KSO Meclis Toplantısı’na Prof. Dr. Mantar konuk oldu

KSO Meclis Toplantısı’na GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar konuk oldu KSO nisan ayı Meclis Toplantısı’na Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar oldu, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesine..

KSO Meclis Toplantısı’na Prof. Dr. Mantar konuk oldu

KSO Meclis Toplantısı’na GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar konuk oldu

KSO nisan ayı Meclis Toplantısı’na Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar oldu, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesine ilişkin görüşlerini paylaştı

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) nisan ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleştirildi. KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri’nin katılım sağladığı toplantının konuk konuşmacısı ise Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar oldu.  Meclis’te konuşan KSO Başkanı Zeytinoğlu sözlerine Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanlığı’na yeniden seçilen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu tebrik ederek başladı, “Görevinde başarılar diliyorum” dedi.

 

EKONOMİK DEĞERLENDİRMELER

Ardından ekonomik değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu şunları söyledi: “Mart ayında ihracat tarihi bir rekor kırdı. 23 milyar 596 milyon dolar olarak gerçekleşti. Çin’den Avrupa’ya maliyetlerin düşmesinden ciddi bir rekabet baskısı altında olduğumuz bir dönemde, kurlar da ihracatı çok destekler seviyelerde değilken, tarihi rekor olması memnuniyet verici. Tabii bu rekorların devam etmesi önemli. Aylık bazda 25 milyarları geçmemiz gerektiğini düşünüyoruz. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ilk altı ülke ise Almanya, ABD, İtalya, İngiltere, Irak ve Rusya oldu. İthalatımız 32 milyar 170 milyon dolar gerçekleşti. Dış ticaret açığımız 8 milyar 573 milyon dolar oldu.

KOCAELİ DIŞ TİCARETİ

Kocaeli gümrüklerinden alınan verileri paylaşan Zeytinoğlu, “Mart ayında Kocaeli’den gerçekleşen ihracat 3 milyar 659 milyon dolar, ithalat  ise 7 milyar 161 milyon dolar oldu. İlk üç aylık döneme baktığımızda ihracat  9 milyar 481 milyon dolar, ithalat  18 milyar 680 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu artışın petrol fiyatlarının yükselmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz” dedi. Şubat ayında yıllık cari açığın 55 milyar 362 milyon dolara yükseldiğini, aylık açığın da 8,78 milyon dolar olduğunu kaydeden Zeytinoğlu, “Açıkta ana etken dış ticaret açığındaki artış. Dış ticaret açığı 10,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mart ayında da dış ticaret açığındaki artış cari açığa yansıyacaktır. Ancak turizm gelirlerinin geçen yılın üzerinde gerçekleşmesi durumunda, yıllık cari açıkta gerilemeler görebileceğimizi bekliyoruz. Ama şunu da unutmayalım, deprem nedeniyle turizm gelirleri de etkilenebilir.” diye konuştu.

 

ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ

Enflasyona ilişkin konuşan Zeytinoğlu, “TÜFE yüzde 50,51 olarak gerçekleşti. ÜFE ise yüzde 62,45 oldu. ÜFE’deki aylık artışın yavaşladığını görüyoruz. Baz etkisinin devam etmesiyle yıllık ÜFE’de 14,16 puan gerileme var. Öte yandan nisan ayında da kurların görece yatay seyretmesi ile birlikte elektrik ve doğalgaz indirimlerinin de etkisiyle yansımalarını görebiliriz” dedi.

 

SANAYİ ÜRETİMİ VE KAPASİTE KULLANIMLARI

Mart ayı kapasite kullanım oranlarını paylaşan Zeytinoğlu, “Türkiye yüzde 73,5,  Kocaeli’de ise yüzde 71,0 olarak gerçekleşti. Geçen yıl ile aynı seviyede, şubat ayına göre 0,4 puan arttı. Kocaeli’nin pozitif ayrıştığını görüyoruz. Yine sanayi üretimi şubat-yıllık yüzde 8,2, aylık 6,0 geriledi. Şubatta ihracat ve kapasite kullanımları gibi öncü göstergelerdeki gerilemelerden, üretim ivmesinin yavaşlayabileceğini tahmin ediyorduk. Ancak mart ayında gerçekleştirdiğimiz tarihi rekor ihracatın üretime de yansımalarının görülerek toparlanmalar olabileceğini bekliyoruz” dedi. Sanayi üretimindeki gerilemeye rağmen alt kalemlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Sermaye malları üretiminde yıllık yüzde 4,5’luk, yüksek teknolojili ürünlerde yıllık yüzde 16,5, aylık yüzde 6,8’lik artışları değerli buluyoruz” ifadelerini kullandı.

 

İŞGÜCÜ VERİLERİ

İşgücü verilerine bakıldığında işsizlik oranının şubat ayında yüzde 10 gerçekleştiğini, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,7 puan gerilediğini, ocak ayına göre 0,2 puan yükseldiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Bu süreçte çalışabilir nüfus 48 bin kişi arttı. İstihdam edilenler 361 bin kişi geriledi Şubat itibariyle toplam istihdam edilenler 31 milyon 460 bin kişi oldu” diye konuştu.

 

BÜTÇE DEĞERLENDİRMESİ

Bütçenin mart ayında 47 milyar 22 milyon TL açık verdiğinden söz eden Zeytinoğlu, “Gelirler yüzde 83,9 artışla 286 milyar 821 milyon TL, giderler yüzde 48,5 artış ile 334 milyar 44 milyon TL oldu. Ocak-mart bütçe açığı 250,25 milyar TL olarak açıklandı. Bütçe açığı verilmemesinin faizlere de olumlu yansıyacağını biliyoruz. Bu durumda, sanayicilerin daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkanına ulaşılabilecektir” diyerek ekonomik değerlendirmelerini sonlandırdı.

 

USTALIK TELAFİ PROGRAMI

Zeytinoğlu bir bilgilendirmede de bulunarak, “Milli Eğitim Bakanlığı desteği ile ‘Ustalık Telafi Programı’ hayata geçirildi. Burada amaç; işletmelerde çalışan personelin mesleki eğitimlerini arttırarak ustalık belgesi almasını sağlamak, devlet destekleri ile çalışan personeli daha kalifiye hale getirmek. En az lise mezunu olup, yaptığı işle ilgili diploması olmayan ve bakanlık tarafından belirlenen mesleklerde çalışan tüm personel faydalanabiliyor. Konuyla ilgili Meslek Liseleri ile işbirliği içindeyiz” dedi.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL