Tarhan’dan Özel Şartı Kaldıran Kanun Teklifi

Üniversitelerde Adrese Teslim Kadro İlanları Sona Ermeli CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan TBMM’ye sundu. Gelecek nesillerin yetiştirilmesinde ve ülkenin kalkınmasında kritik bir role sahip Türkiye üniversiteleri..

Tarhan’dan Özel Şartı Kaldıran Kanun Teklifi

Üniversitelerde Adrese Teslim Kadro İlanları Sona Ermeli

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan TBMM’ye sundu.

Gelecek nesillerin yetiştirilmesinde ve ülkenin kalkınmasında kritik bir role sahip Türkiye üniversiteleri bilimsel başarılarıyla değil, liyakatle bağdaşmayan kadro atamalarıyla kamuoyunda yer ediyor. En son Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Hüseyin Bağ kadro ilanına sadece eşinin başvurmasını sağlayacak şekilde özel şart koydu. YÖK Denetleme Kurulu Prof. Dr. Bağ’ı görevinden uzaklaştırdı. CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, rektörlerin görevden alınmasının geçici ve yetersiz bir çözüm olduğuna, kadro ilanlarının yarattığı liyakatsizliğin kalıcı bir şekilde sona erdirilmesi için Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çekti. Tarhan’a göre;

“Üniversitelerde kadro alabilmek için rektörün adamı olmak gerekiyor. Pek çok ilan adrese teslim bir şekilde hazırlanıyor. Konulan özel şartlar nedeniyle kadro ilan edildiğinde aslında kimin o kadroya atanacağı önceden belli. Liyakatsizliği teşvik edip şeffaflığı ortaya kaldıran bu çarpık duruma son vermek gerekli”.

Özel Şartı Kaldıran Kanun Teklifi

Tarhan tarafından 14 Ağustos 2020 tarihinde TBMM’ye sunulan Kanun Teklifi  kayırmacılık ve suiistimale yol açan özel şart uygulamasını kaldırarak kadro ilanlarının bilimsel rekabet ve liyakat ilkeleri doğrultusunda yapılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda değerlendirmede bulunan Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti:

“Üniversitelerde suiistimalin sona ermesi ve hak eden hak ettiği kadroya atanmasını istiyorsak Yükseköğretim Kanunu’na “Yükseköğretim Kurumlarının öğretim elamanı kadro ilanlarında herhangi bir akademik çalışmaya veya çalışma alanına işaret eder şekilde özel şart konulamaz” gibi bir cümle eklemeliyiz. Dünyayla yarışabilen üniversite idealine ulaşmanın yolu kaliteyi ödüllendiren bir düzen kurmakla mümkün olabilir ancak. Adrese teslim ilan dönemin kapanması bu hedefe ulaşmamız bakımından çok önemli.”

             TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur

Gereğini saygılarımızla arz ederiz.

Tahsin Tarhan                                

Kocaeli Milletvekili

GEREKÇE

 

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun Öğretim Elamanları başlıklı 5. Bölümünde öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlileri öğretim elemanı olarak sayılmıştır. Doktor Öğretim Üyesi, Doçent ve Profesör Yükseköğretim Kanunu’nda öngörülen başlıca akademik kadrolar arasındadır. Yükseköğrenim Kurumlarında açık bulunan kadrolar Rektörlük tarafından ilan edilmekte, Devlet Memurları Kanunu ve Yükseköğretim Kanunu’ndaki koşullar çerçevesinde ilgili ana bilim dallarına alım yapılmaktadır.

Üniversitelerde açılan kadro ilanlarında genel eğilim her bir kadronun açıklama kısmına özel şartlar konulması şeklindedir. Konulan özel şart genelde o kadroya alınması düşünülen akademisyenin çalışma konuları, akademik çalışmaları ve ilgi alanları doğrultusunda hazırlanmaktadır.

Akademisyen alımlarında ilanlara özel şart koyma eğilimi kadro tahsislerinde kamu yararını ortadan kaldırmakta, liyakat ve şeffaflığa aykırı atama kararları bu yolla yaygınlaşmaktadır.

Yükseköğretim Kanununda değişiklik ön gören bu kanun teklifi kayırmacılık ve suiistimale yol açan özel şart uygulamasını kaldırarak kadro ilanlarının bilimsel rekabet ve liyakat ilkeleri doğrultusunda yapılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

 

2547 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

 

MADDE 1- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na EK 46. Madde olarak aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

 

EK 46. MADDE- Yükseköğretim Kurumlarının öğretim elamanı kadro ilanlarında her hangi bir akademik çalışmaya veya çalışma alanına işaret eder şekilde özel şart konulamaz.

 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL