Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/kocaelidebugun.com/httpdocs/wp-content/plugins/sayfa-olusturucu/inc/styles-admin.php on line 392
Okul öncesinde çocuklarımız ne kadar sağlıklı? | Kocaelide Bugün

Okul öncesinde çocuklarımız ne kadar sağlıklı?

Yoğun bir eğitim dönemi öncesinde çocuğunuzun herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını bilmek önemli diyen Gebze Fatih Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Gökalp, okullar açılmadan..

Okul öncesinde çocuklarımız ne kadar sağlıklı?

Yoğun bir eğitim dönemi öncesinde çocuğunuzun herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını bilmek önemli diyen Gebze Fatih Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Gökalp, okullar açılmadan önce yapılması gereken sağlık kontrollerini ve sağlıklı bir okul dönemi geçirmek için yapılacak hazırlıkları anlattı.

Hijyenin önemi anlatılmalı

Okul dönemi ile beraber solunum yolu enfeksiyonları gibi kapalı ve kalabalık alan hastalık olasılıkları, mide-bağırsak enfeksiyonları gibi hijyen tedbirlerinin önemli olduğu hastalık riskleri artar. Çocuğunuza okuldayken el temizliğinin önemini hatırlatmalı, tuvalet kullanımı üzerinde durmalı ve sonrasında ellerinin temizliğini sağlamak için daha da dikkatli olması vurgulanmalıdır.

Solunum yolu hastalıkları tedavi edilmeli

Öncesinde astım, reaktif hava yolu hastalığı gibi alt solunum yolu hastalıkları, geniz eti büyüklüğü (adenoid hipertrofi), tekrarlayan bademcik iltihabı, sinüs iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıkları veya tekrarlayan orta kulak iltihabı olan olguların okul başlamadan önce sağlık durumlarının değerlendirilmesi, gerekiyorsa tedavilerinin düzenlenmesi sorunsuz bir okul dönemi açısından yardımcıdır.

Aşıları yaptırılmalı                                                                                                                               

Öncesinde varlığı tanılandırılmış astım, reaktif hava yolu hastalığı veya bağışıklık sistemi hastalıkları gibi grip enfeksiyonundan korunması öncelikli olan çocukların bu enfeksiyona karşı okul açılmadan önce aşılanması faydalı olacaktır. Yaşına uygun aşı takviminde eksik aşıları olan çocukların, eksik aşılarının okul dönemi başlamadan en az dört hafta kadar önce tamamlanması, aşının koruyuculuk özelliğinin işler hale gelmesi için zaman sağlaması açısından önemlidir.

Göz muayenesi yapılmalı

Gözlerinde kırma kusuru olup gözlük takması gereken veya gözlük takması gerekmese bile izlenmesi gereken olguların bir kez daha göz hekimi tarafından değerlendirilmesi, gerekiyorsa gözlük numaralarının düzenlenmesi uygundur. Daha önce hiç göz muayenesi olmamış bir çocuğun okula başlamadan önce en az bir kez göz muayenesi olması doğrudur. Özellikle ailesinde erken yaşta gözlük kullanma öyküsü olan çocuklarda bu muayene ihmal edilmemelidir.

Ortopedik muayene edilmeli

Ortopedik sorunu olan çocuklar gene bu sorunları açısından bir uzman tarafından değerlendirilmeli, kullandıkları aparatlar varsa bunlar gelişmelerine uygun şekilde yeniden hazırlanmalı. Ayakkabı seçimi uygun şekilde yapılmalı.

Gıda alerjisi varsa okula bildirilmeli

Gıda alerjisi olan çocukların bu durumu ile ilgili bilgiler hem sınıf öğretmenine hem de okul yönetimine bildirilmeli. Bu şekilde okul, öğretmen ve yemekhane sorun yaratan gıdalara karşı tedbir alabilecektir. Hatırlanmalıdır ki çocuklar, özellikle ergenler, yer aldıkları grubun içinde farklılaşmamak için alerjileri olduğunu bilmelerine rağmen bu gıdaları tüketebilirler. Okulda kantin varsa burada satılan gıdalar da alerjisi olan çocuklar açısından değerlendirilmeli.

Çocuk okul döneminde nasıl beslenmeli

Çocuk gelişiminde beslenmenin yeri ve önemi oldukça büyüktür. Okula başlamış bir çocuğun bazen gününün çoğu okulda geçer. Çocuğun yanına evden yiyecek hazırlanıp verilecekse, bunların kendisi tarafından kolay yenebilir olması, günlük ihtiyacının bir kısmını giderecek nitelikte ve miktarda olması önemli. Çocuğun yanına sulu yemek vermek yerine peynirli veya soğuk köfteli sandviç, kıyma, peynir gibi değişik içerikle hazırlanmış kolayca ele alıp yiyebileceği börek, dilimlenmiş veya muz gibi kabuğu kolay soyulabilir meyve, su, süt, ayran, taze meyve suyu gibi içeceklerden oluşan beslenme çantaları hazırlanabilir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL