‘Sultan’ın İrade’siyle Asil Atların Peşinde’

Tarihçi Kankal’dan İkinci Kitap Kocaeli tarihi hakkında yaptığı araştırmalarıyla bilinen Tarihçi-Yazar Recep Kankal, Osmanlı Bürokrasisinde Gebzeli Memurlar kitabının ardından ikinci kitabını yayınladı. Sultan’ın İrade’siyle Asil Atların Peşinde adını verdiği çalışmasına 2015..

‘Sultan’ın İrade’siyle Asil Atların Peşinde’

Tarihçi Kankal’dan İkinci Kitap

Kocaeli tarihi hakkında yaptığı araştırmalarıyla bilinen Tarihçi-Yazar Recep Kankal, Osmanlı Bürokrasisinde Gebzeli Memurlar kitabının ardından ikinci kitabını yayınladı.

Sultan’ın İrade’siyle Asil Atların Peşinde adını verdiği çalışmasına 2015 senesinde çevirmeye başladığını askerlik ve doktora eğitim süreci sebepleriyle geciktiğini belirten Kankal’ın yeni kitabı 5 sene nihayetinde geçtiğimiz hafta itibariyle yayın dünyasına merhaba dedi. Sultan II. Abdülhamid’in İlk kez göreceğiniz çizim ve fotoğraflarının yer aldığı çalışması sadece çeviri ile kalmamış, önce Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivlerinde böyle bir seyahat ve at ihracı olup olmadığını teyit için geniş bir arşiv taraması yaparak nihayetinde ilgili belgeleri bularak örneklerini kitabın giriş kısmında okunuşlarıyla yer vermiş. Ardından Amerika basınında bu seyahat mevzunun yansımalarını konu alan yaklaşık 200 gazete haberinden bir kısmını kitapta konu bütünlüğü içerisinde ele alarak okuyucuya sunmuş. 1906 senesinde Osmanlı topraklarına seyahat eden Homer Davenport, II. ‘den aldığı İrade ile ilk kez at ihraç eder, Sultan’ın Yıldız Camii’nde karikatürünü gizlice çizer. Osmanlı coğrafyasında birçok konuya da yer veren seyahatinde Osmanlı-Amerika ilişkilerinin farklı bir boyutu görülmektedir. Ayrıca Chicago’da başlayan bu seyahate dair Deyrizor’a kadar geçen hadiseleri de içermektedir. İstanbul, Antakya, Halep, Bedeviler, Paşalar da bu kitabında geçmektedir.

Geçtiğimiz hafta, 97 sene sonra tarihi bir hatayı düzelterek çoğu kaynaklarda Lüleburgaz’da olduğu söylenen Sultan Abdülhamid’in Çinli Hocası olarak tanınan zatın mezar taşını yaptığı araştırmalar neticesinde Gebze’de tespit eden Kankal’ın bu çalışması ulusal basında geniş yer bulmuştu.

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL