Sinsi bir hastalık “akciğer kanseri”

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları hekimi Uz. Dr. Hacer Ofluoğlu, Akciğer Kanseri hakkında önemli bilgiler aktardı. Ofluoğlu, Akciger Kanserinde erken tanının çok önemli olduğunu söyledi. AKCİĞER KANSERİ NEDİR? Akciğer kanseri,..

Sinsi bir hastalık “akciğer kanseri”

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları hekimi Uz. Dr. Hacer Ofluoğlu, Akciğer Kanseri hakkında önemli bilgiler aktardı. Ofluoğlu, Akciger Kanserinde erken tanının çok önemli olduğunu söyledi.

AKCİĞER KANSERİ NEDİR?

Akciğer kanseri, dünya genelinde en çok ölüme neden olan kanser türü olarak kabul edilmektedir. Yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de erkeklerdeki kanser vakalarının % 25’i  akciğer kanseri olarak ortaya çıkmaktadır.

Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları istila etmeleri veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (metastaz) sonuçlanabilir. Tümör bir noktada kalırsa ve sınırlı büyüme gösterirse, genellikle iyi huylu (benign) kabul edilir. Daha tehlikeli veya kötü huylu (malign) tümörler, kanser hücreleri kan veya lenf sistemi yoluyla vücudun diğer bölümlerine göç ettiğinde oluşur. Tümörün vücudun diğer bölümlerine yayılmasına metastaz adı verilir. Metastaz yapmış bir kanserin tedavi edilmesi çok zordur.

Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanserinin en sık belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir. Öksürükle birlikte gelen kanlı balgam, akciğer kanseri hastalarının dörtte birlik kısmında görülmektedir. Akciğer kanseri belirtilerinden baş ve kemik ağrısı, yorgunluk ve halsizlik de sıkça görülür.

Akciğerin üst kısmına yerleşmiş olan bir kitle, bazı sinirlere bası yaparak kolda ve omuzda ağrıya, ses kısıklığına, göz kapağı düşüklüğüne neden olabilir. Bu belirtilerin süresi birkaç haftayı aşan kişiler hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar.

Çok Sinsi Bir Hastalık

Akciğer kanseri belirtileri bazen oldukça sinsidir. Hastaların neredeyse dörtte birinde kanser hiçbir belirti vermeden oluşmaktadır. Çoğu kişi akciğer kanseri olduğunu, başka bir hastalık sebebiyle akciğer röntgeni çektirdiğinde öğrenmektedir. Bu nedenle rutin olarak yapılan kontrollerin akciğer kanserinin erken evrede belirlenmesinde hayati önemi bulunmaktadır. Akciğer kanseri erken evrelerde teşhis edilirse tedavisinde başarı şansı oldukça yüksektir. Günümüzde düşük doz spiral bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tekniklerindeki ilerlemeler ile akciğer kanseri artık erken evrede saptanabilmektedir

Sigara, Akciğer Kanseri Nedeni

Akciğer kanseri hem hayati tehlikesi en yüksek hem de önlenmesi en kolay kanserlerden biridir. Dünyada en çok 50-70 yaşları arasında görülen akciğer kanserinde risk 35 yaşından sonra artar. Kadınlarda erkeklere göre kanserin seyri çok daha hızlıdır. 25 yıl önce akciğer kanseri her 11 erkeğe karşılık 1 kadında görülürken, günümüzde neredeyse her 2 erkeğe karşı 1 kadında akciğer kanseri saptanmaktadır ve bunun en büyük nedeni artık kadınların da çok sigara içiyor olmasıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL