Genel Güncel Manşetler Politika

Katırcıoğlu, BM Kadının Statüsü Komisyonunda konuştu.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 62. Oturumunda “Kırsalda Kadınların Güçlendirilmesi Türkiye Perspektifi” etkinliğinde söz aldı. Tarımsal faaliyetlerin işgücü istihdamında giderek öneminin azaldığı..

Katırcıoğlu, BM Kadının Statüsü Komisyonunda konuştu.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 62. Oturumunda “Kırsalda Kadınların Güçlendirilmesi Türkiye Perspektifi” etkinliğinde söz aldı.

Tarımsal faaliyetlerin işgücü istihdamında giderek öneminin azaldığı günümüz koşullarında tarımda kadının yeri ve ekonomik faaliyetlere katılımı farklı bir boyut kazandığını aktaran Katırcıoğlu, konuşmasında “Türkiye’de kadının başarıya uzanan girişimcilik serüveni, çok boyutlu ve çok uzun bir sürecin meyvesidir. Devletin yapıcı rolünü, sivil toplumun dayanışmasını, toplumsal bilincin dönüşümünü ve siyasette artan kadın etkinliğini bu başarıdan bağımsız düşünemeyiz. Sürekliliği sağlamak adına çok kapsamlı analizlere ve etkin önlemlere ihtiyacımız var. Çalışmalarına devam eden alt komisyonumuz, bu hususta Türkiye gerçeklerini göz önüne alarak gerekli önerileri ortaya koyacaktır” ifadelerini kullandı.

ÜLKEMİZDE KADINLARIMIZIN BEŞ’TE BİRİ TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMAKTA

Kadını sadece tarımsal üretim sürecinde düşünülmediğini,  ürettiği ürünleri geliştirmesi ve pazarın taleplerine uygun hale getirmesi suretiyle tarladan markete uzanan zincirin mimarı olarak görüldüğü ifadelerine yer veren Katırcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti “Türkiye’de istihdamın sektörel dağılımına bakıldığında işgücüne katılan nüfusun %18,5’inin tarım sektöründe çalıştığı görülmektedir. Başka bir ifade ile ülkemizde her beş kişiden biri tarım sektöründe çalışmaktadır. Bununla birlikte 2017 işgücü istatistiklerine baktığımızda 28 milyon 500 bin istihdamımızın 5,2 milyonu tarım sektöründe bulunmakta bunlarında 2,3 milyonu kadınlardan oluşmaktadır. Kadın istihdamımızın ¼ (26,7) ünü tarımda çalışan kadınlarımız oluşturmaktadır” dedi.

KADINLARIMIZA KIRSALI CAZİP KILMALIYIZ

Ülkemizde Kırsal alanda istihdam edilen kadınların  %80,1’i tarım sektöründe iken, % 4,9’u sanayi, % 0,2’si inşaat ve % 14,8’i hizmet sektöründe yer almaktadır diyen Katırcıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti. “Kırsalda bizim üstümüze düşen görev kadını, kırsalda daha görünür kılmak ve emeğinin karşılığını vermektir. Kırsalı cazip kılmalıyız, kırsalda ekonomik fırsatları yaratmalıyız” dedi.

KIRSAL’DA BAŞARILI KADINLARA KEFEK’TEN ÖDÜL

Farkındalığı arttırmak noktasında KEFEK olarak önerilerin ortaya koyulduğunu dile getiren Komisyon Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, konuşmasının sonunda  “Ayrıca, Komisyon olarak her sene kuruluş yıldönümümüzde, kırsalda çalışmalar yürüten kadınlarımıza ödüller vermekte, kırsalda yaşamayı özendirmeye çalışmakta ve bu konuda farkındalık toplantıları yapmaktayız. Bu yıl 24 Mart’ta 81 ilimizden gelen, başarılı çalışmalar imza atmış girişimci kadınlarımıza ödüllerimizi takdim edeceğiz” dedi.

CESUR KADINLAR İLE 2023’E

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu konuşmasını, “Dünya’nın kadınların dinamizmine ve sinerjisine duyduğu ihtiyaç ortadadır. Özgüvenleri yüksek, birikimli, eğitimli ve cesur kadınların, ekonomiden siyasete her alanda sayılarının artması, insanlığı daha ileri seviyelere taşıyacaktır. Kadının istihdam ya da girişimcilik yoluyla ekonomiye katılması, ülkemizin global ekonomik hedefleri ve 2023 vizyonu adına elzemdir” sözleri ile tamamladı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL