Tarihçi Şükür, 2020′ de üç kitap yayınladı

Tarihçi Rıdvan Şükür,  2020 yılı içinde üç kitap yayınlayarak büyük bir başarıya imza attı.   Geçtiğimiz yıl Kocaeli bölgesi Cumhuriyet dönemi tarımına ışık tutan çalışmaları ile dikkat çeken Şükür,  “Kocaeli üzüm Bayramları ve..

Tarihçi Şükür, 2020′ de üç kitap yayınladı

Tarihçi Rıdvan Şükür,  2020 yılı içinde üç kitap yayınlayarak büyük bir başarıya imza attı.

  Geçtiğimiz yıl Kocaeli bölgesi Cumhuriyet dönemi tarımına ışık tutan çalışmaları ile dikkat çeken Şükür,  “Kocaeli üzüm Bayramları ve Bağcılık”,  “Gebze çevresinde Kırsal yerleşim”  ve “Çayırova Teknik Bahçıvanlık okulu ” adlarını taşıyan üç kitabı 2020 yılı içinde yayınladı.  Şükür, spor dışında tarih alanında da adını duyurdu. 

Kendisi aynı zamanda Dağcı ve Ultra maratoncu olan Şükür,  ülke olarak yaşadığımız Corana virüs tedbirleri nedeniyle dağ maratonu ve ultra maratonlarına katılmıyor. Evde kaldığı süreyi verimli bir şekilde değerlendiren Şükür’ün “Gebze çevresinde kırsal yerleşim” kitabı 1987 yılına kadar Gebze sınırları içinde yer alan köyleri ele alıyor. Kitap içinde köyler hakkında önemli bilgiler ve istatistiki veriler yer alıyor.

Çayırova Teknik Bahçıvanlık Okulu kitabı ile çevremizde bulunan 1943 yılında açılan ciddi bir tarım okulunun tarihçesini ele alıyor. Okul arazisinde kutlanan toprak bayramları ve tarın okulları kongreleri dışında benzer etkinliklerle ilgili yüzlerce bilgi ve fotoğraf yer alıyor.

Tarihçi Şükür, 1960’lı yıllara kadar İstanbul piyasasına en iyi sofralık üzüm çeşitlerini yetiştiren bölgedeki bağcılarının üzüm çeşitleri hakkında değerli bilgiler bulunuyor. 1938 ve 1939’lu yıllardan başlayarak üzüm yetiştiren bağcılardan yarışmalarda derece alanlar bağcılar kitap içinde yer alıyor. Kitapta üzüm bayramları dışında Kocaeli bölge bağcılığını da detaylı olarak ele alıyor.  Ayrıca Şükür,  yılda bir defa Kocaeli üzümcülerini bir araya getirerek üzüm bayramlarını düzenleyen Kocaeli Valiliğinin üzümün iktisadi ve sosyal hayat içinde önemini bilerek bu üzüm bayramları kutlama geleneği yıllarca canlı tuttuğunu söyledi.

Kocaeli Valiliği, Üzüm yetiştiren bağcıları yılda bir defa bir araya getirerek üzümlerini sergileyip, daha iyisini yetiştirmelerini teşvik etmek amacıyla 1938’de Hereke’de 1939’da Eskihisar’da üzüm bayramı kutlamaları yapmış, daha sonraki yıllarda bu durum bir gelenek haline gelmişti.

Şükür Kocaeli üzüm bayramları ve bağcılık kitabını unutulan üzüm bayramlarını ve bağcılık kültürünü hatırlatmak için yazdığını söyledi.  Rıdvan Şükür, Sakarya Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsündeki Yüksek Lisansını Türkiye Cumhuriyeti Tarihi alanında “Milli Mücadele döneminde Gebze ve çevresi”  teziyle tamamlamıştı. 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL