kankal, şunları söyledi. “Gebzemiz ülkemiz için geçmişten beri önemli bir konumdadır. Osmanlı döneminde bir tarım şehri olan Gebze’nin 1950 yılına gelene kadar daha çok bağcılık ve üzümle uğraştığını görüyoruz. Gebze köylerinde üzüm yetiştiriciliğinin ön planda, Gebze merkezde Çavuş üzümü, Tavşancıl civarında Balbal üzümü, Darıca civarında enginarın, Hereke civarının ise kirazlarıyla meşhur olduğunu özellikle Hafız Ahmet kirazının çok meşhur olduğunu görüyoruz. 1950’deki dönüşüm ile de Çayırova’daki cam fabrikası ile birlikte başlayıp, Gebze’nin sahil kesimi ve köylerine doğru hatta Dilovası’na kadar giden bir sanayi şehrine evrildiğini görmeye başlıyoruz. Gebze’nin tarihine baktığımızda M.Ö. 4 yüzyıla kadar gidiyoruz. Yine milattan önce 73 yılında bu bölgede Romalılar’ın yerleştiğini biliyoruz. Osmanlı”da Sultan Orhan zamanına kadar Gebze bir kez de Bizanslıların eline geçiyor.”

Cumhuriyet sonrası ise sanayisi ile ön planda olduğunu belirten Tarihçi Kankal, Gebze’de su medeniyetimizin izlerini taşıyan irili ufaklı çokça çeşmelerin var olduğuna dikkat çekti. Bu bağlamda Marmara bölgesinin en büyük su sarnıcının, 4 asırdır ayakta olan tarihi su dolabının ve Bağdat yolu güzergâhındaki çeşmelerin bunu doğruladığına dair bir iz olduğunu ifade etti.

Gebze’de gezilecek yerler için önerilerde de bulunan Kankal, Hünkâr Çayırı, Darıca Hayvanat Bahçesi, Eskihisar Kalesi, Osman Hamdi Bey müzesi ve mezarı, İlyas Bey, Malkoçoğlu Mehmed Bey, Kadı Fazlullah Efendi’nin de türbelerinin de ziyaret noktaları olduğunu belirtti. İlimizdeki 6 Sultan Orhan Camii’nin birinin de Gebze’de olduğunu belirten Kankal, Gebzemiz ile birlikte Hereke, Tavşancıl, Çayırova ve Darıca tarihi, kültürü, eserleri, lezzetleri, turizm noktalarına da kısaca değindi. Gebze’nin köylerinde mancarlı pidesi ve 1940lardan sonra da sadece bayram günlerinde çıkarılan Gebze Çöreği’nin de bu şehrin bir lezzeti olduğunun altını çizdi. Sözlerini şöyle tamamladı. “Pandemi döneminde kültür ve turizmi ön plana çıkararak şehre dair önemli bilgileri evlerimizde izlememize vesile olan kültür müdürümüz sayın Fatih Taşdelen Bey’e bu imkanı sundukları ve Kocaelimizi tanıttıkları için teşekkür ederim.” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün sayfasından yayınlanan videoya https://youtu.be/HPiI4Q7Ch-A adresinden ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL