Marmaray Ve Pandemi Düşüşü Sağladı

GTÜ Kendi Sera Gazı Emisyonunu Hesapladı   GTÜ’de kampüs alanında oluşan Sera Gazı Emisyon Miktarları hesaplanarak, emisyon miktarlarının azaltımı için stratejilerinin belirlenmesini sağlayan bir çalışma gerçekleştirildi. GTÜ’de enerji verimliliğini sağlamak..

Marmaray Ve Pandemi Düşüşü Sağladı

GTÜ Kendi Sera Gazı Emisyonunu Hesapladı

 

GTÜ’de kampüs alanında oluşan Sera Gazı Emisyon Miktarları hesaplanarak, emisyon miktarlarının azaltımı için stratejilerinin belirlenmesini sağlayan bir çalışma gerçekleştirildi.

GTÜ’de enerji verimliliğini sağlamak adına Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Sevimoğlu ve Çevre Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Nurhan Emlik tarafından yürütülen bitirme projesinde GTÜ’ye ait olan “Gebze Teknik Üniversitesi Kampüs Alanında Oluşan Sera Gazı Emisyon Miktarlarının Hesaplanması ve Azaltım Stratejilerinin Belirlenmesi” adında çalışma gerçekleştirildi. Bu kapsamda üniversitenin 2018, 2019 ve 2020 yıllarına ait olan toplam sera gazı emisyonu hesaplandı. Üniversiteye ait olan sera gazı emisyonu üç farklı kapsamda incelendi. Birinci kapsamda GTÜ kampüsündeki binaların ısıtılması ve sıcak su kullanımı için kazanlarda yakılan doğalgaz tüketimi, kampüs sınırlarında tüketilen yakıt miktarının neden olduğu sera gazı emisyonları incelenirken ikinci kapsamda kampüs alanında bulunan binalardaki toplam elektrik enerjisi tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyonu ele alındı. Son ve üçüncü kapsamda ise kampüs sınırları içerisinde olan su tüketimi, üniversite personelinin ve öğrencilerinin günlük ulaşımda kullandıkları araçların ve yine üniversite tarafından kiralanan araçların yakıt tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyonları ve bunlara ek olarak kampüs içerisinde personel ve öğrenciler tarafından oluşturulan atığın neden olduğu sera gazı emisyonları yer aldı.

MARMARAY VE PANDEMİ DÜŞÜŞÜ SAĞLADI

2018 yılının temel yıl olarak seçildiği çalışmada Defra-Annex 2018, 2019 ve 2020 hesaplama kriterleri kullanıldı. 2018 yılı Marmaray olmadan seragazı emisyonu hesaplandı. 2019 yılı Marmaray devreye alınarak toplu ulaşımın etkisi ile oluşan seragazı emisyonu hesaplandı. 2020 yılı ise COVID-19 pandemisinin etkisi ile seragazı emisyonu belirlendi. Sonuç olarak 2018 yılı için toplam sera gazı emisyonu 10666 tCO2e olarak bulundu. Bu emisyonun %8’lik kısmını birinci kapsam emisyonları, %32’lik kısmını ikinci kapsam emisyonları ve son olarak %60’lık kısmını üçüncü kapsam emisyonları oluşturdu.

2019 yılı için ise toplam sera gazı emisyonu 10648 tCO2e olarak bulundu. Bu emisyon %10’luk kısmı birinci kapsam emisyonları, %34’lük kısmı ikinci kapsam emisyonları ve %56’lık kısmı ise üçüncü kapsam emisyonları oluşturdu. Üçüncü kapsam emisyonlardaki %4’lük azalma 2019 yılının mart ayında Marmaray hattının devreye girmesi sonucunda kaydedildi.

2020 yılı için ise toplam sera gazı emisyonu 5825 tCO2e olarak bulundu. Bu büyük oranda düşüşün nedeni koronavirüs pandemisi nedeniyle uzaktan eğitimin devreye girmesi oldu. Bu yıl içerisinde birinci kapsam emisyonları %12’lik kısmı, ikinci kapsam emisyonları %52’lik kısmı, üçüncü kapsam emisyonları ise %32’lik kısmı oluşturdu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL